Měření délky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1
Advertisements

Škola: Praktická škola dvouletá
Jednotky objemu. Měření objemu kapalin.
Měření délky LC.
Fyzikální veličiny a jednotky
Příprava laboratorní práce č.3
Jednotky délky. Délková měřidla
Postup měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
MĚŘENÍ DÉLKY.
MĚŘENÍ DÉLKY PLOCHY OBJEMU
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
MĚŘENÍ FYZIKÁLNÍCH VELIČIN
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Měření fyzikálních veličin – Měření délky
U těles určujeme ve fyzice jejich vlastnosti – rozměr (velikost), hmotnost, objem, obsah, teplotu, barvu, tvar, tvrdost, stlačitelnost, sílu – kterou.
Měření objemu 6. ročník.
Anotace Prezentace zabývající převáděním jednotek délky. AutorPavel Pavlas JazykČeština Očekávaný výstupŽáci převedou jednotky délky. Speciální vzdělávací.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina D é l k a Creation IP&RK.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Téma: Fyzikální veličiny – délka
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
DÉLKA délka se používá k udání rozměrů těles (délka, šířka, výška, hloubka) nebo vzdálenost mezi dvěma body v prostoru. d = 1m Značka: d Jednotka: m (metr)
GRAVITACE.
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
POHYB TĚLESA I (sekunda) FY – Sekunda Yveta Ančincová F – Sekunda
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Stanislava Kubíčková.
Linda Jelínková Gabriela Štěrbová
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
Rozměry těles, délka.
Měření délky Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření délek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Petra Burešová. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Měření objemu Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Měření délky – cvičení Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Přehled měřidel.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření délky Číslo DUM: III/2/FY/2/1/2 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_F6-001 Předmět FYZIKA 6.ROČNÍK.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - DÉLKA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Měření délky Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
F YZIKA Měření délky. Vypracoval: Lukáš Karlík. P OROVNÁVÁNÍ Dříve lidé měřili pomocí porovnávání na větší a menší. Toto měření bylo však velmi nepřesné.
VY_32_INOVACE_16 16 MĚŘENÍ DÉLKY autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Rozměry těles, délka.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
MĚŘENÍ DÉLKY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_03 Měření objemu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Fyzika 6. ročník
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Autor: Mgr. Svatava Juhászová datum: Název: VY_52_INOVACE_01_FYZIKA
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Měření posuvným měřítkem
zpracovaný v rámci projektu
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/fyzika
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14_FYZIKÁLNÍ VELIČINY
VY _52_INOVACE_A_08_Délka
Měření délky.
VY_32_INOVACE_Sib_II_0 Jednotky délky
MĚŘENÍ DÉLKY.
Jak postupujeme při měření délky
Mgr. Jan Ptáčník - GJVJ - Fyzika - Prima
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Měření délky.
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Transkript prezentace:

Měření délky

První jednotky délky Délka – jedna z prvních jednotek, kterou lidstvo potřebovalo měřit První odvozování bylo z rozměrů lidského těla stopa – asi 30 cm palec – asi 2,5 cm loket (vídeňský) – asi 0,75 m krok (stará česká jednotka) 1 krok = přibližně 60 cm sáh, píď,…. další jednotky v historii i dnes , převody těchto jednotek

Metr Předchozí jednotky – nejednotné - nutnost zavedení jednotné míry Jednotka METR - definice původně odvozena z rozměrů Země – v 18. století vzdálenost rysek na platinoiridiové tyči dnes – odvození od rychlosti světla Definice metru

Měření délky Měřit = znamená zjisti počet jednotek Používáme měřidla se stupnicí digitální (číslicová)

Měřidla se stupnicí pásmo krejčovský metr pravítko posuvné měřidlo - mikrometr skládací metr

Způsob měření Přiložíme měřidlo nulou na začátek měřeného úseku tělesa Měřidlo se předmětu dotýká po celé délce Uvědomíme si jednotky Zjistíme údaj na stupnici, který je na konci tělesa – díváme se kolmo Přečteme na stupnici nejbližší dílek

Digitální měřidla Čtení na stupnici některých měřidel je obtížné (mikrometr, posuvné měřidlo) měřidla se vybavují elektronickým obvodem údaje se zobrazí na displeji zvýšení přesnosti měření (setiny i tisíciny milimetru)

Určení svislého směru OLOVNICE těžký kovový válec zavěšený na provázku na dolním konci je špička, kterou je možné udělat značku

Určení vodorovného směru VODOVÁHA = libela ve dřevěném či kovovém hranolu – uzavřená skleněná trubička s kapalinou v kapalině – bublina vzduchu je-li bublina mezi ryskami – vodorovný směr

Zápis Základní jednotka délky – metr – je dnes odvozena od rychlosti světla ve vakuu. Pro běžná měření délky se používá pravítko, posuvné měřidlo, mikrometr, skládací metr a krejčovský metr. Moderní zařízení k měření délky bývají vybavena číslicovým zobrazením měřené délky – digitální měřidla.

Otázky a úkoly Změř krejčovským metrem obvod hrudníku, hlavy, pasu. Změř pásmem délku a šířku učebny. Změř pravítkem rozměry předmětů na lavici. Proč atleti při běhu na 400 metrů nestartují z jedné čáry?

Řešení Závodníci běží v drahách. délka celého oválu se pro jednotlivé dráhy mění, 400 metrů má pouze vnitřní dráha vnější dráhy jsou stále delší, proto je start posunutý o příslušnou vzdálenost