Nervová soustava- receptory

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Advertisements

Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Smysly - zrak (c) Mgr. Martin Šmíd.
Seminární práce z biologie
Optické vlastnosti oka
BIOLOGIE ČLOVĚKA SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ
Smyslová soustava.
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO A VIDĚNÍ Stavba a optická soustava oka Mechanismus vzniku obrazu
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
Nervová soustava- úvod
Zrakové ústrojí - zrak je nejdůležitějším smyslem pro orientaci v prostoru - orgánem zraku je oko - oko je uložené v očnici Stavba oka - složeno ze tří.
OKO Marcela Hanáková.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Centrální nervová soustava
Čidla receptory.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
50.1 Člověk – smyslová soustava
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Receptory: Olga Bürgerová.
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
SMYSLY ČLOVĚKA.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Smyslové vnímání autor: David Hainall.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Nervová soustava Všechny životní projevy řídí nervová soustava. Jejím základem je mozek uložený v lebce a mícha uložená v páteři. Z těchto řídících ústředí.
Smyslové ústrojí 5. ročník
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Smysly.
SMYSLY.
Smyslové vnímání OKO.
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
 Poskytují organismu informace o vnitřním a vnějším prostředí  Čidla = receptory přijímají mechanické, tepelné, chemické a světelné podněty  Kožní.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Ing. Lubor Dvořák Název: VY_32_INOVACE_05_A_16 Ústrojí zraku Téma: Biologie člověka Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
NERVOVÁ SOUSTAVA.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ - smyslová ústrojí = čidla - patří sem: zrak, sluch, čich, hmat, chuť - smyslová buňka přijme podnět → šíření po nervových vláknech do.
Smyslová ústrojí Funkce:
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_PŘÍRODOPIS
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
čichový, chuťový a hmatový
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Nervová soustava- receptory Jsou útvary, které reagují na změnu vnějšího nebo vnitřního prostředí organismu- důsledkem je vznik podráždění, které je vedeno dostředivými drahami do CNS. Umožňují organismu zareagovat na změnu vnitřního nebo vnějšího prostředí a té se přizpůsobit Podoba receptorů: Jediná buňka (např. šlachové tělísko) Skupina buněk (např. čichové pole) Složitější smyslové orgány (oko, jazyk…) Rozdělení receptorů: 1/ exteroreceptory- reagují na změnu vnějšího prostředí a) kontaktní receptory- přicházejí do styku s podnětem- chuť, hmat b) distanční receptory- nejsou v přímém kontaktu s receptorem (zrak) 2/ interoreceptory- reagují na změnu vnitřního prostředí organismu a) proprioreceptory- umístěné ve svalech, šlachách- šlachové tělísko, svalové vřeténko b) visceroreceptory- uloženy v cévách a vnitřních orgánech

Co zaznamenávají receptory 1/ Mechanoreceptory- zaznamenávají tlak, tah, pohyb- hmatová tělíska v kůži, sluchový receptor, rovnovážný receptor ve vnitřním uchu 2/ Chemoreceptory- reagují na chemické podněty- čichový receptor, čidla obsahu glukózy, CO2 v krvi 3/ Fotoreceptory- reagují na světelný podnět 4/ Termoreceptory- reagují na tepelné podněty- nervová zakončení v kůži nebo v mozku 5/ Nocireceptory- umožňují vnímání bolesti. Jsou v celém těle kromě mozku, plic, jater. Bolest je důležitý fyziologický signál, který upozorňuje na nebezpečí- např poškození tkáně…

Smyslové orgány- zrak Smyslovým orgánem zraku je oko. Pár očních koulí uložen v očnicových dutinách lebky. Stavba oka: Bělima- vazivový obal na povrchu Rohovka- první oční čočka Cévnatka- prokrvená vrstva Duhovka+řasnaté tělísko- za nimi Zornice- otvor kudy dopadá světlo na Oční čočku- ta láme světlo tak, aby se paprsky setkaly v zadní části oka na sítnici- díky hladkým svalům řasnatky je umožněna akomodace čočky- vyklenutí čočky se mění tak, aby byl obraz co nejostřejší. Obraz promítaný na sítnici je skutečný, zmenšený a převrácený. Uvnitř oka je gelovitý sklivec

Smyslové orgány- zrak Sítnice: Je tvořena několika vrstvami fotočivných buněk: a) tyčinky- umožňují vidění za šera, ale nejsou schopny rozeznat barvy b) čípky- umožňují barevné vidění, fungují pouze za plného světla c) nervové buňky- na spodní straně sítnice, jejich výběžky se sbíhají do zrakového nervu, který odvede vzruch do zrakového kortexu Ve zrakovém kortexu dojde ke zpracování zrakové informace Zrakový nerv se v mozku překříží Oko je jen senzor- vidíme mozkem !!!

Přidatné oční orgány Na správné funkci oka se podílejí další orgány: Okohybné svaly- umožňují orientaci oka na pozorovaný předmět Slzné žlázy- brání vysychání oka Spojivka- blána vystýlající vnitřní plochu víček Víčka- při mrkání roztírají slzy po oční kouli Obočí- chrání oko před stékajícím potem Proč máme 2 oči daleko od sebe? Díky tomu je ze 2 obrazů 2D složen 1 obraz 3D- umožňuje to tedy trojrozměrné vidění. Pomocí oka přijímáme až 80% informací z našeho okolí !!!

Použité zdroje: Eduard Kočárek, Biologie člověka, Scientia 2010, ISBN 978- 80- 86960- 47- 0 search.creativecommons.org