Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VLHKOST Eliška VOJÁČKOVÁ.
Advertisements

Změny skupenství látek
Vypařování.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Pevné látky a kapaliny.
Ochrana Ovzduší Hustota a vlhkost plynu cvičení 3
Stavitelství 9 PROSTUP TEPLA OP
Rekonstrukce a sanace historických staveb h-x diagram
Objem a jeho měření.
počet částic (Number of…) se obvykle značí „N“
ENERGETICKÉ A EKOLOGICKÉ SYSTÉMY BUDOV 2
Databáze DIADEM – příklad užití Určete pomocí databáze DIADEM vlastnosti směsi při 25 o C a 101,3 kPa: Vzduch:92,3 mol. % Benzen:7,7 mol. % Určete hustotu,
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Nejdůležitější abiotické faktory Vlhkost. Zdrojem vlhkosti: srážky povrchový přítok podzemní přítok Vlhkost prostředí je ovlivněna: teplotou prouděním.
20. Změny skupenství látek
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
U3V, Jan Obdržálek ÚTF MFF UK
Fázové rovnováhy.
Vypařování a kapalnění
FÁZOVÝ DIAGRAM.
FMVD I - cvičení č.4 Navlhavost a nasáklivost dřeva.
Tematická oblast Autor Ročník Obor Anotace.
MĚŘENÍ HUSTOTY.
Téma: Fyzikální veličiny – hustota
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
„Svět se skládá z atomů“
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Charakteristiky variability
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Energie Sportovec posnídal pět 50g makových buchet. Vypočítejte kolikrát musí vzepřít činku o hmotnosti 20 kg, aby spálil veškerou přijatou energii. Délka.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tato prezentace byla vytvořena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Pára Základní pojmy:- horní mezní křivka - dolní mezní křivka
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
01.12 Práce s meteorologickou stanicí Ing. Magda Pavezová Projekt Praktický výcvik žáků v Malém hospodářském dvoře byl spolufinancován Evropským sociálním.
TEPELNÁ ZAŘÍZENÍ Sušení TZ9
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vodní pára v atmosféře.
MĚŘENÍ HUSTOTY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vp Vw V ms= md= mz ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY ZEMIN Va vzduch mw voda m
Faktory ovzduší Klimatické faktory Antropogenní znečištění.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_14 Název materiáluVodní pára.
KAPALNĚNÍ.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák pozná podstatu přeměny skupenství kapalného na plynné (vypařování.
Měření rychlosti. Přemýšlej Značka: v(z angl. velocity) Jednotky: (metr za sekundu) nebo Rychlost.
Objemové jednotky a jejich převody
Hustota a její měření.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY (MM) CHARAKTERISTICKÉ VLASTNOSTI MM
Archimédův zákon rovnováha hydrostatická vztlaková síla: tíha kapaliny
Základní pojmy.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Měření fyzikálních veličin
zpracovaný v rámci projektu
Výpočet relativní atomové hmotnosti
„Svět se skládá z atomů“
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Molekulová fyzika Vlhkost.
Hustota látky Mgr. Vendula Bílková.
Transkript prezentace:

Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu Absolutní vlhkost vzduchu Relativní vlhkost vzduchu Teplota rosného bodu Měření vlhkosti vzduchu Fázové přechody vody Fázový diagram Podchlazená voda Termodynamika nasyceného vzduchu „föhnův efekt“

Vyjádření vlhkosti vzduchu Absolutní vlhkost (hustota vodní páry) [g/m3] vyjadřuje hmotnost vodní páry obsažené v jednotce objemu vzduchu. V meteorologii se vyjadřuje nejčastěji v gramech vodní páry na metr krychlový vzduchu. a=m/V Pro každou teplotu vzduchu existuje a=A při kterém je vzduch vodní parou maximálně nasycen

Vyjádření vlhkosti vzduchu Relativní vlhkost [%] Relativní vlhkost vzduchu udává poměr absolutní vlhkosti vzduchu a maximální absolutní vlhkosti vzduchu při dané teplotě. r=(a/A)*100%

Vyjádření vlhkosti vzduchu Teplota rosného bodu [stC] Teplota rosného bodu Td je teplota, na kterou bychom vzduch museli ochladit aby byl právě nasycen vodní parou. teplota rosného bodu je vždy <= teplota vzduchu Td<=T Informací o vlhkosti vzduchu je rozdíl mezi T a Td

Měření vlhkosti vzduchu Měření absolutní vlhkosti vzduchu - nepraktické Absolutní vlhkost vzduchu určujeme tak, že vzduch daného objemu V necháme projít hygroskopickou látkou ( tzn.látkou, která je schopna pohlcovat nebo zadržovat vlhkost, př. H2SO4, CaCl2 ) o hmotnosti m1. Tato látka pohltí vodní páru obsaženou ve vzduchu, a tím se její hmotnost zvětší na hodnotu m2. Podíl (m2 – m1) / V pak udává absolutní vlhkost vzduchu.

Měření vlhkosti vzduchu Relativní vlhkost vlasový vlhkoměr (vlas reaguje na vlhkost změnou délky)‏ -praktické

Měření vlhkosti vzduchu Rosný bod – přímé měření – ochlazováním předmětu a pozorování při jaké teplotě se orosí – nepraktické Většinou nepřímé měření pomocí vlhké teploty z psychrometru...

Měření vlhkosti vzduchu Psychrometr -suchá teplota vzduchu -“vlhká teplota vzduchu“ v tabulkách najdeme pro příslušnou vlhkou a suchou teplotu teplotu rosného bodu

Fázové přechody vody Fázový diagram

Latentní teplo Množství tepla, které je třeba dodat nebo které se uvolní při změně fáze dané látky. Vypařování – je třeba dodat teplo Q Kondenzace – uvolní se teplo Q' Q=-Q' Díky uvolňování latentního tepla při kondenzaci klesá uvnitř nasyceného vzduchu (v mraku) teplota s výškou pomaleji než u vzduchu suchého

Adiabatická změna teploty Suchý vzduch suchoadiabatická změna teploty o 1 stC/100m Nasycený vzduch nasyceněadiabatická změna teploty o 0.6 stC/100m Vlhký vzduch – chová se jako suchý...

Adiabatická změna teploty.... Změna teploty rosného bodu s výškou – vlivem zvětšování objemu „bubliny“ s výškou klesá uvnitř bubliny absolutní vlhkost (množství vlhkosti na jednotku objemu) a s tím i teplota rosného bodu 0.2 stC/100m (pozor - relativní vlhkost uvnitř bubliny stoupá :-) )‏

Stavová křivka