Úloha výživy v nemocnici Dietní systém

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Akutní onemocnění u diabetika ve stáří vyvolávající poruchy výživy
Konference se zaměřením
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Léčba po transplantaci ledviny
GLYKEMICKÝ INDEX POTRAVIN A OBEZITA. (Wolever, Bolognesi, 1996) Vzestup obezity v uplynulých letech je zapříčiněn především: změnami životního stylu a.
Zátěžové testy.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Dietní režim při hypoglykémii
WinMeta Může nám dnešní „moderní“ rýže poskytnout dostatečnou výživu? Vysoká teplota při vaření ničí nutriční hodnoty Opracovaná a zbroušená rýže ztrácí.
Dietní režim při hyperglykémii
Bc.Marieta Baliková Vrchní nutriční terapeutka FN v Motole
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Malnutrice Hejmalová Michaela.
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
Metabolismus = přeměna látek a energií přijaté živiny – růst organismu
Poruchy mechanizmů imunity
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných
Choroby střev.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
Diferencované stravování
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Trávicí soustava obratlovců
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
M. Dastych Klinická výživa M. Dastych
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Umělá klinická výživa obecné aspekty enterální a parenterální výživy, indikace a kontraindikace Hovořit o významu klinické výživy, historie, doba přežití.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010 VY_32_INOVACE_E Péče o nemocné dítě.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Enterální výživa v pediatrii Jiří Bronský Pediatrická klinika UK 2.LF a FN Motol, Praha.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 18 Název.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Nutriční podpora nemocných, psychologická podpora nemocných
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
UMĚLÁ VÝŽIVA - ENTERÁLNÍ A PARENTERÁLNÍ VÝŽIVA
Malnutrice.
Malnutrice Mgr. Martina Dohnalová
Glomerulonefritis.
Typy pracoviště: Ambulantní složky
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Úloha výživy v nemocnici Dietní systém Marie Bauerová Nutriční terapeut FN USA

Co se změnilo v dietologii? Dokonale fungující služba hygieny výživy. Nepravděpodobnost ohrožení nekvalitními potravinami. Stanovení kritických bodů ve stravovacím provoze, systém HACCP, zápisy o teplotách při tepelném zpracování pokrmů. Nutriční tým – fungování (lékař, NUTT, lékárník) Změna screeningu ESPEN NRS 2002 Domácí nutriční péče

Stručná fyziologie výživy Pochopení klinické problematiky výživy a hygieny výživy, předpokládá základní znalosti o fyziologii trávícího traktu, energetice, rozdělení živin, o katabolických a anabolických pochodech. Výživu lze aplikovat fyziologicky, tedy orálně, dále do sondy gastrické či enterální a také parenterálně.

Fyziologický příjem potravy předpokládá zdravý, nebo alespoň částečně funkční zažívací trakt a chrup. Funkční motilitu všech částí trávícího traktu, dostatečnou sekreci trávících štáv, bakteriální flory, funkční stav žaludku, žlučníku, pankreatu, jater, tenkého i tlustého střeva, nutná koordinace činnosti těchto orgánů. Porucha koordinace - dietoterapie

Léčebná výživa Dietoterapie významně ovlivňuje léčebný proces. Dietní systém – závazný předpis pro přípravu léčebné výživy v zařízení. Oddělení léčebné výživy – provozní a klinické nutriční terapeutky. Stravovací komise. Ústavní dietolog.

Význam diety v léčbě a prevenci nemoci dělíme.. 1. Na nemoci, kde má dieta zásadní význam a onemocnění bez dietní edukace léčit nelze – obezita, cukrovka, podvýživa, pankreas, BLP, fenylketonurie 2. Na nemoci, kde je dieta stále důležitá,ale její význam se snižuje – hypertenze,dna,dieta o ledvinových onemocnění, onemocnění jater, žlučníku, žaludku.. 3. Na nemoci, kde dietní léčba svůj význam ztratila např.léčba neurologických onemocnění –epilepsie, kloubní, pohybové onemocnění, je nutné učit správnému životnímu stylu.

