NĚKTERÉ ZVLÁŠTNOSTI MÍCHÁNÍ NENEWTONSKÝCH KAPALIN

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

Změny skupenství látek - vypařování, var a kondenzace
Struktura a vlastnosti kapalin
Přeměny energií Při volném pádu se gravitační potenciální energie mění na kinetickou energii tělesa. Při všech mechanických dějích se mění kinetická energie.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
Pevné látky a kapaliny.
Hodnocení elektráren - úkolem je porovnat jednotlivé elektrárny mezi sebou E1 P pE1 P E1 vliv na ŽP E2 P pE2 P E2 vliv na ŽP.
HYDROMECHANICKÉ PROCESY Proudění nenewtonských kapalin potrubím
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Proudění tekutin Ustálené proudění (stacionární) – všechny částice se pohybují stejnou rychlostí Proudnice – trajektorie jednotlivých částic proudící tekutiny.
Digitální učební materiál
Lekce 1 Modelování a simulace
RF 5.4. Účinné průřezy tepelných neutronů - Při interakci neutronu s nehybným jádrem může dojít pouze ke snížení energie neutronu. Díky tepelnému pohybu.
Josef Keder Hana Škáchová
Základy mechaniky tekutin a turbulence
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _641 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
1 Termodynamika kovů. 2 Základní pojmy – složka, fáze, soustava Základní pojmy – složka, fáze, soustava Složka – chemické individuum Fáze – chemicky i.
Kapaliny.
Tepelné vlastnosti dřeva
Michal Růčka, Helena Valouchová
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_375 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:1. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál.
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
SKUPENSKÉ STAVY HMOTY Teze přednášky.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _658 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
Křehký a tvárný lom, lineární a elastoplastická lomová mechanika.
Zrádnost bažin aneb Jak chodit po „vodě“
9. Hydrodynamika.
Chromatografie Chromatografické dělení je založeno na distribuci separované látky mezi mobilní a stacionární fázi Richard Vytášek 2009.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PROUDENI.
Mechanika kapalin a plynů
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Chemie anorganických materiálů I.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
RF 8.5. Fyzikální problémy systémů ADTT Teoretické i experimentální studium problematiky aplikace vnějšího zdroje neutronů pro řízení podkritického systému.
NENEWTONSKÉ KAPALINY A DISPERZE V HYDRODYNAMICKÝCH PROCESECH
MODELOVÁNÍ PROUDĚNÍ V MEZNÍ VRSTVĚ ATMOSFÉRY
Mechanické vlastnosti plynů Co už víme o plynech
Jméno: Miloslav Dušek Fakulta: Strojní Datum:
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Mechanika II. Tlak VY_32_INOVACE_ Tlak v tekutinách Kapaliny a plyny nazýváme společným názvem tekutiny. Tlak je fyzikální veličina, která popisuje.
TVAR „ELIPSOIDÁLNÍCH“ BUBLIN STOUPAJÍCÍCH V KAPALINĚ Kamil Wichterle, Kateřina Smutná, a Marek Večeř VŠB-Technická Univerzita Ostrava, Katedra chemie,
MODEL OSCILACE STOUPAJÍCÍCH BUBLIN
Iontová výměna Změna koncentrace kovu v profilovém elementu toku Faktor  modelově zohledňuje relativní úbytek H + v roztoku související s vymýváním dalších.
Technická mechanika Hydromechanika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
Hydromechanika Rozdělení, základní pojmy 03
Přerušení platnosti relací -rovnice či funkce modelu mohou mít omezenou platnost -při určitém (mezním) stavu systému je nutné jedny tvary těchto funkcí.
Hydrodynamika Mgr. Kamil Kučera.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Hydraulika podzemních vod
Ideální plyn velikost a hmota částic je vůči jeho objemu zanedbatelná, mezi částicemi nejsou žádné interakce, žádná atrakce ani repulse. Částice ideálního.
Rovnice rovnováhy plošné síly: objemová síla:.
Hydrodynamika ustálené proudění rychlost tekutiny se v žádném místě nemění je statické vektorové pole proudnice – čáry k nimž je rychlost neustále tečnou.
Proudění tekutin Částice tekutiny se pohybuje po trajektorii, která se nazývá proudnice.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Míchání a homogenizace směsí Míchání je hydrodynamický proces, při kterém je různými způsoby vyvoláván vzájemný pohyb částic míchaného materiálu. Účelem.
Laminární proudění reálné kapaliny tlaková síla: síla vnitřního tření: parabolický rychlostní profil Objemový průtok potrubím Q Hagen-Poiseuillův zákon.
Vlastnosti plynů VY_32_INOVACE_36_Vlastnosti_plynu
Přípravný kurz Jan Zeman
Vytápění Teplo.
5. Děje v plynech a jejich využití v praxi
Hydrostatika Tlak ideální kapalina je nestlačitelná r = konst
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Základy chemických technologií
Návrh metodiky výpočtu příspěvku resuspenze ke koncentracím PM10
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Mechanika tekutin Tekutiny – kapaliny a plyny, nemají stálý tvar, tekutost různá – příčinou viskozita (vnitřní tření) Kapaliny – málo stlačitelné – stálý.
Transkript prezentace:

