Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vlastnosti kapalin a plynů
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
Atmosférický tlak a jeho měření
ATMOSFERICKÝ TLAK AUTOR: Natálie Svobodová Vlll. třída.
Počasí a podnebí Počasí Podnebí ( klima )
Přednáška z předmětu SGE – letní semestr
VY_32_INOVACE_19 - ATMOSFERICKÝ TLAK
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
ZÁKLADNÍ TERMODYNAMICKÉ VELIČINY
Mechanické vlastnosti plynů.
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti Plynů
Změny atmosférického tlaku (Učebnice strana 138 – 139) Atmosférický tlak přímo vyplývá z hmotnosti vzduchu. Protože se množství (a hustota) vzduchu nad.
Tlak v kapalinách a plynech Vztlaková síla Prodění kapalin a plynů
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název úlohy: 5.16 Atmosférický tlak.
Změny atmosférického tlaku
Plyny Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od sebe, pohybují se v celém objemu a nepůsobí na.
Mechanické vlastnosti plynů
Vypracovala: Bc. SLEZÁKOVÁ Gabriela Predmet: HE18 Diplomový seminár
Název materiálu: ATMOSFÉRICKÝ TLAK – výklad učiva.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
- jsou obsaženy v atmosféře
Do kterého čajníku se vejde více vody?
Atmosférický tlak a jeho měření
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Vytápění Armatury měřící
Měření atmosférického tlaku
Plyny.
Mechanické vlastnosti plynů
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Plyny.
Mechanika kapalin a plynů
Atmosféra Země, Atmosférický tlak
Tlak – výroba barometru Pracovní činnosti 6. třída
Skupina(A) David Pazourek David Krýsl Jakub Tůma Magda Eva.
Tlak.
Autor: RNDr. Kateřina Kopečná Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova 55.
Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 4: Hydrostatická nivelace.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Tlak a tlaková síla v plynech Ročník:1. Datum.
f – sekunda yveta ančincová
Struktura a vlastnosti kapalin
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
METEOROLOGICKÉ PŘÍSTROJE
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
F Atmosférický tlak Magdeburské polokoule, Torricelliho pokus, přístroje k měření atmosférického tlaku.
PLYNY Vlastnosti látek plynných Tlak vzduchu Torricelliho pokus
PLYNY.
Mechanické vlastnosti plynů
 malé síly mezi molekulami + velké vzdálenosti,  neustálý a neuspořádaný pohyb částic,  tekuté,  rozpínavé,  stlačitelné,  nemají stálý tvar, nemají.
Mechanické vlastnosti plynů. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Atmosférický tlak Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ,
Atmosférický tlak AEROSTATIKA nauka o vzduchu v klidu.
Fyzika na scéně - exploratorium pro žáky základních a středních škol reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Gymnázium, Olomouc, Čajkovského 9 Název úlohy: 1.1.
VY_32_INOVACE_13_30_ Atmosférický tlak a jeho měření.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_27_FYZIKA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Přípravný kurz Jan Zeman
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Atmosférický tlak a jeho měření
Transkript prezentace:

Geodézie 3 (154GD3) Téma č. 3: Barometrické měření výšek. Princip metody, základní pojmy. Základní barometrický vzorec. Určení výšek a výškových rozdílů. Princip měření atmosférického tlaku. Metody barometrického měření výšek.

1. Princip metody, základní pojmy. Základem je měření velikosti tíže atmosféry v daném místě. Lze předpokládat, že s rostoucí výškou klesá atmosférický tlak. Při vzrůstu výšky o cca 11 m se tlak sníží o cca 1 torr. Jedná se o přibližnou metodu s metrovou přesností pro průzkumné účely, v dnešní době zajisté nahrazenou jinými metodami. 2. Jednotky měření tlaku. 1 mmHg = 1 torr = 4/3 mbar = 4/3 hPa = 400/3 Pa Normální tlak je cca 101325 Pa = 760 torr. (45°s.š., 15°v.d., u hladiny moře, g = 9,80665 m.s-2).

2. Základní barometrický vzorec. Laplaceův základní barometrický vzorec: ∆ 𝐻 𝐴𝐵 =𝐾∙ log 𝑏 𝐴 𝑏 𝐵 ∙ 1+𝛼∙𝑡 𝐾 = 18 464 - konstanta pro střední Evropu, tzv. Barometrický součinitel; 𝑏 𝐴 , 𝑏 𝐵 - měřené atmosférické tlaky; 𝛼 – koeficient teplotní roztažnosti vzduchu, cca 1/273; 𝑡 – teplota vzduchu (𝑡= (𝑡 𝐴 + 𝑡 𝐵 ) 2 ). Babinetův vzorec (zjednodušení, tlak b v torr, teplota t ve °C):

3. Určení výšek a výškových rozdílů. 1. Určení hrubých nadmořských výšek Použije se základní barometrický vzorec, do kterého se dosadí hodnota normálního tlaku u hladiny moře. 2. Určení výškových rozdílů Měří se na dvou bodech (nejlépe současně), výsledkem je výškový rozdíl, pro určení výšky musí být známa výška výchozího bodu. ∆ 𝐻 𝐴𝐵 =𝐾∙ log 𝑏 𝐴 𝑏 𝐵 ∙ 1+𝛼∙𝑡

4. Princip měření atmosférického tlaku. 1. Rtuťové barometry Rtuťový tlakoměr udává tlak výškou rtuťového sloupce ve vzduchoprázdné skleněné trubici, která je nahoře uzavřena a dole ponořena do nádoby s rtutí. Hmotnost rtuti vytlačené do trubice je v rovnováze s hmotností atmosféry, která působí na hladinu rtuti v nádobce. S kolísáním barometrického tlaku kolísá výška sloupce rtuti v trubici. Jinak řečeno rtuť se v trubici ustálí v takové výšce h, při níž je hydrostatický tlak rtuťového sloupce roven atmosférickému tlaku. 2. Aneroidy Principem je tenkostěnná kovová krabička, uvnitř vzduchoprázdná, která se působením atmosférického tlaku více nebo méně deformuje. Velikost deformace je přenášena na ručičku ukazující velikost tlaku na stupnici.

5. Metody barometrického měření výšek. 1. Měření se dvěma přístroji a pozorovateli Jeden aneroid zůstává na výchozím bodě se známou výškou (tzv. staniční aneroid), pozorovatel periodicky v potřebném intervalu zapisuje měřený tlak a teplotu. Druhý aneroid je přenášen na potřebné měřené body, na každém se zaznamená čas, tlak a teplota. Začíná se a končí na výchozím bodě – porovnání aneroidů. Ze staničních měření se interpolují hodnoty tak, aby časově odpovídaly měření na podrobných bodech. 2. Měření s jedním přístrojem Měření začíná a končí na bodě o známé výšce, mezitím jsou měřeny podrobné body. Změna tlaku na známém bodě se interpoluje k časům měření podrobných bodů. Méně přesné, zejména při delším časovém odstupu. Pro zpřesnění lze měření opakovat, dosažitelná přesnost je cca 1 m (vzdálenost bodů max 5 km, výškový rozdíl max 400 m). Výhodné např. ve vysokohorském terénu, dnes lze i s barometrem např. v hodinkách.

Konec