Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: 18. 2. 2013 Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Textový procesor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní typografická pravidla
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
59.1 Zásady psaní čárky v souvětí
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Čárka v souvětí.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_19 Tematická.
Souvětí souřadné, souvětí podřadné
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_26_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Anotace: Prezentace seznamuje žáky se stavbou souvětí
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.17 II
Základní typografické zásady
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Neohebné slovní druhy.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_30_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
VEDLEJŠÍ VĚTY Mgr. Michal Oblouk.
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Poměry mezi větami hlavními v souvětí souřadném Mgr.Renata Telingerová
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_04 Tematická.
Základní typografická pravidla
VĚTA JEDNODUCHÁ, SOUVĚTÍ, sklaDEBNÍ VZTAHY
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_07_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_25_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
ROZDĚLOVACÍ ZNAMÉNKA Mgr. Michal oblouk.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _07_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
NEOHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY Mgr. Michal Oblouk.
SPOJKY Mgr. Michal Oblouk.
Skladba souvětí.
Základy psaní textu Interpunkční znaménka tečka(.), čárka(,)
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Interpunkce v souvětí podřadném
VY_32_INOVACE_BATKOVA.CEJJLI.02 ČÁRKA V SOUVĚTÍ. Č árka v souv ě tí Interpunkce.
Název školy: Základní škola Okříšky Autor:Mgr. Jana Němcová Název:VY_32_INOVACE_08 Téma:Neohebné slovní druhy Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_09_SKLADBA.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
VY_32_INOVACE_36_Slovni_druhy_opakovani Jazyk a jazyková komunikace- Český jazyk , Slovní druhy - opakování 3. ročník Autor: Veronika Biskupová, Základní.
Souvětí souřadné VY_32_INOVACE_03-38 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Mgr. Michal Oblouk INTERPUNKCE V SOUVĚTÍ.
Digitální učební materiál
Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:
Čárka v souvětí VY_32_INOVACE_03-40 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová Název : VY_32_INOVACE_29CJ_5_PŘÍMŘEČ
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření říjen 2012 Ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Digitální učební materiál
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Významový poměr může vzniknout: mezi větami hlavními mezi větami vedlejšími stejného druhu závislými na společné větě řídící mezi jednotlivými částmi.
Spojky.
Souvětí podřadné. Souvětí podřadné Definice: Souvětí podřadné se skládá z jedné věty hlavní a jedné nebo více vět vedlejších.
VY_32_INOVACE_42_Slovni_druhy_jinak
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_ INOVACE _08_CJL_NP2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Jazyk a komunikace Tematický okruh: Opakování a procvičování pravopisu Téma: Interpunkce v souvětí Metodický list/anotace: Seznámení se zásadami psaní čárky v souvětí, procvičování s použitím interaktivní tabule

INTERPUNKCE Mezi česká interpunkční (členící) znaménka patří TEČKA, ČÁRKA, OTAZNÍK, VYKŘIČNÍK, DVOJTEČKA, POMLČKA, STŘEDNÍK, ZÁVORKY, UVOZOVKY. NEJPROBLEMATIČTĚJŠÍ JE PSANÍ ČÁRKY

ČÁRKA V SOUVĚTÍ 1. Čárkou se oddělují souřadně spojené věty hlavní i vedlejší, nejsou-li spojeny spojkami a, i, ani, nebo, či s významem slučovacím. Čárka se proto píše před spojovacími výrazy a proto, a tudíž apod. Podobně se čárka píše před víceslovnými spojovacími výrazy se spojkou a, vyjadřují-li jiný významový vztah než prostě slučovací. Čárka se neklade před nebo, zvláště jde-li o výčet možností.

2. Čárkou se oddělují věty podřazené od vět nadřazených(závislé od řídících). Před přirovnávacími spojkami než, jako, jak klademe čárku pouze tehdy, když uvozují větu, nikoli jen slovní výraz. Závisí-li věta vedlejší na příslovečném výrazu s oslabenou větnou platností, obvykle je čárkou neoddělujeme. Např.: Jistě že přijde. Výrazy vzniklé z vedlejších vět, které pozbyly větné platnosti, se obvykle čárkou neoddělují. Např.: Ať dělá co dělá, dělej co dělej, ať je jaký chce.

3. V složitějších typech konstrukcí se klade čárka takto: a)Stojí-li před spojovacím výrazem vedlejší věty zesilující nebo vytýkající výrazy teprve, právě, jen, zvláště klade se čárka už před nimi, a nikoli až před spojovacím výrazem. Např.: Začal pracovat, hned jak se vrátil. b)Setkají-li se mezi větami dva spojovací výrazy, z nichž každý patří k jiné větě, píše se čárka ve většině případů jen před prvním z nich. Např.: Seděl bez hnutí, a teprve když se setmělo, vstal.

c) Je-li mezi souřadně spojenými větami umístěna věta podřazená, odděluje se z obou stran čárkami. V takovém případě se čárka píše i před slučovacími spojkami a, nebo atd. Např.: Pověz mi, co čteš, a já ti povím, jaký jsi. d) Čárkou se obvykle oddělují infinitivní konstrukce s významem podmínkovým a možnostním. Např.: Přemýšlel, jak rychle odejít. Čárkou se neoddělují infinitivní konstrukce závislé na slovesech být, mít, pokud tvoří s infinitivem těsnou významovou a zvukovou jednotu. Např.: Není kam jít. Je co dělat. Není co jíst.

DOPLŇTE: Jde o velmi kvalitní a proto i drahý fotografický přístroj jehož cena se pohybuje v řádech tisíců až desetitisíců. Potkat nadaného a přitom skromného člověka není dnes snadné. Když chceš být dobrá překladatelka musíš znát dobře nejen cizí jazyk ze kterého chceš překládat ale a to především také svůj rodný jazyk. Být modelkou je sen nejedné dívky ne každé se však splní. Musím si pospíšit abych ten článek dopsala včas jinak bych nestihla termín uzávěrky. Dům ve kterém jsme bydleli jako děti je už zbořen. Pole byla celá vyprahlá až pukala. Přijď včas jinak ti odjedeme.

ŘEŠENÍ: Jde o velmi kvalitní, a proto i drahý fotografický přístroj, jehož cena se pohybuje v řádech tisíců až desetitisíců. Potkat nadaného a přitom skromného člověka není dnes snadné. Když chceš být dobrá překladatelka, musíš znát dobře nejen cizí jazyk, ze kterého chceš překládat, ale, a to především, také svůj rodný jazyk. Být modelkou je sen nejedné dívky, ne každé se však splní. Musím si pospíšit, abych ten článek dopsala včas, jinak bych nestihla termín uzávěrky. Dům, ve kterém jsme bydleli jako děti, je už zbořen. Pole byla celá vyprahlá, až pukala. Přijď včas, jinak ti odjedeme.

POUŽITÁ LITERATURA MARTINCOVÁ, Olga a kol. Pravidla českého pravopisu. Praha: Fortuna, 2011, ISBN