Portál eVIM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vybrané prvky periodické tabulky a jejich využití Stříbro
Advertisements

Výroba Zn - modrobílý kovový prvek se silným leskem
Kovy Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 11
Test znalostí o kovech a nekovech
Kovy Fe, Al, Cu, Zn.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Měď, stříbro, zlato Cu – biogenní (měkkýši – krevní barvivo)
TŘÍDĚNÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ I. Chemie 8. ročník
12. skupina.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Anna Doubková Číslo materiálu 5_2_CH_07 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 2.r.
11. skupina.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
II.B skupina Zinek, Kadmium, Rtuť.
KOVY.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
Rtuť Hg (Hydrargium).
Mineralogický systém Sulfidy (sirníky)
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
PRVKY.
Zinek, kadmium, rtuť.
Rtuť Hg.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
SULFIDY Ec.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Stříbro.
Výroba a použití telluru
Klára Hamšlágerová sexta A
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Ch_097_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Stříbro
Radovan Hanslík, sexta A. Vlastnosti:  kovový prvek, ušlechtilý, bílé barvy  vykazuje nejlepší elektrickou i tepelnou vodivost  má dobrou kujnost a.
Objeven roku 1781 Wilhelmem Scheelem. Izolován roku 1783 Fausto de Elhuyarem a Juanem de Elhuyarem.
Alkalické kovy Mgr. Jitka Vojáčková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Měď Cu.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Minerály Sulfidy.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Těžké kovy Pb Cd Hg Olovo, kadmium, rtuť. je těžký, toxický, kujný, nízkotavitelný, měkký kov odolný proti korozi známý již od starověku vyskytuje se.
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – chemické prvky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Lumír.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Další důležité kovy. Vypracoval: Lukáš Karlík
Rtuť 3. února 2014 VY_32_INOVACE_130306
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kadmium.
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Kovy VY_32_INOVACE_29_588 Projekt.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Rozdělení chemických prvků
Transkript prezentace:

Portál eVIM

Kovy 2.B skupiny Vypracovali: Čada, Černá, Hloušek, Novotný

Obecně Relativně nízká teplota tání Ve sloučeninách pouze dvojvazné

Zinek (Zn) Prot.č.:30 E.k.: [Ar] 4s2 3d10 modrobílý kovový prvek se silným leskem Měkký, lehce tavitelný hoří jasně svítivým modrozeleným plamenem výroba barviv nezbytný pro správný vývoj organismu Obsažen hlavně v mléku a oříscích

Výroba; slitiny 2 ZnS + 3 O2 → 2 ZnO + 2 SO2 Vznikající oxid se následě používá pro výrobu kyseliny sírové 2 ZnO + C ↔ Zn + CO2 – 99,99% čistý zinek nejvýznamnější slitina s mědí – bílá a červená mosaz antikorozní ochranný materiál

Cadmium (Cd) Prot.č.:48 e.k. : [Kr]5s2 4d10 měkký, lehce tavitelný, toxický kovový prvek. kovový prvek bíle stříbrné barvy Vzhledem k jeho toxicitě je jeho praktické využití omezováno na nejnutnější minimum. silných minerálních kyselinách je kadmium dobře rozpustné za vývoje plynného vodíku Kadmium přechází do ovzduší ve formě těkavých sloučenin již při teplotě 480 °C.

Výskyt a využití vzácný prvek ve vesmíru připadá na jeden atom kadmia přibližně 36 miliard atomů vodíku V přírodě se kadmium vyskytuje jako příměs rud zinku a někdy i olova Díky nízké teplotě varu se z nich dostává destilací Pouze v západoevropských zemích se ho dostává do ovzduší přibližně 350 t ročně. Oblasti zvláště ohrožené tímto kovem jsou Japonsko a Střední Evropa. používán jako antikorozní ochrana především pro železo a jeho slitiny výroba pájek.

Nebezpečnost Vliv na lidský organismus je jednoznačně negativní Mimořádně kumulativní jed vylučování z organismu probíhá až 30 let ohrožuje funkčnost a kvalitu spermií nejohroženější skupinou osob však tvoří kuřáci

Rtuť (Hg) Prot.č:80 [Xe] 6s2 4f14 5d10 těžký, toxický kovový prvek za normálních podmínek kapalná rtuť velmi vzácná stříbřitě bílá barvy ve vesmíru připadá na jeden atom rtuti přibližně 120 miliard atomů vodíku Výroba: HgS + O2 → Hg + SO2

Nebezpečí a využití Na lidské tělo má negativní účinky V ledvinách může setrvat desítky let Rtuť vypuštěná do životního prostředí představuje vážné riziko schopnost putovat na tisíce kilometrů a kontaminovat vodu a půdu široko daleko Použití ve spínačích a teploměrech

Slitiny rtuti Větší uplatnění v praxi má rtuť ve formě amalgánů Amalgámy jsou kapalné nebo pevné slitiny rtuti s jedním nebo několika kovy Použití: zubní plomby, těžba zlata

Otázky Společné vlastnosti pro všechny tři kovy? Který z uvedených kovů je nezbytný pro člověka, a proč? Který kov je silně toxický a jeho tělo se s jeho vylučováním potýká dlouhou dobu? Ve kterých produktech se zinek nejvíce vyskytuje? Které dva kovy nepodléhají atmosférické korozi? Kde všude najde rtuť využití?

zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Rtu%C5%A5 http://cs.wikipedia.org/wiki/zinek http://cs.wikipedia.org/wiki/Kadmium