POLÁRNÍ PÁS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Život na Zemi
Advertisements

Antarktida.
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Sedláková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
POLÁRNÍ PÁS Polární pás Mikulková Gabriela 2011.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Tundra a polární pustina
Referát na téma lesotundra - tundra - polární pustiny
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Polární pás
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Rozmanitost podmínek života na zemi
PODNEBNÉ PÁSY.
Polární kraje Co je to biosféra Co určuje rozmístění biosféry na Zemi
TUNDRA A LESOTUNDRA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Tundry a polární oblasti
Tam, kde jsou stromy vysoké jako tráva
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Riskuj Podnebné pásy - Polární pás a oceány
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polární pásy se rozkládají na nejsevernější části severní polokoule - což je Arktida a nejjižnější části jižní polokoule - což je Antartktida.
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Polární pás – Arktida VY_V/2_INOVACE_33_Polární pás - Arktida
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_527_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Pří_024_Rozmanitost přírody _Polární pás Autor: Mgr. Renata Krajíčková
Polární pás.
POLÁRNÍ PÁS.
Biosféra Tundry a polární pustiny
Za předpokladu použití psacích potřeb
Počasí a podnebí Vypracovala: Barbora Kondvárová.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
OHROŽENÍ ŽIVOČICHŮ. Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Šířkové pásy studený pás.
Savci – řád: ploutvonožci
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
SUBTROPICKÝ PÁS.
Savci – řád: ploutvonožci Autor: Mgr. Eliška Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
ROZMANITOST EKOSYSTÉMŮ
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_04 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce zeměpisu na základní škole. Zeměpis – tundra a polární.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_ ZEMĚPIS 6. ROČNÍK TEMA: Risk-biosféra ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
PLOUTVONOŽCI CHOBOTNATCI
VY_32_INOVACE_14_Z_POLÁRNÍ PUSTINY
Šablona III/2 Polární pustiny
NÁZEV: VY_52_INOVACE_18 II Polární pás
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
VY_32_INOVACE_20_Z_TUNDRA
KYTOVCI.
Polární pás – Antarktida
ANOTACE Materiál je určen k získání poznatků a následnému zopakování a procvičení učiva o přírodních oblastech světa – o polárním pásu. Žáci se na začátku.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
20. POLÁRNÍ PUSTINY VY_32_INOVACE_11_Z4
14. g Tundra Subpolární p. pás.
Šablona III/2 Tundra a lesotundra
19. TUNDRA LESOTUNDRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_ INOVACE_ 14_ PŘÍRODOVĚDA 5
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Transkript prezentace:

POLÁRNÍ PÁS

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor: Mgr. Vyhnálková Zuzana Ověření ve výuce: 5. třída Datum ověření: 15.10.2012

Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2 Metodika: 1. Prohlédněte si prezentaci a vyslechněte výklad. 2. Na mapě ukažte probírané oblasti. 3. Porovnejte, co mají společného živočichové, kteří zde žijí a rostliny, jež tu rostou. 4. Znáte další organismy, se kterými se můžeme setkat v polárních oblastech? 5. Odpovězte na otázky a odpovědi si zkontrolujte. Klíčová slova: Severní a jižní pól, tundra, Arktida, Antarktida, polární noc.

CHARAKTERISTIKA: Nachází se v blízkosti severního a jižního pólu. Po většinu roku je pokrytý ledem. Sníh taje jen v létě. V polárním létě svítí slunce 24 hodin denně. Polární noc trvá téměř půl roku, slunce nevychází vůbec nebo jen krátce. Typickým společenstvem je tundra.

SEVERNÍ POLÁRNÍ PÁS (Arktida) JE POKRYTÝ TUNDROU. ROSTLINY JSOU NÍZKÉ, PLAZIVÉ. RYCHLE KVETOU A VYTVÁŘEJÍ SEMENA A PLODY. PŮDA ZŮSTÁVÁ I V LÉTĚ DO HLOUBKY PROMRZLÁ. V LÉTĚ TAJE LED NA POVRCHU A VYTVÁŘÍ JEZÍRKA A BAŽINY. V NICH SE MNOŽÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ KOMÁRŮ.

ROSTLINY SEVERNÍHO POLÁRNÍHO PÁSU: bříza trpasličí, vrba bylinná

Lišejníky

Živočichové: sob, lední medvěd – mají silnou vrstvu tuku a dlouhou srst

Vlk, zajíc bělák

Pižmoň, liška polární

JIŽNÍ POLÁRNÍ PÁS (Antarktida) Jižní pól je téměř celý pokrytý ledem silným několik kilometrů. Nejdrsnější podnebí na Zemi. Až – 80 °C. Žijí a rostou zde jen velmi přizpůsobivé organismy – hlavně mechy a lišejníky. Živočichové žijí především u pobřeží – získávají potravu z vody. V polárních vodách se nachází mnoho planktonu, proto zde i mnoho ryb a velryb.

Živočichové: tučňáci, rypouši

Tuleni, lachtani

Otázky: 1. Vyjmenujte 4 živočichy žijící v severním polárním pásmu. 2. Popište jižní polární pás. 3. Vyjmenujte živočichy žijící v jižním polárním pásu. 4. Jak se jinak řekne Jižní polární pás? 5. Jak jsou živočichové přizpůsobení k přežití podmínek Antarktidy? 6. Dosahují rostliny v Arktidě vysokého vzrůstu? Proč? 7. Jak se nazývá typické společenstvo rostlin v Arktidě?

Odpovědi: 1. Sob, medvěd lední, zajíc bělák, vlk, liška polární, pižmoň. 2. Pokrytý ledem, velmi chladné podnebí. 3. Tučňák, rypouš, tuleň, lachtan, plankton, ryby. 4. Antarktida. 5. Dlouhé chlupy, hodně podkožního tuku. 6. Ne. Vítr a led obrušují jejich pupeny, a proto nemohou vyrůst. 7. Tundra.

Zdroje: http://upload. wikimedia

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6c/Mating_scene_with_elevated_Alpha_Male._Elephant_Seals_of_Piedras_Blancas.jpg/285px-Mating_scene_with_elevated_Alpha_Male._Elephant_Seals_of_Piedras_Blancas.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Crabeater_Seal_in_Pl%C3%A9neau_Bay,_Antarctica.jpg/285px-Crabeater_Seal_in_Pl%C3%A9neau_Bay,_Antarctica.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Zalophus_californianus_wollebaeki.JPG/275px-Zalophus_californianus_wollebaeki.JPG