Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řecké divadlo Dějepis 2. stupeň
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: května 2012
VY_ 32_INOVACE_Čj.Žá.18.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
 „EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
zpracovaný v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Lyrické druhy a žánry Český jazyk VY_32_INOVACE_ sada, ČJ
Literatura antického Řecka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není- li uvedeno jinak, je Mgr. Soňa Jarošová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_03  Název materiálu: Drama  Tematická oblast: Estetika, 1. ročník  Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_02.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_05.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Victor Hugo ( ).
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Obecné poučení o literatuře
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_19_CJL_1 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Starověká literatura 3000 př.n.l. – 476 n.l.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. července 2012
Známá básnířka ze starověku a významná představitelka řecké lyriky Spory: na kterém ostrově v Egejském moři se Sapfó narodila? Lesbos x Eressos V dětství.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
KULTURA VE STAROVĚKÉM ŘECKU
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_02
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_036_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Antická literatura – Řecko
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.13 Název pro školu: EU ČJ 13 II Název materiálu: Karel Hynek Mácha Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_06.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
POČÁTKY SVĚTOVÉ LITERATURY
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Žánry literatury 1) Lyrika - slovo řeckého původu - popisuje spisovatelovy prožitky, - popisuje spisovatelovy prožitky, pocity, dojmy a myšlenky pocity,
Opakujeme literární druhy a žánry Návod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Zámostná. Dostupné z Metodického portálu.
Literární druhy a žánry Literární druhy a žánryOB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-U
Literární žánry V této prezentaci se dozvíte, co je hlediskem pro dělení literatury na žánry, jak se dělí a podle čeho jednotlivé žánry poznáme.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Homérské Řecko. Náboženství starých Řeků Název sady:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
S TAROŘECKÉ DRAMA Úplné počátky nejasné Obrat r. 534 př. n. l. – v Athénách poprvé vyhlášena soutěž o nejlepší tragédii Vyvinulo se z řecké rituální písně.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
KULTURA A UMĚNÍ ANTICKÉHO ŘECKA
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Hudba ve starověku
VY_32_Inovace_ Antická literatura Český jazyk 8. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Anotace: Prezentace pro 6. ročník k výkladu a procvičení učiva.
Starověká literatura.
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 01 Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: 21. 01. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_20_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura Tematický okruh: Nejstarší literatury světa Téma: Antická literatura Metodický list/anotace: Seznámení s nejvýznamnějšími představiteli antické literatury, jejich tvorbou. Možné využít v ostatních ročnících jako opakování, ve 4. ročníku jako opakování k maturitní zkoušce.

Antická literatura Literatura vznikající na území starověkého Řecka a Říma Obr. 1 Zopakujte si z učiva dějepisu, kdy mluvíme o antickém období a kde se tyto dvě největší říše rozkládaly? Vysvětlete také pojmy epika, lyrika, epos, drama, tragédie, komedie, bajka, óda, hymnus, elegie!

Řešení: Epika: dějovost Lyrika: nemá děj, milostná, přírodní apod. Epos: popisuje historické události, hrdinské činy apod. Drama: divadelní hra, určena k předvádění na jevišti Tragédie: končí tragicky, smrt hlavních hrdinů, postavy urozené Komedie: zesměšňuje, veselý děj, postavy z lidu Bajka: zvířata, věci a rostliny jednají jako lidé, plyne z ní poučení Óda: oslavná píseň nebo báseň Hymnus: oslavná báseň Elegie: žalozpěv

Řecká literatura Řekové = tvůrci první evropské literatury Ilias a Odyssea – epos – údajný autor Homér Ilias obsahuje15 000 a Odyssea asi 12 000 veršů (vznik v Ionii v 8. stol. př. n. l. ) Ilias – líčí 51 dnů z 10. roku boje Trojské války Odyssea – líčí 41 dní Odysseova desetiletého bloudění a jeho návrat na Ithaku Co víte o Trojské válce? Znáte filmové zpracování – film Trója?

SAPFO řecká lyrická básnířka Na ostrově Lesbos vedla dívčí kroužek, jehož posláním bylo uctívání Múz a Afrodity hudbou a poezií Skládala ódy, hymny a elegie Básně uspořádány do 9 knih podle metrické stavby; zachovaly se většinou jen zlomky

Obr. 2 Sapfó

ANAKREON představitel řecké lyriky Básně sloužily k pobavení dvorské společnosti Rozmarné písně o lásce, mládí, víně a radostech života; i sebeironie starce nad milostnými neúspěchy a ostřejší tón, zesměšňující povýšence Jeho verše později hojně napodobovány (tzv. anakreontská poezie) vliv na Puškina a Goetha

PINDAROS největší představitel řecké sborové lyriky Jeho poezie zaměřena k oslavě urozených lidí a bohů, Athén, vítěze gymnastických her v Olympii; má vznešený i vážný obsah, působí mohutným dojmem ódy Z tvorby se zachovala asi čtvrtina (45 básní) Psal na objednávku pro aristokraty a tyrany

EZOP Aisopos – patří k nejstarším autorům zvířecích bajek Zvířata, rostliny i věci jednají jako lidé a jsou jim přisouzeny určité lidské vlastnosti (krutý lev, pilná včela, lstivá liška)  Záměrem bajky je didaktické poučení, jak se mají lidé chovat Původní Ezopovy bajky se během dalších staletí rozmnožovaly a byly velmi oblíbené – mnoho autorů se jimi inspirovalo: La Fontaine, Krylov apod. Obr. 3

Obr. 4 Ezop

Tragédie Aischilos (zavedl druhého herce) – člověk porušující určité zákona a normy neunikne trestu; Peršané Sofokles (zavedl třetího herce) – věnuje pozornost psychologickému prokreslení postav; Král Oidipus, Elektra Euripides – líčí lidi takové, jací jsou; Médeia; končí jím období slávy a poté se dostává tragédie k úpadku

Komedie (kómos a diá = zpěv veselého průvodu) původně hry k oslavě boha Dionýsa Aristofanes – zobrazoval a kritizoval současné politické a kulturní poměry; skvělý humorista Jeho hry jsou např.: Jezdci, Vosy, Mír, Žáby

Citace, zdroje a literatura Obr. 2: MARIE-LAN NGUYEN. Soubor:Sappho Ramey Louvre RF157.jpg - Wikipedie. [online]. [cit. 26.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sappho_Ramey_Louvre_RF 157.jpg Obr. 4: NEZNÁMÝ. Soubor:Diego Velasquez, Aesop.jpg - Wikipedie. [online]. [cit. 26.8.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Diego_Velasquez,_Aesop.jpg Obr. 1: Zdroje klipartů: MS Office, Verze : 14.0.6123.5001 Obr. 3: Zdroje klipartů: MS Office, Verze : 14.0.6123.5001 MGR. HÁNOVÁ, Eva a kol. Odmaturuj z literatury 1. Brno: Didaktis, spol.s r.o., 2004, ISBN 80-7358016-0.