Nemocniční léčebné výživy Léčebná výživa je součást léčebně preventivní péče. Základní typy výživy, lišící se způsobem aplikace: parenterální výživa kompletní nebo doplňková enterální výživa kompletní nebo doplňková výživa per os doplňkový sipping nutričního přípravku

Přehled diet používaných ve FN USA

Diety racionální Dieta č. 3 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u dospělých pacientů a starších dětí, kteří nevyžadují dietní omezení Racionální dieta připravena podle zásad správné výživy s fyziologickým poměrem živin

Diety racionální Dieta č.3b – racionální dieta, kuchyňskou úpravou kašovitá dieta Dieta č. 3 BM – dieta racionální, bezmléčná, pro pacienty s prokázanou alergii na laktózu, nebo při užívání léků (levodopa), kdy účinnost léku se snižuje při kontaktu s mléčnou bílkovinou Dieta č. 3 BML/ML – racionální dieta mletá, bezmléčná

Diety racionální Dieta č. 3 KATCH – racionální dieta při vyšetření na katecholaminy Dieta č.3 L – racionální dieta pro doléčovací a rehabilitační zařízení Dieta č. 3 MM – racionální dieta s mletým masem Dieta č. 3 W – dieta racionální při užívání léku warfarin – vitamín K Dieta č. 3 W MM – dieta racionální při užívání warfarinu, mleté maso Dieta č. 3 HD – racionální dieta pro hemodialyzované pacienty,omezen draslík, fosfor

Diety racionální Dieta č. 11 Složení diety: Energie: 12000 KJ, 105g bílkovin, 80g tuků, 420g sacharidů Indikace: u nemocných s vyšší energetickou potřebou, kteří nepotřebují šetřící úpravu (kachexie, některé onkologické, psychiatrické a neurologické diagnózy, onemocnění plic různé etiologie) Výživná dieta se zvýšenou energetickou hodnotou, fyziologickým poměrem živin, zařazeny II. Večeře

Diety racionální Dieta č. 13 Složení diety: Energie: 9000 KJ, 75g bílkovin, 65g tuků, 300g sacharidů Indikace: pro děti od 3 do 15 let, pokud nevyžadují zvláštní dietní omezení Dieta č. 13 BML – strava větších dětí, bezmléčná

Diety racionální Dieta č. 1s Složení diety: Energie: 9500 KJ,80g bílkovin, 60g tuku, 350g sacharidů Indikace: tekutou výživnou dietu podáváme pacientům v případech, kdy mohou přijímat potravu jen v tekuté formě Dieta tekutá, výživná – II. večeře

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č.4 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 55g tuků, 360g sacharidů Indikace: u nemocných v pokročilém stadiu rekonvalescence jako přechod z diety 4s, u chronické pankreatitidy hepatitidy a cholecystitidy Dieta s omezením tuku, nedráždivá, plnohodnotná, obsah bílkovin a sacharidů je fyziologický, obsah tuků je snížený

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 4 BM - s omezením tuku, bezmléčná Dieta č. 4 KATCH – s omezením tuku, vyšetření na katecholaminy Dieta č. 4 MM – s omezením tuku, mleté maso Dieta č. 4HD – dieta s omezením tuku , hemodialyzovaný pacient, omezen draslík, fosfor Dieta č. 4 W – dieta s omezením tuku při užívání léku warfarin, omezen vitamín K

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 12 Složení diety: Energie: 5500 KJ, 45g bílkovin, 40g tuků, 190g sacharidů Indikace: pro děti od 1,5 do 3 let nevyžadujících speciální dietní opatření Strava batolat – racionální dětská výživa pro děti od 1 roku do 3 let

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 1 Složení diety: Energie: 9500 KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: kašovitá dieta se indikuje po operacích trávícího systému, po poúrazových změnách v ústní dutině, při poleptání jícnu, ezofagitidě, stenóze, CMP, někdy je vhodná dieta pro pacienty v akutním stadiu vředové choroby žaludku a dvanáctníku Dieta šetřící kašovitá, strava po technologické přípravě upravena do kašovité konzistence Dieta č. 1 W – šetřící, kašovitá při užívání léku warfarin – omezen vitamín K Dieta č. 1 BML – dieta šetřící, kašovitá, bezmléčná

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. O Složení diety: Energie: 6000KJ, 60g bílkovin, 45g tuků, 200g sacharidů Indikace: tekutá dieta se předepisuje nejčastěji po operacích ústní dutiny, tonzilektomii, při chorobách ústní dutiny, hltanu, jícnu, při všech změnách, které způsobují zúžení jícnu, přechodně také při těžkých horečnatých stavech, při sepsi Dieta tekutá, šetřící, mechanickou úpravou v tekuté formě Dieta č.0/5 – tekutá, šetřící, bezezbytková

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 5 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných při chronických, akutních průjmových onemocněních, při střevní dyspepsii, ulcerozní colitidě, po operacích s následkem stomie Dieta je bezezbytková, bílkovinná, šetřící s vyšším obsahem bílkovin, vyloučené pokrmy, které obsahuji nestravitelné složky (ovoce, zelenina) Dieta č. 5 ML – dieta bezezbytková, bílkovinná mletá Dieta č. 5 BML ML – dieta bezezbytková,bílkovinná, bezmléčná

