I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z obnovitelných zdrojů
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Tepelná čerpadla.
Snižování energetické náročnosti staveb
Bytové družstvo U Arény
Solární systémy pro aktivní topení
Nízkoenergetické domy
DOMY Otázky a odpovědi.
TZ 21 – navrhování otopných soustav
Energeticky úsporný projekt
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Prezentace prácí topenářské firmy Jiří Javdošňák - Vimperk
• Vliv výběru a kvality tepelné izolace komponentů a potrubí na energetickou náročnost systému předávání tepla Joule 2010 Září Zdeněk HERMAN Předávací.
Pasivní dům Marek Švestka.
EXPERT NA TEPLO.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Tepelné čerpadlo 3.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Alternativní energie Úspora energie Lenka Janouchová (asistentka)
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
Úspora energií v domácnostech - Tomáš Bílý -
Elektrické podlahové topení
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Jaké máme možnosti úspor energií?
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Solární systémy třetí generace
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
stavebnictví POZEMNÍ STAVBY TEPELNÉ A ZVUKOVÉ IZOLACE STA 36
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Úspora elektrické energie
Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.
Inovace systémů vytápění Možnosti úspor při vytápění a přípravě teplé vody TRONIC CONTROL® s.r.o. Ing. Vít Mráz.
Revitalizace panelových domů Porovnání spotřeby tepla.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: C.
Rozdělení ekologických domů Znaky ekologických domů Zjišťování úniku tepla Zateplování domů.
Chytré sítě Smart grids.
Solární systémy Solární systémy, které využívají jako hlavní zdroj energie SLUNCE, jsou v současné době jednoznačně nejefektivnějším a nejekonomičtějším.
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Smart heat for comfort and safety Porovnání provozních nákladů cirkulace - HWAT Konkrétní aplikace.
Energetický průkaz budovy.  Požadavek Evropské směrnice /es.  Každá země realizuje požadavek vlastní cestou  Pro ČR se stal vzorem rakouský.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Vytápění Literatura: Jelínek V., Kabele K.: Technická zařízení budov 20, 2001 Brož K.: Vytápění, 1995 Normy ČSN.
PŘÍPRAVA TEPLÉ VODY (TUV)
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Tepelné akumulátory.
Využití energie Slunce
Tepelná čerpadla a solární systémy pro bytové domy
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
Centrum energeticky efektivních budov.  Díky nejnovějším trendům ohledně snižování energetické spotřeby budov, ať již z legislativních důvodů, ekonomických.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Vytápění Plynové kotle
Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
VOŠ A SPŠ JIČÍN ZÁVĚREČNÁ PREZENTACE FIRMY
Operační program životní prostředí
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
Transkript prezentace:

I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ Přirozený základ inteligentních domů třetího tisíciletí

CO JE TO I R V INTELIGENTNÍ REGULACE VYTÁPĚNÍ ? Je to takové řízení vytápění, které vede ke smysluplnému a úspornému využívání všech dostupných zdrojů energie a její cílené distribuci při zachování tepelné pohody v budově. Systém sám pozná odkud nejvýhodněji energii brát a kam ji distribuovat s minimem nákladů. Vede záznam o všech zásazích obsluhy a nepřetržitě monitoruje celý systém přípravy a distribuce tepla

CESTY KE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV PASIVNÍ Volba materiálů při projektování a výstavbě nových budov Zateplování stávajících budov AKTIVNÍ I R V na straně zdrojů i spotřebičů. Nasazení alternativních zdrojů ( TČ, SK ). + IRV

PROSTŘEDKY K AKTIVNÍMU SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BUDOV Použití termostatických ventilů spolu s ekvitermním řízením kotelny. ÚSPORA : 10 - 12 % Použitím nesoučasného vytápění, kdy se řídí pouze spotřeba. ÚSPORA : 25 % I R V ÚSPORA : 35 - 45%

KONKRÉTNÍ POZNATKY S I R V Jedná se o patrový rodinný dům v Bystrovanech u Olomouce. Dům je obývaný čtyřmi osobami SOUČASNÉ PARAMETRY : Obytná plocha 122 m2, obvodové zdi 45 cm plná cihla. Stojí na konci řadové zástavby ( tři venkovní stěny ).

