Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBJEMOVÁ A DÉLKOVÁ ROZTAŽNOST KOVŮ
Advertisements

VÝROBA OCELI – KYSLÍKOVÝ KONVERTOR
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KRYSTALIZACE KOVŮ Název školy
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
ZKOUŠKA PEVNOSTI VE SMYKU
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Konstrukční řešení Ročník:2. Datum vytvoření:leden.
Název operačního programu:
Technická dokumentace
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Strojírenství Technologické postupy (ST6) Ing. Josef Martinák.
NÁSTROJOVÁ OCEL Název školy
Integrovaná střední škola, Slaný
ROZBRUŠOVÁNÍ – KOTOUČE PRO ÚHLOVÉ BRUSKY
MĚŘENÍ A ORÝSOVÁNÍ - úvod
VYSOKÁ PEC – HLAVNÍ ČÁSTI
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov,
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Strojírenství Strojírenská technologie Metalurgie (ST10)
přehled základních technologii zpracování kovů
Tato prezentace byla vytvořena
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
Tato prezentace byla vytvořena
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Digitální učební materiál
Střední odborné učiliště stavební, odborné učiliště a učiliště
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Řešení otázek na železo
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
PRUŽNOST A PEVNOST Název školy
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Strojírenství Strojírenská technologie
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Strojírenství Strojírenská technologie Normalizované polotovary (ST13)
Automobilní a dopravní systémy
Náležitosti výrobního výkresu
Tato prezentace byla vytvořena
ZOBRAZOVÁNÍ A KÓTOVÁNÍ STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (VZORY)
SK1 - Odlitky.
Tato prezentace byla vytvořena
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství a Ekonomika podnikání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 2. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “materiály“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u.
Název školyStřední škola hotelová Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Bc. Pavel Sedlák Název šablonyVY_32_INOVACE SAZ Název DUMuSAZ U.
KONSTRUOVÁNÍ ODLITKŮ, VÝKOVKŮ A SVARKŮ
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
19. Zpracování technolog. postupu pro výrobu pera palné zbraně
Materiály a technologie
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tváření kovů – válcování, tažení drátu
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru Strojírenství.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2.ročník oboru Strojírenství.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Technologie výroby nábytku
Konstrukční dokumentace
Materiály používané v technické praxi
Materiály používané v technické praxi
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Transkript prezentace:

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov, Ročník 1. ročník strojírenských oborů Typ šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací obor Strojírenská technologie Téma Rozdělení technických materiálů a polotovarů - prezentace Jméno autora Ing. Hana Sochová Vytvořeno 16. 6. 2012 Metodický popis (anotace) Přehled základního rozdělení technických materiálu a metodický návod pro návrh a předepisování polotovarů používaných v běžné strojírenské praxi. Číslo materiálu VY_32_INOVACE_18Sch Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0153 Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Uničov, Moravské nám. 681

Technické materiály Každý výrobek musí plnit určitou funkci, která je dána užitnými vlastnostmi daného výrobku – ty jsou základním kritériem pro jeho volbu. V současné době existuje velké množství technických materiálů, stále se jejich kvalita zdokonaluje a hledají se nové trendy vývoje v této oblasti. Technické materiály Kovové materiály Nekovové materiály Železné kovy Neželezné kovy Plasty Ostatní materiály surové železo oceli litiny těžké neželezné kovy lehké neželezné kovy slitiny termoplasty reaktoplasty elastomery dřevo sklo kůže pryž keramika textil pomocné hmoty Schéma rozdělení technických materiálů

Polotovary Výroba konstrukčních a nástrojových materiálů nekončí v hutích, vyrobený surový materiál je nutno změnit na tzv. polotovary a ty dále přetvořit na výrobky (např. stroje a strojní zařízení). Některé výrobní pochody probíhají přímo v hutích (např. válcování tyčí, plechů). Při výrobě polotovarů se zpracovává výchozí materiál (např. ve tvaru housenek, ingotů, roztavené oceli nebo prášků): odléváním tvářením slinováním. Vznikají tak polotovary, které se svým tvarem nebo rozměry blíží tvaru výchozího výrobku. Při výrobě součástí se polotovary dále zpracovávají: tvářením dělením postupným odebíráním třísek – obráběním