NĚKTERÉ ZVLÁŠTNOSTI MÍCHÁNÍ NENEWTONSKÝCH KAPALIN KAMIL WICHTERLE VŠB-Technická univerzita Ostrava 70833 Ostrava - Poruba, tř.17.listopadu 15  596 994 304, Fax: 596 918 647, e-mail: wih15@vsb.cz

OBSAH Co je nenewtonská kapalina „Viskozita“ míchané nenewtonské kapaliny Kinematika nenewtonských kapalin Mrtvé prostory Smyková rychlost v míchané nádobě Směšování tekutin o různé viskozitě

Co je nenewtonská kapalina ?

Jednoduchý smykový tok rychlost U x y d v síla F

viskozita m = konst. NEWTONSKÁ KAPALINA t = m g viskozita m = konst. NEWTONSKÁ KAPALINA

zdánlivá viskozita m proměnná - NENEWTONSKÁ KAPALINA t = m g zdánlivá viskozita m proměnná - NENEWTONSKÁ KAPALINA

Na čem závisí nenewtonská zdánlivá viskozita t / g = mzd ? …na spotřebě energie v jednotce objemu e = P/ V = t g = mzd g2 = t2/mzd …tedy mzd = f(e) …takže je možno také psát třeba t = f(g) …například mocninový model t = K gn n…index toku, K…koeficient konzistence

Reologie – nauka o deformaci a toku mechanika kontinua – co nejdokonalejší popis pro popis jakéhokoliv materiálu v jakékoliv situaci fyzikální chemik – co nejdokonalejší popis pro vystižení chování konkrétních tekutin v jednom typu situací inženýr – co nejjednodušší popis chování tekutin, slušně přiléhavý a poměrně obecný

VISKOZITA A MÍCHÁNÍ mzd A CO NENEWTONSKÉ KAPALINY ? Rushton et al. 1950 - příkon Turbulentní proudění, kde k určení příkonu viskozitu nepotřebujeme Plouživé laminární proudění, kde k určení příkonu viskozitu potřebujeme A CO NENEWTONSKÉ KAPALINY ? Metzner a Otto 1957 zdánlivá viskozita – zdánlivá smyková rychlost gzd = k N mzd k = 11 pro rychloběžná míchadla

zdánlivá smyková rychlost gzd = k N Řeší vše ? Stěží ! Funguje totiž jen pro plouživé laminární proudění ! Umožňuje pouze stanovit příkon pro nízká Re a určit hranici Re, jímž je tato oblast vymezena !

Střední smyková rychlost v míchané vsádce Když už příkon známe, střední hodnota g se dá určit ze vztahu t g = P/ V Pro mocninové kapaliny t = K g n gstř = [P/ (V K)]1/(n+1)

Problém proměnné viskozity Standardní míchací zařízení jsou odzkoušena především pro běžné (newtonské) kapaliny Při jakékoliv nerovnoměrnosti viskozity ve vsádce zpravidla chybějí jak teoretické návody k návrhu míchacího zařízení tak i praktické zkušenosti

Změny viskozity Závislost na namáhání kapaliny (nenewtonské chování) Závislost na teplotě Závislost na koncentraci homogenních směsí Závislost na velikosti částic heterogenních směsí, na jejich objemovém zastoupení a na jejich koloidních interakcích

Běžná míchacího zařízení Standardní míchací zařízení jsou zvolena tak, aby pro běžnou (newtonskou) kapalinu bylo rozložení g co nejrovnoměrnější, aby se i tak kapalina ve více- a méně namáhaných oblastech stále vzájemně vyměňovala.

Smyková zóna pomaloběžných míchadel, nízké Re Smyková zóna u obvodu míchadla kotvové míchadlo Mrtvý prostor, rotující s míchadlem Chybí výměna kapaliny mezi těmito oblastmi ! nádoba

Smyková zóna pomaloběžných míchadel, nízké Re, nenewtonské kapaliny Skluzná vrstva u obvodu míchadla kotvové míchadlo nádoba Mrtvý prostor, ulpělý na stěně Mrtvý prostor, rotující s míchadlem

Smyková zóna pomaloběžných míchadel, vyšší Re kotvové míchadlo nádoba Probíhá výměna kapaliny mezi oblastmi !