ZDROJE A SPOTŘEBIČE ZDROJE : Elektrokotel, kotel na tuhá paliva Tepelné čerpadlo, sluneční kolektory. SPOTŘEBIČE : Ústřední topení, podlahové topení, akumulační nádoba, spotřeba TUV.

POUŽITÉ ALTERNATIVNÍ ZDROJE TEPELNÉ ČERPADLO : Výkon : 6 kW, voda/voda ( dvě studny ). TF závisí na režimu provozu, TČ nesnáší přerušovaný provoz. Prudce klesá TF. TF lze zvýšit předehřiváním vstupní vody TČ energií ze SK. IRV zvyšuje rentabilitu nasazení AZ

Typ : fototermický, vakuovaný Plocha 6m2 SLUNEČNÍ KOLEKTORY : Typ : fototermický, vakuovaný Plocha 6m2 1 m2 dodává v průměru 400 - 500 W Oběhové čerpadlo : 40 W. TF = 10 - 12. Velmi nestabilní, závisí na okamžitém počasí VYUŽITÍ : Výroba TUV, Ohřev AKUM, Ohřev vstupní vody pro TČ.

HISTORIE : Topná sezóna 1997/98 Domek neřízený SPOTŘEBA : 80q briket, 5 m3 dřeva To je v přepočtu 40 000 kWh/r 98/99 I R V a EK SPOTŘEBA: 25.000 kWh/r Rozdíl : 15.000 Wh/r ÚSPORA : 37 %

1999/2000 Alternativní zdroje Spotřeba :9.000 kWh/r ( TČ, SK ) + IRV Rozdíl : 16.000 kWh/r ÚSPORA : 64 % 2000/2001 AZ + IRV + okna Spotřeba : 7.600kWh/r HEAT MIRROR Rozdíl : 1.400kWh/r k = 0.8 ÚSPORA : 15 % Celková úspora činí 40 000 - 7 600 = 32 400 kWh

EKONOMICKÁ NÁROČNOST I R V : 8 000 Kč. /rad. Tepelné čerpadlo : 86 000 Kč. Akumul. nádoba : 30 000 Kč. Solární kolektory : 120 000 Kč.

MOŽNOSTI A PŘEDNOSTI I R V Celý systém lze snadno instalovat jak do novostaveb, rekonstruovaných budov. Přenos informací v systému IRV je možno provádět dvěma způsoby : po drátovém vedení. bezdrátově. Celý systém je možno připojit k internetu a na dálku sledovat a zpětně řídit.

DALŠÍ INFORMACE Norma pro nízko energetický dům je 60kWh/m2 a rok Neřízený dům spotřeboval 40 000 kWh/rok to je 327 Kwh/m2 a rok Zavedení IRV a alternativních zdrojů snížilo energetickou náročnost o 80 % na 63 kWh /m2 a rok, což je pro nezateplený dům velice povzbudivá hodnota.

APLIKACE I R V V BUDOVÁCH KOMUNÁLNÍHO TYPU ISŠE Lipník n/Bečvou : ZDROJE : Plynová kotelna TČ : 15 kW, země/země ( 400 m trubkový výměník) SK : 32 m2 fototermické, vakuované. SK : 2 m2 fotovoltaický ( pro výuku ) SPOTŘEBIČE : AKUM : 1.5 m3 TUV ( pro domov mládeže ) ÚSPORA 50 % ÚT ( učebny, dílny ) ÚSPORA 30 %

CO POSKYTUJE I R V Smysluplné řízení zdrojů a spotřebičů s cílem udržet tepelnou pohodu za minimálních nákladů. Nepřetržité sledování tepelných technologií v celé budově = objektivní a reálný energetický audit. Měření a archivace vybraných dat umožní objektivní vyhodnocení chování celé budovy a následná smysluplná opatření (cílené zateplení, atp.). Dálkové sledování ( prostřednictvím internetu) a případné zpětné zásahy do systému. Umožňuje rozúčtování nákladů na jednotlivé odběratele. Otevřenost systému IRV dovoluje snadnou integraci dalších systémů, které spoluvytváří inteligentní domy.

KONTAKTNÍ ADRESY Firma CONDATA s.r.o. OLOMOUC Železniční 4A, 772 11 Olomouc, tel. 588 499 309 E-mail : condata@condata.cz www.condata.cz