1.1. Zavedení eura v Estonsku na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně 6.4.2011 Ing. Martina Šudřichová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

Spotřební daň na pohonné hmoty - zachovat nebo snížit?
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Kam kráčí eurozóna Trutnov,
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Evropská hospodářská a měnová unie
Možné scénáře pohybu koruny v ERM II Viktor Kotlán obor měnové politiky ČNB Smilovice,
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava - Kyjev Dita Malíková da ň ový poradce.
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Zábavná matematika.
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Hospodářská politika státu
Od koruny k €uru vede cesta dlouhá … Martin Kupka listopad 2007 Investiční výzkum.
Středoškolská odborná činnost 2008/2009 EURO: politický či ekonomický projekt? Číslo oboru: 13 Název oboru: Ekonomika a řízení Autor: Monika Jabůrková.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Vývoj úvěrů a úrokových sazeb Dopady krize na transmisi měnové politiky Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Smilovice,
ERM II a cenová stabilita Zkušenosti (úspěšného) Slovinska a (neúspěšné) Litvy Michal Pazour Technologické centrum AV ČR Příspěvek byl vypracován v rámci.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
1 Přechodná období ČR po vstupu do EU VŠFS – kombinované studium Veřejná správa
1 VŠFS MEI KSB ZS 2007/08 Konzultace
1 VŠFS - KS ZS 2006/07 mezinárodní ekonomická integrace Dodatky k měnové unii
Hodnocení možností penzijních fondů v rámci penzijní reformy Autor práce: Ing. Petr Kupčík Vedoucí práce: doc. Ing. Eva Vávrová, Ph.D. Oponent práce: Ing.
Předmět: Základy společenských věd Ročník: IV.
1.1. „Přínosy a náklady odkladu zavedení eura v ČR pro malé a střední podnikatele.“ září 2009 Ing. Martina Šudřichová Příspěvek.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Standard Eurobarometer 72 / Podzim 2009 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 72 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Podzim 2009 ZVEŘEJNĚNÍ.
Evropská unie – vybrané problémy. ČR a eurozóna Přijetí společné měny je podmíněno tzv. konvergenčními kritérii Konvergenční kritéria: 1. kritérium veřejného.
Unie malých a středních podniků ČR Hospodářská komora ČR Přijetí eura v České republice Názor podnikatelů.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Standard Eurobarometer 67 / Spring 2007 – TNS Opinion & Social Standard Eurobarometer EUROBAROMETR 67.2 VEŘEJNÉ MÍNĚNÍ V EVROPSKÉ UNII Jaro 2007 ZVEŘEJNĚNÍ.
Konvergenční kritéria
Vývoj měnové integrace v Evropě a její možná budoucnost Petr Zahradník EU Office ČS,
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Aktuální stav příprav na zavedení eura v ČR Seminář v rámci řešení projektu GA ČR 402/06/1370 Vysoká škola finanční a správní, o. p. s. Česká společnost.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
Seminář v rámci projektu GA ČR 402/06/1370 Zapojení koruny do ERM II, OCA a reálná konvergence Vysoká škola finanční a správní Doc. Ing. Mojmír.
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Platební bilance ČR z hlediska členství v EU a perspektivně v EZ (seminář na VŠFS dne , projekt IGA VŠFS č. 7701)
SPOLEČNÁ MĚNA EURO (EUR, €). ČR a €
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy
Přijetí eura v ČR –současný stav, perspektivy Hospodářská a měnová unie Michal Částek.
Michaela Nečasová Dějiny Evropské unie –
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozšiřování eurozóny Evropská měnová integrace. Vstup zemí SVE do EU - historické milníky n 12/ asociační dohody (evropské) s Pol, Maď, ČSFR (prozatímní.
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Společná měnová politika RNDr. Oldřich Hájek. Společná měnová politika Období po druhé světové válce Evropská platební unie Marshallův plán Vzájemný směný.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Jednotná měnová politika
EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE Ing. Martina Šudřichová
Transkript prezentace:

1.1. Zavedení eura v Estonsku na semináři k aktuálnímu vývoji v eurozóně Ing. Martina Šudřichová

2.2. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Osnova: Plánovaný vstup členských zemí do eurozóny. Scénář velkého třesku. Průběh zavedení eura v Estonsku. Plnění maastrichtských kritérií. Výsledky průzkumů Eurobarometru: Zavedení eura v 8 nových členských státech EU – září Průzkum mezi estonskými podniky – říjen Průzkum mezi občany Estonska – leden 2011.

3.3. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Plánovaný vstup členských zemí EU do eurozóny StátPlánované datum vstupuČlenství v ERM II Bulharskonení stanovenone Českonení stanovenone Estonsko1. leden 2011od 28. června 2004 Litvanení stanovenood 28. června 2004 Lotyšskonení stanovenood 2. května 2005 Maďarskonení stanovenone Polskonení stanovenone Rumunskorok 2014ne

4.4. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Scénář velkého třesku:

5.5. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Průběh zavedení eura: Dne schválen oficiální konverzní kurz 15,6466 EEK za 1 euro. Od července 2010 probíhá duální označování cen (do ). V říjnu 2010 komerční banky zahájily eurokampaň, během které bylo umožněno bezplatné vkládání mincí nižších hodnot EEK na bankovní účty. V listopadu v rámci eurokampaně obdržela každá domácnost konverzní kartičku a euro kalkulačku. Dne byla zahájena distribuce euro bankovek od CB Estonska komerčním bankám.

