Válka Severu proti Jihu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
2.stupeň ZŠ Autor: Mgr.Martin Šimek, Masarykova ZŠ Plzeň
Spojené státy americké
Sqatteři, malí zemědělci, farmáři
Válka severu proti jihu
Jméno: Jan Bureš Učitel: Václav Pražák Ročník: 3.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Americká revoluce a občanská válka
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Spojené státy americké
III/2 XV A
Dej2 Americká občanská válka
USA v 19. století.
USA od občanské války do první světové války
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ilona Bartošková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
OBČANSKÁ VÁLKA V USA
USA United States of America
Boj amerických osad za nezávislost
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
Abraham Lincoln Adriana Štaudová.
Sever proti Jihu Dějepis 2. stupeň
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Napoleon Bonaparte – ruské tažení a pád
V této válce USA ztratily více mužů než ve všech ostatních válkách (včetně obou světových, korejské a vietnamské) zemřelo přes mužů (více na.
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Vítězství Američanů © Jana Pešková. Osnova prezentace: Obrat ve válce proti Velké Británii  Vítězství u Saratogy  Pomoc americkým povstalcům Uznání.
AMERICKÁ OBČANSKÁ VÁLKA
VY_32_INOVACE_2D Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
O B Č A N S K Á V Á L K A V U S A.
Občanská válka v USA Lenka Ertlová.
Válka Severu proti Jihu – – občanská válka v USA
Americká občanská válka
Občanská válka v USA Dějepis Mgr. Žaneta Janečková
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Vznik USA.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
Válka Severu proti Jihu
OBYVATELSTVO AMERIKY.
The USA - early history JANA ZEMANOVÁ. The American War of Independence (1775 – 1783)  Atlantic coast  13 colonies  1773 Boston tea party.
Dějiny významných států v Evropě i ve světě – Významné státy mimo Evropu – USA, občanská válka v USA Označení materiálu: VY_32_INOVACE_11_usa.ppt Vzdělávací.
Spojené státy americké. Spojené státy americké United States of America hlavní město: Washington, D.C. počet obyvatel: 303,5 mil úřední jazyk: angličtina.
Nová světová velmoc USA od občanské války do první světové války.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_63_01 Název materiáluObyvatelstvo.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ VE 2.POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
ŽIVOT V SEVEROAMERICKÝCH KOLONICÍCH  Cesta osadníků za oceán – až tři měsíce  Nutnost založit pole, vybudovat obydlí  Nebezpeční Indiáni – bránili se.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6.-9.
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Americká válka za nezávislost
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Občanská válka v USA.
USA V 19. STOLETÍ. USA V 19. STOLETÍ po získání nezávislosti vhodné podmínky pro další rozvoj a rozkvět USA: neměly historické nevýhody (feudální.
Vznik USA Martin Kreutzer.
AMERICKÉ OSADY V 18. STOLETÍ
O B Č A N S K Á V Á L K A V U S A © Z.Jušková MSŠCH.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Občanská válka v USA Mgr. Jiří Žilka.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Občanská válka v USA.
AMERIKA - obyvatelstvo
Transkript prezentace:

Válka Severu proti Jihu 8. ročník

1789 - prvním prezidentem - George Washington

tehdy byly USA jen malá část dnešního území, ale během 1. pol. 19 tehdy byly USA jen malá část dnešního území, ale během 1. pol. 19. století se rozloha zvětšovala 1/ válkou (např. s Mexikem o Kalifornii) 2/ koupí (od Španělů Floridu, od Ruska Aljašku)

do USA přicházely statisíce přistěhovalců z Evropy za svobodou za prací za lepším životem

- na západ od starých osad u Atlantiku (tj - na západ od starých osad u Atlantiku (tj. východní pobřeží) bylo velké, bohaté a téměř neosídlené území

přistěhovalci se vydali na pochod na západ a území začali osídlovat podle svých představ… domorodé Indiány to připravilo o loviště a i když byli původními obyvateli, byli naháněni do rezervací

- Indiáni se bránili zabírání svého území… pod vedením Siouxů a náčelníka Sedícího býka byla v roce 1876 zmasakrována americká kavalérie pod vedením generála Custra v bitvě u Little Bighornu

Sedící býk

- kromě Indiánů byli bezprávní i černoši – dostávali se do Ameriky jako otroci otroctví se stává velkým problémem Ameriky

- Amerika se pomyslně rozdělila na průmyslový SEVER a plantážnický JIH na S byly menší farmy, více průmyslu… otrokářství zrušeno už koncem 18. století X - na J byly obrovské plantáže , hodně zemědělské práce… otroci jsou nezbytná pracovní síla

- na plantážích se pěstovala bavlna a tabák

- 1808 byl dovoz otroků z Afriky zakázán, ale i tak na plantážích pracovalo 350 000 otrokářů a asi 4 mil. otroků - ze severu se ozývaly stále větší kritiky a často se pomáhalo otrokům k útěku

- 1860 byl zvolen americkým prezidentem ABRAHAM LINCOLN – zastánce svobody a odpůrce otroctví

Jih požadoval odtržení od Severu, obávali se, že bude Lincoln chtít zrušit otroctví v celých Spojených státech… tím by Jih přišel o svoji pracovní sílu 1861 ustavena na Jihu Konfederace (prezidentem byl Jefferson Davis, hl. město Richmond)

občanská válka 1861 -1865 – zaútočil Sever Stály proti sobě : S… UNIE (21 mil lidí, Lincoln, 23 států) J… KONFEDERACE (10 mil lidí, Davis, 11 států) občanská válka 1861 -1865 – zaútočil Sever

voják Unie a voják Konfederace

červená – Konfederace modrá - Unie

Sever v občanské válce vyhrával (měl více vojáků a měl i černochy v armádě + díky průmyslu si sami vyráběli zbraně x Jih musel zbraně dovážet z Evropy) Jih kapituloval 1865, musel vstoupit zpět do Unie a otroctví bylo zrušeno na celém území Spojených států + volební právo bylo rozšířeno pro všechny muže bez ohledu na barvu pleti

- poslední výstřel války padl 5 dní po kapitulaci … jižanský fanatik (herec) zastřelil v divadelní lóži prezidenta Lincolna - zemřel následující den, vrah byl chycen za 12 dní

Důsledky války : ekonomický rozkvět rozmach území (1898 získaly Státy Kubu, Portoriko a Filipíny + ostrovy v Tichomoří) vybudování železnice (bohužel rozdělila prérii a ohrožovala bizony - častým „sportem“ byl lov bizonů z oken vlaku)

- lovci brali pouze trofeje, o těla se nezajímali - nejznámější lovec byl Buffalo Bill (má na svědomí stovky, možná tisíce bizonů)

na obou stranách v občanské válce padlo asi 650 000 vojáků symbolem přistěhovalců je SOCHA SVOBODY - ke 100. výročí vyhlášení nezávislosti ji darovala Francie

Použitá literatura : Válková, V. : Dějepis pro ZŠ 8, novověk