HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH10/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: HALOGENY Autor: Mgr. Eva.
Advertisements

HALOGENY.
Nekovy DOPORUČENÁ STRÁNKA:
HALOGENY.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Halogeny Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Halogeny – prvky VII.A skupiny
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými vlastnostmi Skupina s.
Halogeny.
Halové prvky Halogeny.
VY_52_INOVACE_02/1/23_Chemie
Deriváty uhlovodíků HALOGENOVÉ DERIVÁTY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
17 skupina.
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Nekovy a polokovy Chemie 8. třída.
PaedDr. Ivana Töpferová
HALOGENY.
VZÁCNÉ PLYNY & HALOGENY
Vlastnosti a použití Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 294, zpracovala Marie Kupková.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
Významné nekovy 1 Chemie VY_32_INOVACE_225, 12. sada, CH ANOTACE
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Halogeny Mgr. Helena Roubalová
CH_100_ Prvky_Fluor a chlor
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Halové prvky /halogeny/
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Zástupci prvků skupin RZ
CHLÓR.
H A L O G E N Y.
Halogeny Jsou prvky 7.A skupiny – mají 7 valenčních elektronů a podobné vlastnosti Tvoří dvouatomové molekuly F2, Cl2, Br2, I2 Ve sloučeninách tvoří halogenidové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Brom a jod Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
RZ Prvky 1. Halogeny. Zástupci: F – fluor F – fluor Cl – chlor Cl – chlor Br - brom Br - brom I – jod I – jod Skupina s podobnými chemickými.
Halogeny a halogenidy.
Halogenidy a jejich chemické vlastnosti
Halogeny. Jsou to prvky VII.A skupiny Patří k nim: fluor F, chlor Cl, brom Br, jod I Kolik mají valenčních elektronů?
HALOGENY FLUOR, CHLOR, BROM, JOD.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 18. Prvky a sloučeniny VII. skupiny Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro.
HALOGENY. Prvky 17. skupiny periodické soustavy prvků (mají 7 valenčních elektronů) Mezi halogeny patří: FLUOR CHLOR BROM JOD Vlastnosti halogenů: Jsou.
NEKOVY - HALOGENY chemie 8. ročník HALOGENY – HALOVÉ PRVKY prvky VII.A skupiny (17) F, Cl, Br, I jsou velmi reaktivní - vyskytují se pouze ve sloučeninách.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY - halogeny O N Rn kyslík dusík vzácné plyny vodík He Ar Ne Xe Kr.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_02_Halogeny Autor Melicharová Jana.
ANOTACE: MATERIÁL JE URČEN PRO ŽÁKY 8. ROČNÍKU A SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉHO UČIVA. VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr.
Halogeny Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného.
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov-Město, příspěvková organizace
Zástupci prvků skupin RZ
Halogeny Obr. 1 fluor Obr. 2 chlor brom jod
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
VY_52_INOVACE_08 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová  
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_16_Halogeny
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_17
Autor: Stejskalová Hana
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Halogény Prvky VII.A podskupiny.
17 skupina.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Polokovové prvky: B, Si
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Halogeny.
Nekovy Halogeny VII. A skupina vlastnosti: tvoří anionty
Transkript prezentace:

HALOGENY Prvky 17. (VII.A) skupiny

Název halogen je odvozen z řečtiny a znamená solitvorný. Obvykle tak označujeme první čtyři prvky 17. (VII.A) skupiny periodické tabulky prvků. Někdy se k nim připojují další dva prvky ve stejné skupině - astat, jehož vlastnosti nejsou příliš známy a ununseptium, jehož protonové číslo je 117 a zatím nebyl objeven. Mají 7 valenčních elektronů. Halogeny jsou velmi reaktivní, proto vyskytují se pouze vázané ve sloučeninách. Ve formě prvků tvoří dvouatomové molekuly. Mnemotechnická pomůcka Fikaní Chlapíci Brousili Italům Antény

Fluor Chlor Brom Jod Zelenožlutý plyn Nejvyšší známá elektronegativita (4 – 4,1) Chlor nejrozšířenější halogen žlutozelený plyn Brom Červenohnědá kapalina Jod snadno sublimující pevná látka (šedočerná)

FLUOR JEDOVATÝ LEPTÁ I SKLO

Výskyt fluoru fluorit zuby a kosti

Využití fluoru Příměs do zubní pasty – posílení skloviny Výroba teflonu – plastická hmota odolná proti vysokým teplotám Výroba freonů – chladící směsi

CHLOR

Výskyt chloru Mořská voda Solná ložiska Polsko, Rakousko

Využití chloru Výroba kys. chlorovodíkové Dezinfekce vody Výroba plastů (PVC) Bělení textilu a celulózy Výroba fotomateriálů (čb.) Zneužití za 1. svět. války jako bojový plyn

BROM

Výskyt a využití bromu Vyskytuje se v malém množství v zemské kůře a v mořské vodě Využití – výroba sloučenin pro černobílou fotografii

JÓD

Výskyt jódu Vyskytuje se v mořské vodě, v tělech mořských organizmů Je důležitý pro správnou činnost štítné žlázy

Využití jódu Jódová tinktura – roztok používaný k dezinfekci ran a hubení přisátých klíšťat (Iodisol) Výroba žárovek – halogenek Nutná součást jídelníčku (štítná žláza, IQ) – mořské ryby a řasy a výrobky z nich, příměs v kuchyňské soli

Zdroje http ://www.periodensystem.net http://encyklopedie.seznam.cz