Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.10 Název pro školu:
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotacePrůmysl Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje odvětví průmyslu v ČR.
RISKUJ – PROKARYOTA Biologie 1.ZA,SC,OS Mgr. Petra Siřínková
REAKCE VÝROBY ŽELEZA CH-4 Chemické reakce a děje, DUM č. 3
Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin
Vypracovala: Markéta Fialová. Praktická část se konala v Univerzitním kampusu Bohunice. Před ní jsme se však připravovali v teoretické části,
Grafický editor GIMP (13)
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_171 NázevSlunce Téma hodinySlunce.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Ručně vyráběný kalendář 2014 »» výsledky hlasování ««
Morfologie savců a ptáků Karolína Rezková. T-exkurze jsou skvělou příležitostí pro středoškoláky, kteří si chtějí vyzkoušet něco nad rámec školní výuky.
Název:VY_32_INOVACE_PR7_04 – Strunatci - rozdělení
Tabulka otázek Rozstřel
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.08 Název pro školu:EU CH 08 Název materiálu:Voda Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie Anotace:
Molekulární biotechnologie
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM: Zdravá strava
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GenetickymodifikovanéorganizmyGenetickymodifikovanéorganizmy KVÍZ.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
GENETICKÁ TRANSFORMACE BAKTERIÍ
Vlastnosti tónů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Monika Odehnalová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT.
Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Grafický editor GIMP (13)
Víte, jak vypadá rostlina uvnitř?
Václav Horek 31. Základní škola 7. B
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
60.1 Základy mikroskopování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_051 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Kampaň „Česko mluví o vzdělávání“ aneb o co nám jde Silvie Pýchová, EDUin , Olomouc.
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
Jak se čistí odpadní voda
Řekněte „oook“! Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Říjen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
George Orwell 1984 (Nineteen Eighty-Four)
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
Název Pohlavní soustava - mužská Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Voda Adéla Kalužová.
Petr Machala. Každá věc má mít svou cenu. Arabské přísloví Cena za 1…… 39 Kč + Cena za 2…… 72 Kč Co zákazník o ceně neví? Je to tak výhodné?
Praktické cvičení č. 3 ZÁKLADY GENOVÉHO INŽENÝRSTVÍ Klonování PCR produktu do vektoru PCR®2.1-TOPO® a transformace do E. coli AMOLc Úvod do molekulární.
Shopping II By Dagmar Machů Škola: SOU Val. Klobouky Ročník: třetí Obor: Kuchař/číšník Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Předmět: Anglický.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – počítačový zdroj, skříň.
O službě Webmium WEBMIUM je jednoduchý nástroj umožňující drobným a středním podnikatelům vytvoření a správu profesionálně vypadajících webových stránek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Genetická transformace bakterií II
Nadační fond Pomocná ruka ve spolupráci s divadelním souborem Rozmarýn připravili představení pro speciální školy Chotouňská a Strarostrašnická TANCEM.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.01 Název pro školu:EU CH 01 Název materiálu:Těleso, látka Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací obor:Chemie.
Hra k zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_239.
Molekulární biotechnologie č.6b Zvýšení produkce rekombinatního proteinu.
KOULE.
Ekologická katastrofa ARALSKÉHO JEZERA
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
E V R O P A vodstvo EU – OP VK – III/2 ICT DUM 1
Molekulární biotechnologie č.10e Využití poznatků molekulární biotechnologie. Baktérie stimulující růst rostlin.
Transformace 1 - KLONOVÁNÍ
2014 Výukový materiál GE Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Molekulární biotechnologie
Název projektu: Moderní škola
V červnu jsme se už všichni těšili na prázdniny
Geneticky modifikované organizmy
Název školicí prezentace
Stáž Slovensko – Mechanik opravář motorových vozidel
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Transkript prezentace:

Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin T - exkurze  Molekulární biotechnologie aneb jak dnes vyrábíme inzulin

Exprese rekombinantního proteinu ve fermentoru aneb jak proměnit bakterie v biotovárnu zjistili jsme, že díky mikroorganismům lze s využitím media, fermentorů a příslušných chemikálií získat užitečné látky a to ekonomicky výhodně

i přes moderní zařízení umožňující nastavit teplotu, počet otáček atd i přes moderní zařízení umožňující nastavit teplotu, počet otáček atd. není snadné dovést celý proces ke zdárnému konci - například je nutné dbát na sterilitu, uzavírání svorek, o sestavení fermentoru ani nemluvě…

Křížový roztěr bakteriální kultury měli jsme možnost vyzkoušet si práci s očkovacími kličkami a vytvořit si vlastní bakteriální kolonie

a nakonec zábava s parafilmem …

Chemická transformace buněk připravili jsme geneticky modifikované bakterie a mimo to jsme se naučili pracovat s pipetou (nikdy nezapomenout na špičku!), seznámili se s třepačkou, centrifugou a jinými zařízeními…

… a používali pomůcku s přitažlivým názvem: hokejka a konečný výtvor →

Shrnutí Exkurze se mi moc líbila, jsem ráda, že jsem mohla prohloubit své znalosti a na vlastní kůži zažít něco, o čem jsem se učila a co mě velmi zaujalo. Na závěr bych ráda poděkovala našemu lektorovi, Mgr. Chrástovi! vypracovala: Marcela Policarová

Zdroje Obr. 1: http://www.iaszoology.com Obr. 3 a 4: http://group5lab.blogspot.cz/ Obr. 5: http://www.sci.muni.cz Obr. 6: http://fvl.vfu.cz Obr. 7: http://www.scimart.com Obr. 8: http://www.sciencepartners.info Obr. 9, 10, 11: http://www.verkon.cz/ Obr. 12: http://www.e-lspi.com