ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
Sublimace - desublimace
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kapalnění Sublimace Desublimace
Digitální učební materiál
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK TÁNÍ A TUHNUTÍ
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
FYZIKA Barbora Bartovská.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Hra ke zopakování či procvičení učiva nebo test k ověření znalostí.
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I. VY_32_INOVACE_07-18 ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I. Tání a tuhnutí Sublimace a desublimace

Látka se může vyskytovat v pevném, kapalném nebo plynném skupenství. O skupenství, ve kterém se látka nachází rozhoduje teplota a tlak. Změna skupenství je fyzikální děj, při kterém přechází látka z jednoho skupenství do druhého.

Tání Dodáváme-li krystalické látce teplo, zvyšuje se střední kinetická energie kmitavého pohybu částic. Teplota látky se zvýší na hodnotu tt – teplota tání. Při teplotě tání naruší rozkmity vazbu mezi částicemi a mřížka se rozpadá, látka přejde do stavu volně vázaných částic a postupně se stává kapalinou . Po dobu tání se teplota látky nemění.

Skupenské teplo tání - Lt teplo, které přijme pevné těleso zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnilo na kapalinu stejné teploty. Jednotkou skupenského tepla je joule J. Q = Lt Q t tt TÁNÍ

Měrné skupenské teplo tání - lt teplo, které přijme pevné těleso o hmotnosti 1 kg zahřáté na teplotu tání, aby se přeměnilo na kapalinu stejné teploty. Měrné skupenské teplo tání je důležitou tepelnou konstantou. Jednotkou měrného skupenského tepla tání je J·kg-1.

Tuhnutí Ochlazujeme-li kapalinu vzniklou táním krystalické látky na teplotu tuhnutí, začnou se vytvářet krystalizační jádra. K nim se postupně připojují další částice. Vznikne polykrystalická látka. Po dobu tuhnutí se teplota látky nemění

Během tuhnutí odevzdá těleso skupenské teplo tuhnutí - Lt Q = Lt Q tt Měrné skupenské teplo tuhnutí - u téže látky za stejných podmínek je stejné jako měrné skupenské teplo tání.

Změna objemu těles při tání a tuhnutí Většina látek při tuhnutí zmenšuje svůj objem (částice v krystalické mřížce jsou blíže než v kapalině) . Zvýšením vnějšího tlaku se ještě zvýší přitažlivé síly mezi částicemi – k narušení vazby je třeba dodat větší energii s rostoucím tlakem roste teplota tání.

Některé látky (např. voda, germanium, bismut) při tuhnutí svůj objem zvyšují. Např u ledu je toto zvýšení asi 9%. U těchto látek se s rostoucím tlakem snižuje teplota tání.

Sublimace a desublimace Sublimace - přeměna pevné látky na plynnou. Při atmosférickém tlaku sublimují led, sníh, kafr, jod a pevné látky které voní nebo páchnou. Při sublimaci přijímá látka skupenské teplo sublimační - Ls Měrné skupenské teplo sublimace – ls

Desublimace - přeměna plynné látky přímo na pevnou. Např. vznik jinovatky, vytváření sněhových vloček na skle.

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová