Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Těleso a látka.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
SVĚT KOLEM NÁS CHEMIE: přírodní věda, jejím cílem je zkoumat látky a jejich přeměny v jiné látky Alchymie – nevědecká chemie, stol, doplň cíle alchymistů:
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Skupenství látek.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Chemie a její obory.
VLASTNOSTI LÁTEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renata Jeřábková Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné.
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Kapalnění Sublimace Desublimace
Změny skupenství látek
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_187_Látky a tělesa AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM:
FYZIKA Barbora Bartovská.
Látky mohou mít tři skupenství:
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
FYZIKA Změny skupenství.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Vedení tepla (kondukce)
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Vypařování a kapalnění
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
?? Ing. Jan Havel.
Skupenské přeměny Rozeznáváme skupenství pevné, kapalné, plynné a plazma. Skupenství vosku Plazma Plynné Kapalné Pevné.
Interaktivní test na změny skupenství látek
1. ? Může se pevná látka měnit přímo na plyn?
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Látky a tělesa Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno

Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Poznám co je to fázová přeměna Poznám co je to fázová přeměna

Jak souvisí změna skupenství se změnou vnitřní energie Jestliže zahříváme led (zvyšujeme vnitřní energii), začnou se částice tvořící led pohybovat rychleji a jejich vzdálenosti se postupně prodlužují. Dochází k rozbití krystalické mřížky a skupenství pevné (led) se mění na skupenství kapalné (voda). Jestliže zahříváme led (zvyšujeme vnitřní energii), začnou se částice tvořící led pohybovat rychleji a jejich vzdálenosti se postupně prodlužují. Dochází k rozbití krystalické mřížky a skupenství pevné (led) se mění na skupenství kapalné (voda). Při dalším zvyšování vnitřní energie se vzdálenosti částic ještě zvětší a změní se skupenství kapalné (voda) na plynné (vodní pára). Při dalším zvyšování vnitřní energie se vzdálenosti částic ještě zvětší a změní se skupenství kapalné (voda) na plynné (vodní pára).

Fázový přechod Fázový přechod je fyzikální pojem, označující skokovou změnu vlastností látky při změně nějaké proměnné (např. teploty). Fázový přechod je fyzikální pojem, označující skokovou změnu vlastností látky při změně nějaké proměnné (např. teploty).fyzikálníteplotyfyzikálníteploty K běžným příkladům fázových přechodů patří skupenské fázové přechody, tj. změna skupenství: K běžným příkladům fázových přechodů patří skupenské fázové přechody, tj. změna skupenství:skupenství tuhnutí tuhnutí tuhnutí tání tání tání var var var kapalnění kapalnění kapalnění sublimace a desublimace. sublimace a desublimace. sublimace