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 2 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných s poruchami gastrointestinálního traktu, kde není nutná tekutá úprava a omezení tuků (gastritida, vředová choroba, chronické funkční poruchy apod. (u nemocných v zátěžových stavech, kde je potřeba nenadýmavé úpravy), infarkt myokardu, onkologické choroby po léčbě, pooperační stavy, horečnaté stavy apod. Dieta je šetřící, energeticky je dieta plnohodnotná, lehce stravitelná

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 2 BML – dieta šetřící bezmléčná Dieta č. 2 K – dieta šetřící na kožní oddělení, vyloučeny dráždivé alergeny (ovocný čaj, rajský protlak) Dieta č. 2 MM – dieta šetřící s mletým masem Dieta č. 2 W – dieta šetřící při užívání léku warfarin – omezen vitamín K

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 4s Složení diety: Energie: 7000KJ, 35g bílkovin, 10g tuků, 350g sacharidů Indikace: u nemocných s akutní pankreatitidou a cholecystitidou v období převodu na perorální příjem, na počátku realimentace per os po zlepšení těžkého akutního stavu chorob Dieta je neplnohodnotná, nelze ji podávat dlouhodobě (velmi nízký obsah bílkovin - proteinová a vitamínová karence), s přísným omezením tuku Dieta č. 4s/9 – s přísným omezením tuku v diabetické úpravě Dieta č. 4s/0 – dieta s přísným omezením tuku v tekuté úpravě

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 6 Složení diety: Energie: 9500KJ, 50g bílkovin, 70g tuků, 350g sacharidů Indikace: u nemocných s chronickým selháváním ledvin různé etiologie, u nemocných s nefrotickým syndromem Dieta je nízkobílkovinná, bílkoviny omezeny na polovinu běžné dávky a připravuje se bez soli Dieta č. 6/4 – dieta nízkobílkovinná s omezením tuku Dieta č. 6/9 – dieta nízkobílkovinná v diabetické úpravě Dieta č. 6 ML – nízkobílkovinná dieta, mletá

Diety s omezením tuku, šetřící, lehce stravitelné, nenadýmavé Dieta č. 10 Složení diety: Energie: 9500KJ, 80g bílkovin, 70g tuků, 320g sacharidů Indikace: u nemocných s chorobami srdce, cév, v dekompenzaci a všemi chorobami u nichž dochází k zadržování tekutin, tvoří se otoky, hypertenze Dieta je neslaná, šetřící, energeticky dostačující, s vyloučením kuchyňské soli a potravin obsahující sodík

Diety diabetické Dieta č. 9 Složení diety: Energie: 7 400KJ,75g bílkovin,60g tuků, 225g sacharidů Indikace: u nemocných s diabetem mellitus 1. typu a u vybraných diabetiků 2. typu bez obezity Diabetická dieta s obsahem sacharidů 225g

Diety diabetické Dieta č.9/275 – diabetická dieta s obsahem sacharidů 275 g Dieta č.9/225 DM I – diabetická dieta s obsahem sacharidů 225g, I. typu Dieta č. 9/325 – dieta diabetická s obsahem sacharidů 325 g Dieta č. 9/325/DM I – dieta diabetická s obsahem sacharidů 325g, I. typu Dieta č. 9/5 – dieta diabetická, bezezbytková, bílkovinná Dieta č. 9/5 ML – dieta diabetická, bezezbytková, bílkovinná, mletá

Diety diabetické Dieta č. 9/10 – dieta diabetická, neslaná, šetřící Dieta č. 9 BML – dieta diabetická, bezmléčná Dieta č. 9 DM I – dieta diabetická, I. typu Dieta č. 9 KATCH – dieta diabetická při vyšetření na katecholaminy Dieta č. 9 L – dieta diabetická pro doléčovací a rehabilitační oddělení Dieta č. 9 ML – dieta diabetická kašovitá, šetřící Dieta č. 9 HD – dieta diabetická pro pacienty hemodialyzované

Diety diabetické Dieta č. 9 ML/BML – dieta diabetická, mletá, šetřící, bezmléčná Dieta č. 9 ML DM I – dieta šetřící, mletá, I. typu Dieta č. 9 ML W – dieta diabetická mletá,při užívání warfarinu – omezen vitamín K Dieta č. 9 M M – dieta diabetická s mletým masem Dieta č. 9 W – dieta diabetická, při užívání warfarinu – omezen vitamín K Dieta č.9 W - DM I – dieta diabetická při užívání warfarinu, I.typu

Diety diabetické Dieta č. 9/0 – dieta diabetická, tekutá Dieta č.90/5 – dieta diabetická, šlehaná, šetřící, bezezbytková Dieta č. 90/BML – dieta diabetická tekutá, bezmléčná