Technologičnost konstruování Někdy se záměrně mění (dost podstatně!!) vlastnosti materiálu pomocí tepelného zpracování nebo povrchových úprav. Při volbě výchozích polotovarů je nutno vždy dbát na tzv. zásady technologičnosti – konstruktér, který navrhuje polotovary musí přihlížet nejen k funkci výrobku, ale také k snadnosti jeho výroby. Je nutno zohledňovat: volbu materiálu volbu výchozího polotovaru a jeho velikost počet vyráběných kusů volbu tvaru, přesnosti rozměrů, jakosti povrchu obráběných ploch a pracnost montážních prací organizační prvky, typizace celkové konstrukční pojetí výrobku nebo součásti.

Volba druhu polotvarů Podle počtu kusů: pro malé série součástí navrhujeme polotovary s většími přídavky pro velký počet součástí přesnější polotovary. Podle druhu výroby: nutno zvážit náklady pro více variant polotovarů a na následné úpravy (např. obrábění) Dále je nutno zvážit hlediska: konstrukční (funkční) – materiál musí vyhovovat podmínkám pevnosti, tuhosti a podmínkám provozu technologické - materiál musí vyhovovat technologickým podmínkám, např. svařitelnosti, tvárnosti, slévatelnosti, obrobitelnosti, kalitelnosti) hospodárnosti – nutno přihlížet k ceně materiálu, k náhradám drahých materiál, k životnosti součásti, k ekologickým důsledkům.

Rozdělení polotovarů nenormalizované: normalizované: odlitky výkovky výlisky svarky výpalky, odřezky pájené polotovary lepené polotovary slinuté polotovary normalizované: předvalky (bloky, sochory) tyče (kruhové, čtvercové…) plechy pásy trubky dráty tenkostěnné profily V následující části je prezentace zaměřena na vybrané normalizované polotovary (kvůli specifičnosti nenormalizovaných polotovarů vázané na konkrétní výrobu). Tato část slouží jako podklad pro volbu polotovarů v navazujících odborných předmětech.

Tyče Kruhové válcované za tepla tažené za studena Označení: nebo ø100 – 50 KR100 - 50 čteme: polotovarem je kruhová tyč o průměru 100 a délce 50

Tyče Čtvercové válcované za tepla tažené za studena Označení: 4HR100 – 50 čteme: polotovarem je čtvercová tyč o délce strany (A)100 a délce 50

Tyče Ploché (pásovina) válcované za tepla tažené za studena Označení: PLO 60x40 – 50 čteme: polotovarem je plochá (obdélníková) tyč o délkách stran 60 (B) a 40 (H) a délce 50

Tyče Šestihranné válcované za tepla tažené za studena Označení: čteme: polotovarem je šestihranná tyč s šířkou pro otvor na klíč (S) 30 a délkou 50

Profilované tyče průřez I průřez T rovnoramenné L nerovnoramenné L průřez U

Trubky Kruhové Označení: nebo TR ø35x5 - 50 TR KR35x5 - 50 čteme: polotovarem je kruhová trubka o průměru 35, jmenovité světlosti (S - tloušťka stěny) 5 a s délkou 50

Trubky Čtvercové Označení: TR 4HR100x5 - 50 čteme: polotovarem je čtyřhranná trubka o délce strany 100, jmenovité světlosti (S - tloušťka stěny) 5 a s délkou 50

Trubky Obdélníkové Označení: TR OBD 60x40x5 - 50 čteme: polotovarem je obdélníková trubka o délkách stran 60 a 40, jmenovité světlosti (S - tloušťka stěny) 5 a s délkou 50

Plechy Označení: P20 – 100x60 P20 – ø100 P20 – ø100/ø50 čteme: polotovarem je plech s tloušťkou 20 a obdélníkového tvaru s obvodovými rozměry 100x60 Dále lze jednoduše (podle domluvy a zvyků organizace) předepisovat i další jednoduché tvary – např. kruh, mezikruží, případná zkosení nebo se uvádí odkaz na tvar podle výkresové dokumentace.

Citace Všechny obrázky - autor