Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství látek
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická termodynamika I
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
IDEÁLNÍ PLYN Stavová rovnice.
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
Vypracovala: Barbora Volejníková Školitel: Ing. Štěpán Hovorka, Ph.D.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Základy termodynamiky
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Molekulová fyzika a termika
Fázové rovnováhy.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické látky a jejích vlastnosti.
Oxidačně-redukční reakce
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Chemie a její obory.
Fyzikálně-chemické aspekty procesů v prostředí
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
Separační metody.
Směsi Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Fázové rovnováhy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním, v němž se vlastnosti mění nespojitě – skokem. Soustavy s dvěma fázemi:
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
Obecná chemie SMĚSI VY_32_INOVACE_04 - SMĚSI.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Základní chemické výpočty: 1. Hmotnost atomu 2. Látkové množství 3
RoztokyRoztoky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemie anorganických materiálů I.
Fázové rovnováhy, fázové diagramy
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
Tenze páry nad kapalinou a roztokem
Chemická rovnováha Pojem chemické rovnováhy jako dynamické rovnováhy.
RF Zpomalování v nekonečném homogenním prostředí bez absorpce - platí: n(E) - počet neutronů v objemové jednotce, který připadá na jednotkový interval.
Sytá pára. Var.
VZDUCH.
Termodynamika materiálů Fázové diagramy binárních systémů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_125_Složení a třídění směsí AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM:
Fyzika kondenzovaného stavu
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Termodynamika materiálů Fázové diagramy binárních systémů
Termodynamika materiálů Fázové diagramy binárních systémů
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
VY_32_INOVACE_ _DOSTALOVA Hmotnostní a objemový zlomek Anotace Prezentace má za cíl seznámit žáky s pojmy hmotnostní zlomek a objemový zlomek látky.
Joulův-Thomsonův jev volná adiabatická expanze  nevratný proces (vzroste entropie) ideální plyn: teplota se nezmění a bude platit: p1p1 V1V1 p 2 < p 1.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Látky a jejich přeměny VY_32_INOVACE_29_581
Základní pojmy.
Fyzika kondenzovaného stavu
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Směsi, jejich třídění, oddělování složek směsí
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
„Svět se skládá z atomů“
Roztoky ROZTOK – homogenní soustava, která se skládá ze dvou, nebo více chemicky čistých látek (rozpouštědlo + rozpuštěná látka) PRAVÝ ROZTOK – homogenní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
„Svět se skládá z atomů“
Páry, kapaliny a pevné látky
Transkript prezentace:

Fázové rovnováhy podmínky rovnováhy v heterogenních soustavách Fázové a skupenské rovnováhy jsou charakterizovány tím, že v soustavě se po dosažení „kritických“ hodnot tlaku, teploty, objemu, případně látkového složení, se skokem změní skupenství

Základní pojmy Fáze je homogenní část soustavy oddělená od ostatních fází rozhraním. Při přechodu přes rozhraní se mění vlastnosti skokem. Změny skupenství jsou nejčastějšími fázovými směnami Jedno skupenství může obsahovat více fází, dvě rozvrstvené kapaliny, dvě krystalické fáze apod. Předchozí tvrzení o více fází v jednom skupenství neplatí pro plyny, které se neomezeně se míchají.

Základní pojmy…. Počet složek k je minimální počet čistých látek, které jsou potřeba k realizaci kterékoli z přítomných fází heterogenní soustavy. Soustava (led/voda/vodní pára) obsahuje jednu složku. Soustava CaCO3 CaO a CO2 má jednu nezávislou složku pokud oxidy vznikly pouze rozkladem uhličitanu (neměnil se součet všech složek) a taková soustava má jednu složku. Přidáme-li, jednu složku ke směsi, porušili jsme látkovou bilaci a máme složky dvě. Soustavu (počet fází, zastoupení látek ve fázích apod.) můžeme ovlivňovat p, T, (V) a látkovým složením.

Podmínky rovnováhy Tepelná rovnováha (teploty všech fází musí být stejné) Mechanická rovnováha (aby se nekonala práce musí být i jednotlivé fáze pod stejným tlakem). Chemická rovnováha (chemické potenciály každé složky ve všech koexistujících fázích musí být stejné).

Gibbsův zákon fází v = k +2 – f, kde f….. je počet fází, k…. je počet složek, v…. je počet stupňů volnosti p (počet proměnných) = k.f + 2 Součin k.f říká, že každá složka prochází všemi fázemi, +2 představuje dvě proměnné ze stavové rovnice (ze třech stavových proměnných p, V, T stačí mít jen dvojici, třetí se dá dopočítat ze stavové rovnice). Počet stupňů volnosti je rozdíl mezi počtem rovnic, které potřebujeme pro vyjádření stavu soustavy a počtem rovnic, které máme.

Soustavy dělíme Podle počtu složek (k=1 jednosložkové, k=2 dvousložkové a vícesložkové…) Podle stupňů volnosti (v=0 invariantní, v=1 univariantní, v=2 bivariantní..)

Fázové diagramy-skupenské přechody Jednosložková soustava: (Fázový diagram vody) Dvousložkové soustavy: (Neomezeně mísitelné kapaliny (pojem aktivity), omezeně mísitelné kapaliny)