Zkušenosti s elektronickou podporou výuky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Výuka anglického jazyka s interaktivní tabulí a e-learningem
Projekt „Učme se podnikat!“ Žadatel: LAG Podralsko o.s.
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně Virtuální vzdělávací prostředí na FaME UTB ve Zlíně E-learn 2002 Žilina 5. – 6. února 2002 E-learn.
E-learningová podpora výuky CAD na FAST VUT v Brně
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
„Webové listy“ – virtuální nástěnka
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. vedoucí katedry
Vypracoval: Jiří Hlaváček
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu – seznámit se s principy datové komunikace – seznámit se s principy distribučních systémů – seznámit se s.
1 Počítačové sítě Úvodní přednáška Cíl předmětu –seznámit se s principy datové komunikace –seznámit se s principy distribučních systémů –seznámit se s.
Generální ředitelství cel Projekt ECR brána případová studie
E-learning a studenti kombinovaného studia VŠ projekt do předmětu E-learning Lucie Jirků, UČO květen 2004.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Learning management system Zdeněk Jelínek. Learning management systém LMS- systém řízení studia – Learning management systém Je to soubor nástrojů pro.
Matematická analýza 1 Základy matematiky
Technická 2896/ Brno tel.: fax: Ústav jazyků
Distanční studium na OPF SU František Koliba Petr Korviny.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Využití programu Learning Space při přípravě výukové jednotky pro distanční vzdělávání Kateřina Kostolányová.
Ochrana obsahu ve virtuálním prostředí JUDR. TOMÁŠ NIELSEN, ROWAN LEGAL TINF 2010, Praha, KCP.
Studijní opory pro distanční vzdělávání z hlediska pedagoga Jitka Komárková Ústav systémového inženýrství a informatiky Fakulta ekonomicko-správní Univerzita.
Využití počítačové techniky a internetu ve výuce ZSV Seminář pro učitele základů společenských věd a občanské výchovy.
Lucie Rohlíková Západočeská univerzita v Plzni
Moderní vzdělávací systémy vyšších a vysokých škol neuniverzitního typu Ing. Daniel CHOC CCA Group a.s.
Katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd Baví vás práce s lidmi, chcete rozhodovat o nových projektech a řídit jejich realizaci? Chcete-li být.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
Pořádání odborných konferencí Tomáš Sochor Katedra informatiky a počítačů Ostravská univerzita Systém dalšího vzdělávání pracovníků.
Podnikání na Internetu e-learning letní semestr 2005 Jana Holá X.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zkušenosti s distančními formami výuky na Slezské univerzitě
E-learningový kurz ÚK PdF bilance ročních zkušeností.
Petr Korviny SCO 2007 Brno Usnadnění tvorby elektronických studijních textů pro distanční vzdělávání Petr Korviny
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
Úvodní setkání Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová, Ph.D.
Centrum pro studium vysokého školství
Příprava VŠB-TU Ostrava na práci v e-learningu Jan Kopečný, Adrian Jankovský.
Procesní řízení realizace projektů (praxe)
ELearning na FIM UHK Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Školní informační systémy
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Projekt Digitální škola - její pozice v systému projektů na OA Orlová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Environmentální výchova a
Studium eLearningovou formou na Obchodně podnikatelské fakultě Slezské univerzity v Karviné Petr Korviny, Jaroslav Ramík
Office I. Miroslav Lorenc.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
Jitka Bláhová, Univerzita Hradec Králové
1 Průběžný tutoriál 8. – Setkání s proděkanem pro pedagogiku a informatizaci.
Publikování prostorových dat na Internetu (prezentace pro VLE Dílna) Ing. Jan Růžička Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava, HGF tř. 17.listopadu
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Základy matematiky Matematická analýza 2 kurz distančního vzdělávání na MFF UK Prof. RNDr. Miroslav Hušek, DrSc. Doc. RNDr. Pavel Pyrih, CSc. KMA.
1 Příprava předmětu Manažerská informatika pomocí programu Zoner Context pro distanční formu studia Ing. Markéta Kubálková katedra managementu Fakulta.
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Tvorba e-learningové aplikace pro výuku obchodního práva na oborech s ekonomickým zaměřením Jindřiška Šedová a kol. Masarykova universita Ekonomicko-správní.