6.6. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Průběh zavedení eura: Od všechny soukromé osoby mají možnost vyměnit koruny za eura bez poplatku v bankách všechny bankomaty vydávají eura. Veškerá depozita v EEK jsou konvertována do euro. Duální oběh je stanoven do Od se stává jedinou oficiální měnou v Estonsku euro. Do probíhá duální oceňování Do je možné vyměnit EEK za euro v bankách. CB Estonska bude měnit EEK za euro bez časového omezení.

7.7. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Maastrichtská kritéria – vládní deficit Podmínka: vládní deficit nesmí přesáhnout hodnotu 3 % HDP.

8.8. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Maastrichtská kritéria – veřejný dluh Podmínka: veřejný dluh nesmí překročit úroveň 60 % HDP. Estonské veřejné finance byly v letech 2002 – 2007 v přebytku. Veřejný dluh v roce 2009 činil 7,2 % HDP. EK přepokládá nárůst veřejného dluhu na 12,4 % HDP v roce 2011 (dle prognózy z jara 2010).

9.9. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Maastrichtská kritéria – inflace Podmínka: roční průměrná inflace nesmí překročit 1,5 p.b. nad průměrem inflací v třech zemích EU s nejnižší inflací.

10. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Maastrichtská kritéria – stabilita dlouhodobých úrokových sazeb Podmínka: výnos desetiletých vládních dluhopisů nejvýše 2 p.b. nad průměrem výnosů ve třech zemích EU s nejnižší inflací. Estonsko nevydává desetileté vládní dluhopisy v EEK ani jiné obdobné instrumenty. Proto není k dispozici přímo porovnatelný ukazatel. Konvergenční zprávy EK potvrzují, že kritérium dlouhodobých úrokových sazeb není v případě Estonska aplikovatelné, neboť nejsou emitovány dlouhodobé vládní dluhopisy. Nedostatek příslušných dluhopisů se odráží v nízkém státním zadlužení.

11. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Maastrichtská kritéria – stabilita směnného kurzu Podmínka: Minimálně dvouletá účast v ERM II. Estonská koruna je zapojena v systému ERM II od 28. června 2004.

12. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Eurobarometr – zavedení eura v nových členských státech EU – výzkum září 2010: Členství v ERMII - Litva, Lotyšsko, Estonsko. Mimo systém ERMII - Polsko, ČR, Maďarsko, Bulharsko, Rumunsko. 20 % respondentů uvedlo rok 2016 pro vstup do eurozóny. 59 % respondentů uvedlo rok % respondentů uvedlo pro vstup do eurozóny období mezi roky 2013 a % respondentů v Estonsku si myslí, že přijmou euro v roce 2011.

13. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Eurobarometr – průzkum mezi podniky v Estonsku říjen 2010: Většina estonských podniků se cítí velice dobře informována o zavedení eura (92%). Devět z deseti podniků bylo spokojeno s informacemi, které obdržely o zavedení eura (91%). Oblasti, ve kterých si estonské podniky přejí být lépe informovány 1. důsledky zavedení eura na smlouvy, mzdy atd. 2. ochranné prvky euroměny.

14. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Eurobarometr – průzkum mezi podniky v Estonsku říjen 2010: Polovina (55 %) podnikatelů věří v pozitivní efekty zavedení eura ve střednědobém až dlouhodobém horizontu. 75% estonských podniků se již začalo připravovat na zavedení eura, ale 23 % s přípravami ještě nezačalo. 38 % firem outsourcuje adaptaci svých počítačových systémů na menu euro, ale 35 % pro tento účel využívá své současné zaměstnance. 93 % firem si uvědomuje, že musí duálně oceňovat své zboží a služby.

15. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Eurobarometr – expost výzkum mezi občany Estonska – leden 2011 Většina (87%) považuje proces zavedení eura za plynulý a efektivní. Pouze menšina (4%) se setkala s problémy při výměně hotovosti za eura. Téměř tři čtvrtiny (75%) respondentů tvrdí, že je jednoduché rozeznat a manipulovat s bankovkami. Méně než polovina (48%) říká to samé o mincích.

16. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Eurobarometr – expost výzkum mezi občany Estonska – leden 2011 Respondenti často uvádějí, že při nákupech počítají v korunách (54%). 88 % považuje duální oceňování za užitečné. 59 % respondentů považuje konverzi za nespravedlivou. 62 % uvádí obavy z nespravedlivého zaokrouhlování cen. 55 % respondentů myslí, že euro zvedne inflaci v zemi.

17. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Důležité zdroje: lang=en&oid=

18. Ing. Martina Šudřichová, Zavedení eura v Estonsku Děkuji za pozornost