Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Advertisements

CELKOVÝ ODPOR REZISTORŮ SPOJENÝCH V ELEKTRICKÉM OBVODU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektrický obvod III..
zpracovaný v rámci projektu EU
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli za sebou
Řešení stejnosměrných obvodů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Elektrická práce. Elektrická energie
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Nauka o elektrických vlastnostech těles
Výsledný odpor rezistorů spojených v elektrickém poli vedle sebe
Aplikace Matlabu v el.výpočtech 1
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ELEKTRICKÝ PROUD – CO UŽ VÍME
Elektrické obvody Dělení elektrických obvodů Jednoduchý el. obvod
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Spojování rezistorů Jak se značí odpor a jakou má jednotku
Obecný postup řešení těchto typů jednoduchých příkladů:
Reostat. Dělič napětí (potenciometr)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
FYZIKA 9. ročník REOSTAT Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Ohmův zákon, Kirchhoffovy zákony a jejich praktické aplikace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
VY_32_INOVACE_08-08 Odpor vodiče.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
Soutěž pro dvě družstva
Elektrický proud Elektrický proud v kovech
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
FY_098_ Elektrický proud v kovech_Reostat
Výsledný odpor rezistorů spojených vedle sebe
Tato prezentace byla vytvořena
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Anotace Prezentace, která se zabývá reostatem. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají, jak využít reostat ke změně proudu či.
ELEKTRICKÉ JEVY ELEKTRICKÝ OBVOD.
PRVKY ELEKTRONICKÝCH OBVODŮ
32.1 Elektrický odpor - PROUD A NAPĚTÍ V SÉRIOVÉM ZAPOJENÍ SPOTŘEBIČŮ
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Elektronická učebnice - II
VY_32_INOVACE_08-12 Spojování rezistorů.
Kirchhoffovy zákony Projekt CZ.1.07/1.1.16/ Motivace žáků ZŠ a SŠ pro vzdělávání v technických oborech.
ELEKTŘINA A MAGNETISMUS 1. část Elektrické pole
Reostat Potenciometr- dělič napětí
Rezistor VY_30_INOVACE_ELE_726 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Fyzika.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Řazení rezistorů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Kříž. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Jméno autora: Tomáš Utíkal Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): květen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Elektrické a elektromagnetické jevy v 8.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Paralelní zapojení rezistorů
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Paralelní řazení rezistorů
Výpočty rezistorů 1. příklad: Vypočítej výsledný odpor rezistorů zapojených za sebou. R1 R2 R3 R4 R7 R6 R5 R1 = 100 Ω R2 = 50 Ω R3 = 25 Ω R4 = 75 Ω R5.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
Elektrické obvody.
09 REOSTAT - DĚLIČ EL.NAPĚTÍ A REGULÁTROR EL. PROUDU
07 ZAPOJOVÁNÍ REZISTORŮ - SÉRIOVĚ
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Elektronické součástky a obvody
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Reostat, potenciometr TÉMATICKÝ CELEK:
Obor: Elektrikář slaboprod Ročník: 2. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Elektronické součástky a obvody
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Rezistor. Je to elektrotechnická součástka, která svým elektrickým odporem se zařazuje do elektrického obvodu ke snížení elektrického proudu a nebo k získání určitého úbytku napětí. Schématická značka značka rezistoru není celosvětově sjednocena. V evropské unii se používá tato značka: V USA a v Japonsku má tuto značku: Dlouhý odporový drát se navine kolem izolačního tělíska a tak vznikne drátový rezistor Uhlíkový rezistor vzniká nanesením elektricky vodivé vrstvy na izolační tělísko do kterého se vyfrézuje drážka Rezistory u kterých lze měnit hodnotu odporu se nazývají reostaty, potenciometry nebo trimry

Některé rezistory jsou tak malé,že nelze na jejich povrch napsat hodnotu odporu. Jejich hodnota je určena barevnými proužky. Takto vypadá reostat, který se používá v laboratořích.Hodnota odporu se mění posouváním jezdce. Toto je potenciometr, který se používá v elektronických zařízeních. Odporový trimr

Aleši, ty rezistory se dají nějak zapojovat ? Dají. Buď do série, nebo paralelně. Jaké je správné zapojení rezistorů do série ? R 1 R 2 A R1 Je to varianta: A B Výsledný odpor rezistorů zapojených do série je dán součtem hodnot odporů všech zapoje- ných rezistorů Rv = R1 + R2 + Rn………… R2 Rezistor se značí písmenem R a základní jednotkou je 1 ohm - 1 Ω

Představ si Zdeno, že výsledný odpor Pan učitel dal žákům příklad: Televizní opravář měl vyměnit poškozený rezistor o hodnotě 45 ohmů.Rezistor však nenašel, mohl ho nahradit dvěma rezistory? Jak by je zapojil a jaké by musely mít hodnoty ? Vyjmenuj alespoň 5 variant hodnot rezistorů. Rezistory by zapojil do série a mohly by mýt tyto varianty: 10 + 35 ohmů , 5 + 40 ohmů , 15 + 30 ohmů, 20 + 25 ohmů, 22,5 + 22,5 ohmů Jaký je výsledný odpor dvou rezistorů zapojených paralelně? R v = R1 . R2 R1 + R2 Představ si Zdeno, že výsledný odpor dvou rezistorů bude mít vždycky menší hodnotu než je nejmenší hodnota jednoho ze zapojených rezistorů Když budu mít dva rezistory zapojené paralelně a budou mít hodnoty 1 + 100 ohmů, tak výsledný odpor bude menší než 1 ohm ? Dokaž mi to !

R1 = 1 ohm R2 = 100 ohmů Rv = ? Rv = R1 . R2 R1 + R2 1 . 100 100 = = = 0.99 Ω 101 1 + 100 Procvičte si zapojování rezistorů a výpočty na této stránce: http://petrkle.wz.cz/vypocty/rezistory_sp.html Ukázka neosazeného tištěného spoje neosazeného potřebnými součástkami: