Televizní vysílání. Televizní vysílání Jak to začalo První pokusy na začátku století – ruský vědec Boris Rosing Za vynálezce považován skotský inženýr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Richard Průžek Muž, jenž obul svět.
Samsung Daniel Krčál, 5.A.
Porodnost Soukromá obchodní akademie SOAPA, s.r.o. Opletalova 4, Jablonec nad Nisou.
Johnny Cash.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
SVĚTOVÁ ASOCIACE NOVIN- ZLATÝ GLÓBUS ZLATÝ GLÓBUS Anglicky Golden Globe Award Filmová a televizní cena udělovaná každý rok v lednu Asociací zahraničních.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Rifle.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Internet Autor: Eva Trávníčková, ZŠ Gabry a Málinky Štítná nad Vláří
T ELEVIZE VE VZDĚLÁVÁNÍ Existuje široká škála vzdělávacích pořadů Tvoří ucelené vzdělávání v určité oblasti, nebo doplňují obecné školní znalosti Většinou.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Počátky televizního vysílání
Vypracoval: Jaromír Tlustoš
Anvis AVT s.r.o. Vsetín.
Americký autor science fiction a fantasy Hlavními tématy jeho tvorby jsou tajemství, dobrodružství a konspirace *22.června 1964, Exeter, New Hampshire,
Televizní kampaň Dílčí zpráva - září-říjen 2010 Česká centrála cestovního ruchu – Czech Tourism Panevropská televizní kampaň Dílčí zpráva září-říjen 2010.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Tereza Látalová.
Současná česká a světová literatura
Úvodní přehled o Kanadě
Abstraktní expresionismus
VYPRACOVAL: Filip Olejník
Označení vzdělávacího materiálu (kód): práceVY_52_INOVACE_ZE.8.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
VÝZNAMNÁ SOUČÁST MODERNÍ POPULÁRNÍ HUDBY
Kalifornie. Obsah Poloha Poloha Informace Informace Obyvatelstvo Obyvatelstvo Ekonomika Ekonomika Místa Místa –Los Angeles –San Francisco –Sillicon Valley.
MEDIÁLNÍ VÝCHOVA- NOVINY 1
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_20 Název materiálu: Reklama Tematická oblast: Estetika, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu.
Testy, testové úkoly. Testy, testové úkoly 1. Charakterizujte publicistický styl 2. Které útvary najdeme v novinách? 3. Charakterizujte reportáž 4.
Ella Fitzgeraldová byla americká jazzová zpěvačka. Za svůj život napsala a nazpívala stovky oblíbených písní. Ella Fitzgerald, též nazývána "First Lady.
* Studio Columbia Pictures zaplatilo Danu Brownovi 6 milionů dolarů za práva na natočení filmu * Natačení začalo v květnu 2005 a trvalo necelý rok * V.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Digitalizace televizního vysílání & Internet Ing.Pavel Hanuš Manager programu digitalizace ČT.
STRUKTURA NOVIN. STRUKTURA NOVIN Noviny se rozlišují typickou grafickou úpravou a záhlavím Na první stránce hlavní zprávy, úvodník, přehled důležitých.
Masová komunikace, masová média
Global Positioning Sytem
* 30. června 1981 – Jablonec nad Nisou je česká oštěpařka, světová rekordmanka, olympijská vítězka a držitelka světového rekordu v hodu oštěpem (výkon.
SHROMAŽĎOVÁNÍ ZPRÁV D OPISOVATELÉ Seriózní hlavní noviny mají v mnoha zemích světa stálé dopisovatele Pracují v hlavních městech nejvýznamnějších zemí.
Baroko, prvky baroka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Nejznámější klub ve Španělsku!
Zdeněk Miler ( – ) autor: Kateřina Marková.
Zajímavost: Narozen v Tupelu 8.ledna 1935 v 3.30 jako dvojče o půl hodiny dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys.
Literatura na počátku 20.století
Kriegsmarine  Původně Hochseeflotte  Po první světové válce zdecimováno  1925 – lehký křižník Emden  Battleship – z německého Panzerschiff Petr Bludský.
Média a my v dnešním světě Tony Duong, 8.B Projektový den 8. dubna 2009.
Téma hodiny: Západní Evropa
Televizní vysílání v České republice
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Tento vzdělávací materiál vznikl v rámci projektu EU – peníze školám Název projektu : Objevujeme svět kolem nás Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Shakira.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
WILLIAM FAULKNER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Televize 8. ročník.
SEVERNÍ AMERIKA - SÍDLA
Mexicko-americké vztahy, Kuba v LA
● Téma:Průmyslová revoluce v Anglii, Evropě a českých zemích ● Vypracovala: Mgr. Monika Vlková, SPŠ Uh. Brod ● OB21-VVP-HUM-DEJ-MVLK-M
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_14 TÉMA: VYNÁLEZY.
Egon Erwin Kisch (1885 –1948) Petra Henychová. „Zuřivý reportér“
Středověká literatura - úvod
Název školy: Základní škola Netvořice
Mexicko-americké vztahy
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Televizní vysílání