Malé Re, „rychloběžné“ míchadlo Nedochází prakticky k výměně kapaliny mezi smykovou oblastí a mrtvým prostorem Mrtvý prostor u stěn Smyková vrstva u obvodu míchadla (pro nenewtonské kapaliny je tenká !) gzd = k N Mrtvý prostor mezi listy míchadla

Kaverna, - typický příznak vysoké viskozity u stěn Proud z míchadla nedosáhne až ke stěnám ani při středních hodnotách ReM >10, zejména při velkém D/d Dobře promíchávaná kaverna Dc~d ReM1/2 Dc Mrtvý prostor u stěn g <<0.05 s-1

Rozšíření kaverny, - zánik mrtvých prostor u stěn Vysoké ReM Běžné d/D U směsí: materiál s nižší viskozitou má být u stěn

Mrtvé prostory je zapotřebí minimalizovat !!!

Skutečná smyková rychlost v dobře navrženém zařízení Značná nerovnoměrnost g V nádobě s rychloběžným míchadlem - nejvyšší g u listů míchadla Snižuje se po výtoku z míchadla Vyšší hodnota opět při dopadu na stěnu Nejmenší smyk při cirkulaci v prostoru

Nerovnoměrnost disipace energie v prostoru nádoby Průměrná hodnota estř = P / V = Po (d3/V) r N3 d2 (typicky 1 kW/m3) gstř = N ( Po ReM d3/V )1/(1+n) U míchadla při Re>10 gM = (5.3n +1)1/n N ReM1/(1+n) Obvykle tedy: gM / gstř > 15 U stěny gW = a (d/D)2/n N ReM1/(1+n) Obvykle tedy: gW / gstř  1 A nepochybně všude jinde: g << gstř

UŽITEČNOST ZNALOSTI ROZLOŽENÍ SMYKOVÉ RYCHLOSTI Obecně: viskozita nenewtonských kapalin Na stěně: riziko mrtvých prostor, sdílení tepla Na dně: suspendace U míchadla: dispergace částic plynu, nemísitelné kapaliny rozbíjení částic, mikroorganizmů

Vliv deformace kapaliny na směšování Deformace (čas, smyková rychlost) zmenšování měřítka segregace Difuze (čas, velká plocha, malá vzdálenost) zmenšování intenzity segregace

Deformace kapaliny jako časové působení smykové rychlosti Růst mezifázové plochy A v kapalině o konstantní viskozitě vlivem časového působení smykové rychlosti A = A0 exp( g t ) pro velké g A = A0 exp( ½ g2 t ) pro malé g ? Je výhodnější : - rovnoměrné rozdělení g a jeho trvalé působení - nebo krátkodobé působení vyššího g

Mísitelné kapaliny Nepůsobí mezifázové napětí Pro výsledek směšování je podstatný integrál g dt Rovnoměrné rozložení disipace energie v nádobě je při dobré cirkulaci kapaliny výhodné

Deformace dispergované částice Záleží na viskozitě: Částice o stejné nebo nižší viskozitě se deformuje stejně jako spojitá fáze Částice o vyšší viskozitě se deformuje úměrně pomaleji než spojitá fáze

DEFORMACE MÍSITELNÉ ČÁSTICE

DEFORMACE NEMÍSITELNÉ ČÁSTICE Tvar částice udržován rovněž mezifázovým – povrchovým napětím

Výhoda nerovnoměrného rozložení smykové rychlosti Máme-li zájem o štěpení disperze, pak je mnohdy nutno dosáhnout alespoň lokálné velmi vysoké hodnoty g. Pak se zdaří vytvářet míchadlem i malé kapky a bubliny a rozbíjet i soudržné skupiny částic.

ZÁVĚR Potřeba porozumět chování stejnorodých nenewtonských kapalin v míchacím zařízení vedla k detailnějšímu studiu rozložení rychlosti pohybu i rychlosti smykové deformace v prostoru. Ukazuje se, že míchanou vsádku je vhodné vždy rozdělit na několik zón, v nichž jsou odlišné lokální hydrodynamické režimy. Uvedené znalosti mohou teoreticky objasnit některé dosud nekvantifikované jevy při míchání různých směsí, i když nejde právě o nenewtonské kapaliny.

KONEC

Děkuji za pozornost