Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Martin Pecina MBA náměstek ministra © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Advertisements

Poplatky za systémové služby - změny v roce 2002.
PRAŽSKÁ ENERGETIKA, a.s. PRE v nové situaci 11. září 2003 Ing. Drahomír Ruta.
Registrace Lokální Distribuční Soustavy Tahle prezentace má pouze informační charakter závaznými jsou příslušné platné předpisy. OTE, a.s. Dušan Laco.
Typové diagramy dodávek – vznik a současný stav řešení
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Stávající zkušenosti s TDD v ČR v roce 2005 Pavla Králová AEM Praha.
PLYNÁRENSTVÍ zákon č. 458/2000 Sb., z hlediska kontrolní činnosti SEI Ing. Otta Hofman vedoucí oddělení plynárenství.
Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Funkce OTE v provádění zákona o podpoře výroby elektřiny z OZE
PDS - způsob předávání dat Operátorovi trhu Jednání s provozovateli LDS Miroslav Řehoř.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o podmínkách připojení Stanislav Trávníček.
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pravidla trhu s elektřinou – novela vyhlášky
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Technické prostředky k zabezpečení provozování systémů OTE Vojtěch Szaló AEM SUCS.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
1 Stav nouze v elektroenergetice poučení z problémů soustavy Pohled odběratele Ing.Petr Buchta
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Předávání dat od provozovatelů LDS - shrnutí
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
2. a 3. prosince 2005Olomouc, Ostrava 1 Vyhláška o kvalitě dodávek elektřiny a souvisejících služeb Ondřej Fraňo.
Předávání dat a komunikace s OTE
Lokální distribuční soustavy ( LDS)
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Informační systém operátora trhu Sdružení velkých spotřebitelů energie Miroslav Řehoř.
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Novela zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Typové diagramy dodávek – současný stav, praktická aplikace Ing
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
SUBJEKT ZÚČTOVÁNÍ A OBCHODNÍK
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Jaroslav Hendrych Jindřich Šenbauer
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Tobias Schnadt AEM - PRE,a.s.,1.listopadu 2006 Slide 1 Komfortní energie pro Vás Pražská energetika, a. s. STAV NOUZE Pohled obchodníka a distributora.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Vyhláška o pravidlech trhu s elektřinou
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady z pohledu roku 2005 Martin Kašák Energetický regulační úřad 7. října 2004.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
Legislativa a cenová rozhodnutí z pohledu roku 2005
Zkušenosti z otevřeného trhu z pohledu ERÚ - novelizace vyhlášky 373 Stanislav Trávníček AEM.
HLAVNÍ ČINNOST Hlavní činností společnosti je obchod s elektřinou a provoz energetických zdrojů. Vyrábíme teplo. Zajišťujeme komplexní dodávky energií.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Představení společnosti Od roku 2005 se skokově zvyšuje spotřeba i ceny elektřiny a zemního plynu v České republice a v široké veřejnosti panuje názor,
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Obsah prezentace Požadavky u kterých dochází ke změně v procesu
Webové portály účastníků energetického trhu
Webové portály LDS/MDS
Distribuční portál (DIP)
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Registrace všech odběrných míst v CS OTE
PARAMETRY KVALITY ELEKTŘINY z pohledu technických norem EU a ČR
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Problematika registrace OPM a předávání dat na CDS OTE
Datová centrála, inteligentní měření, funkce měřidel, koncentrátory, komunikační kanály Stanislav Mach Prodej AMM/AMR systémů.
Transkript prezentace:

Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb Uplatnění malé novely zákona 458/2000 Sb. v praxi ZČE, přístup k instalaci měření a k předávání dat do IS OTE provozovatele LDS na území ZČE Ing. Vlastimil Moulis, CSc NÁZEV PREZENTACE

Malá novela zákona 458/2000 Sb. v praxi ZČE Od 1.1.2004 jsou oprávněnými zákazníky všichni koneční zákazníci vybavení průběhovým měřením elektřiny. Typy měření: A – Průběhové měření elektřiny s dálkovým přenosem údajů B – Průběhové měření elektřiny s odečtem pomocí ručního terminálu C – Ostatní měření elektřiny

Vyhláška 218/2001 Sb. Současný výklad vyhlášky 218/2001 Sb., kterou se stanoví podrobnosti měření elektřiny a předávání technických údajů, v ZČE s ohledem na její připravovanou novelu: Dnes jsou osazena všechna odběrná místa VVN měřením typu A. K 1.1.2004 budou osazena všechna odběrná místa VN s technickým maximem (rezervovaným příkonem) nad 400kW měřením typu A a od 250kW do 400kW měřením typu B Návrh novely vyhlášky obsahuje též povinnost odběratele připravit odběrné místo podle pravidel provozování distribuční soustavy.