Jak to začalo První pokusy na začátku století – ruský vědec Boris Rosing Za vynálezce považován skotský inženýr John Logie Baird (1888–1946), první veřejné předvedení 1926 Patentové spory – proto první vysílání až koncem 30. let – experimenty Francie, Rusko, Nizozemsko První pravidelné vysílání – BBC r. 1936 (Anglie), ale - málo uživatelů (drahé přijímače) - nekvalitní technika

Rozvoj po druhé světové válce V USA v roce 1950 již deset milionů televizních přijímačů (v celém zbytku světa ani jeden milion) V 60. letech další šíření po celém světě Programy závisejí na příjmech z reklam Nejsou vlastní zdroje k výrobě vlastních programů Programy se dovážejí z USA Vyrábějí tři hlavní sítě: - ABC – American Broadcasting Company - CBS – Columbia Broadcasting System - NBC – National Broadcasting Company Město – Hollywood Americký vliv v mnoha zemích velmi silný

Televize přebíraly americký styl pořadů Oblíbené jsou: Televizní seriály - příběh na pokračování - napodobuje skutečný život Ale - sentimentalita - sklon k laciným senzacím Původně sponzorovány výrobci pracích prostředků – odtud název „mýdlová opera“ (soap opera)

Podobný televizní žánr – telenovela Rozdíl od seriálu: - Založena na jediném, mimořádně dlouhém příběhu Velká obliba v Latinské Americe Brazílie 1964–65 jedna z prvních telenovel Právo na život Zde do r. 1989 natočeno 155 telenovel (asi 22 000 epizod) Natočení jednoho dílu telenovely stojí asi 10 000 dolarů, za reklamy se obdrží dvojnásobek V hlavním TV vysílání sleduje telenovely až 60 milionů lidí Témata: skandály, kariéra, láska, bohatství a chudoba (např. z chudé švadleny se stane špičková návrhářka – Prostě María, Mexiko)

Telenovely uváděné u nás – poznáte některou?

Esmeralda Tento žánr byl u nás po revoluci zcela nový Obrovská sledovanost u nás Vznikla r. 1997 Mexická produkce Hlavní role Leticia Calderon a Fernando Colunga

Úvodní část příběhu je jednoduchá: Bohatí manželé Rodolfo a jeho těhotná žena Blanca přijíždějí z Mexico City na venkov Paní Blanca porodí, ale dceruška vypadá jako mrtvá Porodní bába vymění děvče za právě narozeného chlapce, jehož matka přišla při porodu o život Rodolfo se raduje ze syna Porodní bába zjistí, že děvčátko není mrtvé, ale nevidí Tak začíná po letech příběh dvou mladých lidí, jejich lásky, která musí překonat mnoho těžkostí

Divoký anděl Ještě jednodušší příběh Komediální ráz Vysílal se úspěšně v 27 zemích Příběh praštěné holky - sirotka, která odejde z kláštera , začne pracovat jako služka v domě bohatého majitele a zamiluje se do jeho syna Jak asi příběh končí? Hlavní představitelka – Natalia Oreiro

Natalia Oreiro I její život je jako z telenovely Od 17 let v reklamách Malé role v seriálech Divoký anděl – obrovský úspěch, 270 dílů Nazpívala i úvodní píseň, následuje první CD Následuje evropské turné, návštěva Prahy, předala Slavíka Lucii Bílé Druhé album – super hit Tu veneno (několik zlatých desek)

Točí další telenovely, r Točí další telenovely, r. 2006 znovu s partnerem z Divokého anděla Facundem Aranou Proč jsou telenovely tak oblíbené? Líbí se vám podobné jednoduché příběhy – proč?

Proč se soap opeře nedaří u nás? Které seriály ze současné světové produkce znáte a sledujete? Proč se vám líbí? Liší se např. seriály z USA a Francie? Diskutujte Pokuste se napsat příběh, který bude mít velmi jednoduchou zápletku a bude se podobat příběhu z telenovel. Nezapomeňte na jednoduché dialogy a jazykové prostředky. Na základě těchto příběhů vystavte složitý příběh v duchu vašeho oblíbeného směru, autora. Porovnejte

Kabelová televize – šíří se v 80. a 90. letech Jedna z nejúspěšnějších je Cable News Network (CNN) Založil Ted Turner (1938) Vysílají se pouze zprávy po celých 24 hodin Od 40. let výzkum vlivu médií Podílejí se akademičtí odborníci Mezi nejvýznamnějšími Paul Lazarsfeld (1901–76)

Zdroje http://www.mull- erka.estranky.cz/clanky/telenovely/divoky-andel.html http://www.telenovely.net/telenovely/esmeralda/ http://www2.esmas.com/entretenimiento/telenovelas/ manana-es-para-siempre/noticias/045321/10- curiosidades-debes-saber-fernando-colunga/ http://celeb-face.com/Celebrities/Natalia- Oreiro/natalia-oreiro-218p.html http://www.crisparatodos.com.ar/2011/05/facundo- arana-hablo-sobre-la-ex-casi.html http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lazarsfeld.jpg www.wikipedie.cz Larousse, Věda a technika, sv. 2, Praha 1998 Larousse, Liddská společnost, sv. 6, Praha 1998