HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

POČÍTAČ.
Hardware- počítačové komponenty
Informatika a výpočetní technika
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Hardwarové vybavení počítače
Počítačová skříň Základní deska Procesor Operační paměť Zdroj napětí
Obrazovka Slouží k zobrazovaní textových a grafických informací. Druhy:LCD,CRT,plazma. Rozlišení je v pixelech Úhlopříčka je vzdálenost mezi protilehlými.
Hardware Název materiálu: VY_INOVACE_723_hardware
Základy počítačů a kancelářský software
Příklad možného řešení. Obsah  Procesor Procesor  Operační paměť Operační paměť  Harddisk Harddisk  Základní deska Základní deska  Zdroj Zdroj.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
Informatika pro 5. ročník
Hardwarové vybavení počítače
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: říjen.
Základní části počítače
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Identifikátor materiálu: EU
HARDWARE.
Opakování hardware a software.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: září 2011,
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Filip Fiala, 4.C.  Základní deska  Procesor  Paměťové karty  Grafické karty  Pevný disk.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_12_INOVACE_07_6TR_INF Autor: Mgr. David Ryška.
Hardware.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Součásti osobního.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
Architektura počítače
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Hardware osobních počítačů
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Univerzita třetího věku kurz ECDL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_09.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Hardware - komponenty (5). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT11 Vytvořeno:1.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání Oblast podpory: 1.4 − Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_01.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní desky Marek Kougl 1.L.
NÁZEV ŠKOLY 2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONY III/2 Inovace a zkvalitnění.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_INF_02
Vnitřek skříně počítače
Informatika HARDWARE I. ISŠ SEMILY Zpracoval: Vít Rutkovský
Hardwarové vybavení počítače
Centrální procesorová jednotka
Mgr. Miroslava Telingerová
Interní zařízení počítače
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

HARDWARE hardware tvoří součásti počítače – je to fyzické vybavení umístěné buď uvnitř / interní/, nebo připojené z venku / externí/ hardware jsou součástky počítače bez nichž by nebyl schopen pracovat

Hardware uvnitř počítače všechny potřebné součástky se nacházejí ve skříni počítače základní deska procesor operační paměť pevný disk zdroj počítače přídavné karty optická mechanika /CD-ROM, DVD mechanika

PROCESOR

PROCESOR - nejdůležitější součástka počítače /mozek počítače bez něhož není počítač schopen vykonávat žádné operace/ počítá vše, co se v počítači děje /zobrazování oken, pohyb myši, grafické zobrazování, matematické výpočty aj.

PROCESOR v prvních letech provozu počítačů byl aktuální název s předponou MIKRO – PROCESOR, dnes už se předpona - mikro vynechává a používá se pouze procesor procesor je součástka velká jen několik cm 2, ale obsahuje miliony součástek jeho rychlost ovlivňuje dost značně i rychlost celého počítače

PROCESOR je umístěn na základní desce v tzv. patici procesoru výkon procesoru vykazuje tzv. taktovací frekvence procesoru, udávaná v jednotkách Ghz / gigahertzích/

PROCESOR současné procesory jsou tak výkonné, že vyvíjí nadměrné množství tepla, které je nutné odvádět. Ochlazování se děje pomocí malého ventilátorku, který je připevněn na chladič tvořený kovovými žebry. Jedná se o tzv. aktivní chlazení procesoru

POUŽITÉ ZDROJE Informatika pro základní školy – 2. díl ( Jiří Vaníček, Petr Řezníček) Informatika pro základní školy – 1. díl ( Libuše Kovářová, Vladimír Němec a spol.) S počítačem na základní škole – ( Pavel Navrátil) Foto autor