Nejdůležitější povinnosti provozovatele LDS k OTE – Registrace distribuční soustavy LDS ve které se nachází odběratel, který chce změnit dodavatele se musí zaregistrovat u OTE jako distributor. Distributor obdrží číselnou řadu, ze které očísluje odběrná místa v rámci své soustavy. Obdrží čtečku a přístupovou čipovou kartu do systému CDS.   Tuto skutečnost oznámit distributorovi, do jehož sítě je připojen a případně upravit smlouvu o připojení. Ten přeregistruje u OTE dotčené odběrné místo na lokální distribuční soustavu. A začne předávat naměřená data za předací místo mezi soustavami.

Nejdůležitější povinnosti provozovatele LDS k OTE – Registrace OPM zákazníků Zaregistrovat odběrné místo zákazníka, který se rozhodl změnit dodavatele, v CDS. Po podepsání příslušných smluv se zákazníkem Lze i pomocí webového formuláře. Po obdržení žádosti od OTE potvrdit či zamítnout změnu dodavatele. Žádost přijde mailem pouze v protokolu EDI nebo XML Odpovědět je možné pomocí webového formuláře.

Nejdůležitější povinnosti provozovatele LDS k OTE – Skutečná data Měřit a předávat skutečné hodnoty do CDS. Z měření typu A se data předávají do 11 hod. následujícího pracovního dne. Z měření typu B se data předávají do 4. pracovního dne následujícího měsíce. Předávání naměřených hodinových průběhů je možné pouze pomocí protokolu XML nebo EDI. Pozn. Nejproblematičtější část předávání dat do CDS je předávání skutečných hodnot, protože je nelze předat pomocí webového formuláře. Možnosti spolupráce mohou být u každého regionálního distributora jiné, proto je nutné v případě zájmu kontaktovat místně příslušného distributora.

Systém pro komunikaci s OTE Možnosti spolupráce ZČE s provozovateli LDS při průběhovém měření a předávání dat Elektroměr Odečtový systém Systém pro komunikaci s OTE OTE Dodávka a nastavení měřidla Nabízíme prodej měřidla, ověření a parametrizaci. Instalace měřidla na odběrné místo Tuto službu zatím neposkytujeme, neboť veškerá naše kapacita je vázána novelou vyhlášky 218/2001 Sb. Lokální distributor má většinou vlastní elektrikáře, kteří zvládnou montáž podle námi poskytnutého návodu levněji.

Možnosti spolupráce ZČE při průběhovém měření a předávání dat Elektroměr Odečtový systém Systém pro komunikaci s OTE OTE Pravidelný odečet Zatím neposkytujeme. Vyšší komunikační náklady (telefonní poplatky). Omezená kapacita odečtové centrály a odečtových terminálů. Lokální distributoři mají většinou vlastní informační systém schopný měřit průběh spotřeby. V případě zájmu bychom vyžadovali instalaci měřidla a odečtové podstanice podle našeho standardu. Zpracování a validace dat Za validaci dat zodpovídá distributor. Předání odpovědnosti musí být smluvně zajištěno.

Možnosti spolupráce ZČE při průběhovém měření a předávání dat Elektroměr Odečtový systém Systém pro komunikaci s OTE OTE Konverze do EDI nebo XML a předání OTE Naše současné systémy na toto nejsou připraveny. OTE očekává, že odesilatelem uvedeným ve zprávě je příslušný distributor. Tuto službu dočasně poskytujeme jednomu distributorovi. Je to ovšem za cenu ruční úpravy každé zprávy.

Možnosti spolupráce při průběhovém měření a předávání dat Podpora provozovatele LDS (prodej měřidla, technická pomoc) Pokud má provozovatel vlastní systém na průběhové měření, je nejlepším řešením pro menší počet měření makro v MS Excelu. Komplexní služba (od pořízení elektroměru po předání dat) Je třeba upravit systémy REAS pro předávání dat Umožnit v systému CDS předávání cizích dat (identifikace odesilatele) Stanovit cenu (z pohledu lokálního distributora nemusí být přijatelná) Smluvně ošetřit všechna rizika

Kontaktní osoby v REAS pro uvedenou problematiku Jméno zaměstnance e-mail PRE Rudolf Remeš remes00@pre.cz STE D. Mareček dmarecek@ste.cz SČE Vydra vydra@sce.cz ZČE Pavel Švajner svajner@zce.cz JČE Viktor Honsa viktor.honsa@jce.cz VČE Petr Mervart petr.mervart@vce.cz SME Jan Švidrnoch jan.svidrnoch@sme.cz JME Jan Lavička lavicka@jme.cz Čerpáno z dopisu ČSRES

Západočeská energetika, a.s. Děkuji za pozornost moulisv@zce.cz