Složení diety: Energie: 9000KJ, 75g bílkovin, 55g tuků, 275g sacharidů Diety diabetické Dieta č. 9s Složení diety: Energie: 9000KJ, 75g bílkovin, 55g tuků, 275g sacharidů Indikace: u nemocných s diabetem 1. a 2. typu a s poruchami zažívacího traktu různé etiologie. Například vhodná pro diabetiky po cholecystitidě nebo pankreatitidě Dieta diabetická šetřící

Diety diabetické Dieta č. 9s/BML – dieta diabetická, šetřící, bezmléčná Dieta č. 9s DM I – dieta diabetická šetřící, I. typu Dieta č. 9sK – dieta diabetická šetřící, kožní – vyloučeny dráždivé alergeny, ovocný čaj, rajský protlak Dieta č. 9s M M – dieta diabetická, šetřící, mleté maso Dieta č. 9s W – dieta diabetická šetřící,při užívání warfarinu – omezen vitamín K

Diety diabetické Dieta č. 8 Složení diety: Energie: 6150 KJ,75g bílkovin,50g tuků,175g sacharidů dieta redukční, obsah sacharidů 175 g Dieta č. 8/125 – dieta redukční, obsah sacharidů 125g Dieta č. 8 DM I – dieta redukční diabetická I. typu Dieta č. 8 ML – dieta redukční mletá

Diety diabetické Dieta č. 7 Složení diety: Energie: 9000KJ, 80g bílkovin, 60g tuků, 275g sacharidů, chol. Do 300mg Indikace: u nemocných s hypercholesterolémii, u nemocných s komplikacemi arteriosklerozy (po srdečním infarktu, mozkové cévní příhodě) Dieta nízkocholesterolová, výrazně snížený přívod cholesterolu v potravě Dieta č. 7 BML – dieta nízkocholesterolová, bezmléčná

Speciální diety Dieta č. 14 Nutriční hodnoty se řídí požadovaným doporučením dietního opatření. Strava, v jejímž rámci lze realizovat speciální požadavky pacientů v těžkých stavech trpících nechutenstvím, pacientů přecházející z výživy enterální nebo parenterální na stravu per os, nebo pacientů vyžadujících speciální stravu z důvodů náboženských nebo etnických. Dieta č. 14/DNA – speciální dieta při onemocnění dnou Dieta č. 14/DNA/9 – speciální dieta při onemocnění dnou, s diabetickým onemocněním

Speciální diety Dieta č. BLP – dieta bezlepková – pro pacienty s intolerancí na pšeničný lepek Dieta č. BL9 – dieta bezlepková, diabetická Dieta č. BL BML – dieta bezlepková, bezmléčná Dieta č. PP/4 – dieta s omezením tuku, protiprůjmová Dieta č. PP/9 – dieta diabetická, protiprůjmová Dieta č. PP/9ML – dieta diabetická, kašovitá,šetřící, protiprůjmová Dieta č. PP/9S – dieta diabetická, s omezením tuku, protiprůjmová Dieta č. PP/P – dieta přísná, protiprůjmová

Speciální diety Dieta č. S/2,5 – dieta redukční na 2 500 kj Dieta č. SK/9 – dieta diabetická při okultním krvácení Dieta č. SP1 – dieta přísná pankreatická Dieta č. SP2 – dieta pankreatická s masem Dieta č. SP9 – dieta pankreatická s masem, diabetická Dieta č. VEG. – dieta vegetariánská Dieta č. VEG/9 - dieta vegetariánská, diabetická

Použitá literatura Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi I.- Prevence poruch a nemocí, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 141 stran Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi II.- Výživa, SZÚ- Program podpory a obnovy zdraví, Praha, 1995, 104 stran Kolektiv: Manuál prevence v lékařské praxi IV.- Základy prevence infekčních onemocnění, SZÚ- Národní program zdraví, Praha, 1996, 127 stran Keller U., Meier R., Bertoli S.: Klinická výživa, Scientia medica, Praha, 1993, 240 stran Turek B., Hrubý S., Černá M.: Nutriční toxikologie, ILF Brno, 1994, 123 stran Hainer V., Kunešová M. a kol.: Obezita, Galén, Praha, 1997, 126 stran Anděl M. a kol.: Diabetes mellitus a vybrané poruchy metabolismu, Galén, Praha, 2001 Kolektiv: Potravinové tabulky I.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1992, 69 stran Kolektiv: Potravinové tabulky II.díl, Společnost pro výživu ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR, Praha, 1993, 66 stran Anděl M. a kol.: Vnitřní lékařství V., Karolinum, Praha, 1996, 201 stran Zadák Z. a kol.: Vybrané kapitoly z metabolismu a klinické výživy, Karolinum, Praha, 1997, 164 stran

Děkuji za pozornost.