POTRAVINY A VÝŽIVA 2. ročník učebního oboru KUCHAŘ, ČÍŠNÍK třída K2 153, Ing. Miroslava Prchalová „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“
MASO – bourání a balící technika Téma MASO - bourání masa a balicí technika Téma Rozsah: 3 vyučovací hodiny
Návaznost na ŠVP- průřezová témata Člověk a svět práce Občan v demokratické společnosti Informační a komunikační technologie
METODY Názorné vyučování Kooperativní práce Řízený rozhovor Samostatná práce
Příprava na výuku - Zajištění termínu návštěvy provozovny. - Zapůjčení zdravotních průkazů studentů od učitelů odborné výchovy. - Zopakování potřebného učiva.
Příprava na výuku Poučení žáků o povinnosti dodržovat zásady bezpečnosti při akci školy (včetně zákazu kouření, požívání alkoholických nápojů a jiných návykových látek ).
Průběh 1. a 2 . vyučovací hodiny Kontrola přítomnosti všech žáků před domluvenou provozovnou. Úvodní rozhovor s vedoucím úseku. Exkurze v provozovně bourání a balení masa. Společný návrat do školy.
Matěj umí!
Průběh 3. vyučovací hodiny Zpracování informací získaných v průběhu exkurze. Vzájemné konzultace mezi žáky, možnost porovnání a doplnění údajů. Závěrečná diskuse a zhodnocení přínosu této vyučovací metody pro studenty.
Zpracovaní informací žáky
Zpracovaní informací žáky
ZÁVĚR Oba pracovníci této provozovny názorně předváděli bourání vepřového a hovězího masa. Žáci se snažili rozpoznávat jednotlivé části obou druhů jatečného masa a navrhovat vhodnou tepelnou úpravu.
ZÁVĚR - pokračování Ne vždy se žákům podařilo správně odpovědět, protože s některými částmi masa se v praxi ještě nesetkali. V průběhu dalšího studia budou mít možnost využít získané vědomosti a pořízenou fotodokumentaci ve výuce i k přípravě na závěrečné zkoušky.
ZÁVĚR - pokračování Studenti prokázali vysokou úroveň znalostí. Zcela samozřejmě dodržovali hygienické předpisy a návyky. Jeden žák si vyzkoušel bourání masa. Nakonec jim byla umožněna prohlídka i na úseku prodeje.
ZÁVĚR - pokračování V průběhu vyučování žáci zpracovávali získané poznatky, vzájemně je konzultovali a doplňovali. Tato metoda výuky přispěla k rozšíření a upevnění znalostí v oblasti tématiky masa a masných výrobků.
Použité zdroje Kolaříková, J.: Potraviny a výživa, Učebnice pro SŠ – 2. Díl, Probulov, Orlík, 1994 Kasíková, H.: Kooperativní učení, kooperativní škola, Praha, Portál 1997 Silberman. M.: 101 metod pro aktivní výcvik a vyučování, Praha, Portál, 1997 Petty, G.: Moderní vyučování, Praha, Portál 1996