Základní problémy realizace eLearningového systému Roman Malo Ústav informatiky PEF MZLU v Brně.
KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
na Slovanském gymnáziu
Elektronické doplňky k učebnicím fyziky pro ZŠ
E-learningový kurz e-learningu
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

Zkušenosti s elektronickou podporou výuky Tomáš Zeman, Jaromír Hrad   ČVUT v Praze, Fakulta elektrotechnická, Katedra telekomunikační techniky 166 27 Praha 6, Technická 2, tel.: +420 2 2435 2084, e-mail: zeman@feld.cvut.cz Úvodní strana Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002 Osnova Historie Realizované projekty Požadavky kladené na systém pro e-learning Zkušenosti s výukou předmětu 32TSM Perspektivy Problémy Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002 Historie Úvodní poznámka: naše projekty jsou určeny zejména studentům prezenční (denní) formy studia   ·          1990 – zahájena výroba výukových programů (MS-DOS) ·          1992 – výukové programy v prostředí Windows ·          1993 – multimediální prvky ·          1996 – multimediální programy na CD ·          1998 – internetové stránky katedry s výukovými materiály ·          2000 – on-line výukové kurzy Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002 Realizované projekty cca 40 výukových programů ·          1992 – TEMPUS ·          1997 – Základy ISDN (Telecomspol) ·          od r. 1997 – Telematické služby a multimédia ·          2000 – videokonferenční kursy (SIRE, Španělsko) ·          od r. 2000 – CISCO Networking Academy (CESNET) ·          1999 – 2001 – projekt EU Leonardo da Vinci (Český Telecom) ·          2001 – Základy přenosu dat (ČVUT) ·          2002 – Projekt pro e-learning (CESNET) Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Požadavky kladené na systém pro e-Learning otevřený univerzální systém pro podporu výuky, který umožní uživatelsky přátelské ukládání a prezentaci informací v různých formátech a zároveň umožní i další funkce   a)   Obecné požadavky ·     možnost dálkového přístupu ·     kategorizace uživatelů, přístup k systému ·     respektovaní vlastností telekomunikačního prostředí ·     zabezpečení proti napadení systému ·     neustálý rozvoj systému b)   Požadavky dodavatele informací (učitele) příprava materiálů ve formátu, na který je učitel zvyklý  jednoduché vkládání, úprava a odstraňování informací Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Požadavky kladené na systém pro e-Learning (… pokračování) c)    Požadavky spotřebitele informací (studenta)   věcně (i formálně) správné informace   široká možnost přístupu   jasný a přehledný způsob komunikace se systémem možnosti dotazů, poznámek, kritiky (systému pro podporu výuky I pedagogického procesu vůbec)   dostupnost 24 hodiny denně   d)   Další funkce diskusní fórum aktuality interní funkce pro katedru Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Zkušenosti s výukou předmětu 32TSM náplní cvičení je vytvoření samostatné práce – multimediálního programu na zvolené téma cvičení lze absolvovat prakticky bez fyzické účasti kontakt s učitelem: e-mail, on-line komunikace podpůrné materiály: internet, stránky katedry výsledky studentů, kteří se účastnili (nepovinné) prezenční formy výuky jsou výrazně lepší než u studentů, kteří se výuky neúčastnili u studentů, kteří na cvičení nedocházeli se projevoval klesající zájem o předmět někteří ze studentů, kteří na cvičení nedocházeli, předmět vůbec nedokončili Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Perspektivy výuky podporované elektronickými prostředky na K332 příprava elektronických materiálů různých formátů (texty, A/V přednášky, výukové programy, elektronické testy) podpora elektronické komunikace s pedagogy zachování „živých“ učitelů výuka na dálku pouze jako doplnění standardní výuky, popř. nahrazení pouze ve vymezených oblastech zprovoznění nového serveru katedry, který bude výrazně podporovat dálkové formy výuky Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002

Problémy při zavádění e-learningu do výuky bezpečnost serveru autorská práva ochota pedagogů pracnost výroby výukových programů multidisciplinárnost tvorby výukových prostředků motivace studentů při snižování jejich fyzické účasti ve výuce pomocí systémů pro dálkové vzdělávání nelze dělat zkoušky, testy apod. Distanční vzdělávání v ČR - Jindřichův Hradec, 1. - 3. 7. 2002