Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Advertisements

Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Ptáci VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Smysly Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci smyslové soustavy.
Kovy – plamenové zkoušky
Cukry II VY_32_INOVACE_CH1 – 19 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Kyselost a zásaditost látek v domácnosti
Bakterie 1 VY_32_INOVACE_A1-01 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Smyslová ústrojí Funkce:
Optické vlastnosti oka
Rozbor stavby květu VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Oko jako optická soustava, optické přístroje
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
OKO.
ŽLUTÁ SKVRNA.
Mikroskopické pozorování buněk cibule
Zrakový smyslový orgán
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Nervová soustava- receptory
Tematická oblast: biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
Oko spojná optická soustava obraz komorová tekutina oční čočka sklivec
Cévní a dýchací soustava
Třídění a určování hornin
Oko Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_344. Oko párový orgán umožňující vidění vnímá elektromagnetické záření o vlnové délce nm lidské.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
NERVOVÁ SOUSTAVA II. VY_32_INOVACE_E2-18 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
50.1 Člověk – smyslová soustava
SOUSTAVA NERVOVÁ Dokonalý vývoj nervové soustavy umožnil savcům dosáhnout převahu nad ostatními obratlovci. Řídícím ústrojím těla savce je mozek Největší.
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Schránky měkkýšů VY_32_INOVACE_CH3 – 04 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Pozorování žížaly VY_32_INOVACE_CH3 – 05 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
VY_32_INOVACE_CH Opěrná soustava AUTOR : Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO : říjen 2011 STRUČNÁ ANOTACE : Laboratorní práce. Téma: Opěrná soustava. Zkoumání.
Oko.
PLETIVA VY_52_INOVACE_B1 – 31 AUTOR: Mgr. Iveta Bartošová
SMYSLOVÉ VNÍMÁNÍ.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Smyslová soustava Pětilístek oko
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Projekt „Z očí do očí“, 2012 Dominik Nop, Matěj Tomešek, Filip Šefčík, Lubomír Pala.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._34.CHUŤOVÉ, ČICHOVÉ A HMATOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: CHUŤOVÉ,
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
VY_32_INOVACE_15_28_Smysly
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Transkript prezentace:

Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH3 - 16 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová VYTVOŘENO: leden 2012 STRUČNÁ ANOTACE: Laboratorní práce. Téma: smyslové orgány Časová náročnost: 1 vyučovací hodina v součinnosti s elektronickou verzí učebnice FRAUS Přírodopis 8 Použitý zdroj: učebnice FRAUS Přírodopis 8 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Smyslové orgány Obsahují buňky (receptory), které reagují na podráždění. Nervová vlákna zavedou informaci do centrální nervové soustavy. zrak, sluch, hmat, čich a chuť

Zrak - oko

Slepá a žlutá skvrna jsou skvrny na sítnici Slepá skvrna je místo, kde vystupuje zrakový nerv z oční koule, nejsou zde světločivné buňky a paprsek, který sem dopadá nevyvolá žádné podráždění. Žlutá skvrna je místo proti čočce, obsahuje nejvíc světločivných buněk a je místem nejjasnějšího vidění. Pozorujeme-li předmět, stáčí se oční koule automaticky tak, aby se jeho obraz promítl ve žluté skvrně.

Slepá a žlutá skvrna vidíme nevidíme slepá skvrna žlutá skvrna http://www.gsos.cz/man/biola/pk.Z-PL18-3-ZrakII.pdf

Zornicový reflex Duhovka reguluje množství světla pronikajícího zornicí do oka http://www.3dstudio.cz/files/clanky/33_image015.jpg

Zaostřování čočky = akomodace změna tvaru čočky

LABORATORNÍ PRÁCE ZKOUMÁNÍ SMYSLOVÝCH ORGÁNŮ ZRAKU, CHUTI A KOŽNÍ CITLIVOSTI 1. Zornicový reflex Zakrývej a odkrývej si oči proti světlu. Spolužák bude sledovat zornice tvých očí při odkrývání. Co pozorujete? Vysvětli. 2. Měření zrakové ostrosti Zakryj si nejprve levé oko a později pravé. Zkus vždy jedním okem přečíst všechny řádky Snellenových optotypů. 3. Důkaz slepé skvrny Mariottův obrázek drž v natažené ruce. Jednou rukou si zakryj oko a druhým okem sleduj trojúhelník na obrázku. Obrázek přibližuj k oku. Ve vzdálenosti asi 20-25 cm neuvidíš čtverec ani kolečko. Obraz dopadá na slepou skvrnu. 4. Zrakové klamy

LABORATORNÍ PRÁCE 5. Chuť Cukr nanášej postupně čistým prstem, brčkem nebo tyčinkou na špičku jazyka, později na okraj a na kořen. Ve které části jazyka je vjem sladkosti nejintenzívnější? Obdobně můžeš testovat roztok soli, citronovou šťávu nebo tonik. 6. Kožní citlivost Esteziometrem (dvěma špendlíky) zkoušej kožní citlivost na různých místech spolužákovy kůže např. na bříšku prstu, hřbetu ruky, předloktí… . Začínejte na vzdálenosti 2 cm a vzdálenost zmenšujte dokud spolužák vnímá dotyky dva, vzdálenost obou bodů změř.