Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přerušení platnosti relací -rovnice či funkce modelu mohou mít omezenou platnost -při určitém (mezním) stavu systému je nutné jedny tvary těchto funkcí.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přerušení platnosti relací -rovnice či funkce modelu mohou mít omezenou platnost -při určitém (mezním) stavu systému je nutné jedny tvary těchto funkcí."— Transkript prezentace:

1 Přerušení platnosti relací -rovnice či funkce modelu mohou mít omezenou platnost -při určitém (mezním) stavu systému je nutné jedny tvary těchto funkcí nahrazovat jinými Př. charakteristika pružiny dána Hookeovým zákonem (P - síla,  l - deformace, K - konstanta tuhosti) - platnost do dosednutí závitů pružiny, či dosažení dorazu Př. popis proudění tekutiny, které změnou rychlosti přechází z režimu laminárního do turbulentního proudění

2 Přepínač alternativy statické relace Závislost  určité veličiny w na některých proměnných stavu či vstupu má dvě varianty  a a  b, mezi nimiž „přepíná“ podle znaménka určité pomocné funkce r neboli Celá operace - přepínač nebo komparátor, který podle polarity r volí mezi variantami a a b relace . Funkce  je nejčastěji součástí některé z pravých stran f(...) stavových rovnic modelu.

3 Příklad Vlečení na pružně poddajném laně Stavové rovnice

4 Statický omezovač w max x w w min

5 Necitlivost x w m1m1 m2m2

6 Model smykového tření f N - normálná síla stlačující navzájem třecí plochy f(v) - charakteristická funkce s nespojitostí v počátku, v - rychlost Ideální suché tření : k F - je součinitel tření.

7 Přesnější model : Coulombovo a vizkózní tření f(v) = 0 pro v = 0, - odlehčený stav bez smyku f(v) =  k F0, pro v = 0,- v zatíženém stavu bez smyku f(v) =  f 0 (  v  ), - pro vzájemný skluz

8 Omezení simultánní integrace Odlišnost omezení integrace od statického omezovače spočívá v tom, že toto omezení nemůže být aplikováno až na výsledek integrace, ale vždy už na způsob jejího provedení Příklad Omezení zdvihu pístového pohonu Další příklad: omezení integrační složky regulátoru

9 Omezení simultánní integrace


Stáhnout ppt "Přerušení platnosti relací -rovnice či funkce modelu mohou mít omezenou platnost -při určitém (mezním) stavu systému je nutné jedny tvary těchto funkcí."

Podobné prezentace


Reklamy Google