PaedDr. Ivana Töpferová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BÍLKOVINY (ROZDĚLENÍ)
Advertisements

Bílkoviny VY_32_INOVACE_CH1 – 17 AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
BÍLKOVINY IV Rozdělení bílkovin
PROTEINY - přítomny ve všech buňkách - podíl proteinů až 80%
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
Chemické složení organismů
Oddělování složek směsí 1
VY_32_INOVACE_05_PVP_243_Hol
PaedDr. Ivana Töpferová
Periodický zákon a periodická soustava prvků
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Typy vzorců, stavba molekul a izomerie v organické chemii
Chemická stavba buněk Září 2009.
Peptidy.
Změny při chemických reakcích
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Přechodné prvky, d prvky II.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Deriváty karboxylových kyselin
Složení a fyzikálně-chemické vlastnosti bílkovin
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_09.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Přechodné prvky, d prvky
PaedDr. Ivana Töpferová
Oddělování složek směsí 2
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Chemická stavba bílkovin
PaedDr. Ivana Töpferová
PaedDr. Ivana Töpferová
Sloučeniny v organismech
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_08.
Způsoby vyjadřování složení směsí
Rozdělení organických sloučenin a reakce v organické chemii
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_13 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
BÍLKOVINY.
31.1 Aminokyseliny, bílkoviny
úlohy proteinů Proteiny (bílkoviny) stavební katalytická
BÍLKOVINY Proteiny.
Bílkoviny a jejich metabolismus. Charakteristika Makromolekulární látky biopolymery Makromolekulární látky biopolymery Stavební jednotkou jsou  - AMK:
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Aminokyseliny substituční deriváty karboxylových kyselin
Elektrochemické reakce - (galvanické) články
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
PaedDr. Ivana Töpferová
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Roztoky a jejich složení
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Proteiny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Bílkoviny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
Funkce bílkovin Ch_059_Přírodní látky_Funkce bílkovin Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_18 CH 9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PŘÍRODNÍ.
Název DUMu: VY_52_INOVACE_33_3_BÍLKOVINY Číslo skupiny: 3 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_13_Bílkoviny.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
PROTEINY-BÍLKOVINY LUCIE VÁŇOVÁ. ZÁKLADNÍ STAVEBNÍ JEDNOTKA.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
α- aminokyseliny a bílkoviny
Bílkoviny.
BÍLKOVINY=PROTEINY.
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

PaedDr. Ivana Töpferová Bílkoviny PaedDr. Ivana Töpferová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/34.0861 MODERNIZACE VÝUKY

Anotace:  výuková prezentace v prvním ročníku studia Předmět: chemie Ročník: I. ročník SŠ Tematický celek: organická chemie a biochemie Klíčová slova: přírodní látky, bílkoviny, vlastnosti, reakce bílkovin, rozdělení, druhy Forma: vysvětlování, demonstrace Datum vytvoření: 3. 6. 2013

Přírodní látky = organické sloučeniny, které vznikají biochemickými reakcemi v rostlinách a živočiších

Bílkoviny (proteiny) = přírodní organické dusíkaté látky = makromolekuly tvořeny aminokyselinami (až 2000 molekul z asi dvaceti různých aminokyselin), vznikají kondenzací = obsahují atomy C, H, O, N, někdy S, P, I = aminokyseliny spojeny peptidickou vazbou = základní stavební jednotka: peptidická vazba α

Bílkoviny = vyskytují se v luštěninách, obilovinách, mase, vejcích, mléce a mléčných výrobcích = rostliny si je vyrábí samy z minerálních látek (dusičnanů) = živočichové a člověk přijímá v potravě bílkoviny, získává aminokyseliny, z nich pak vytváří vlastní bílkoviny Obr. 1 Maso Obr. 2 Vejce Obr. 3 Mléčné výrobky

Reakce bílkovin Srážecí reakce = denaturace bílkovin = vlivem roztoků kyselin, zásad a solí, ozařováním … = při teplotě kolem 40°C dochází k poškození některých bílkovin, při teplotě 60°C ztrácejí biologické vlastnosti, pozměňuje se struktura Pokus: bílek z vajíčka + 100 ml vody, přefiltrovat zkumavka = bílek + konc. HCl nebo ocet zkumavka = bílek + 10% roztok NaOH zkumavka = bílek + nasycený roztok CuSO4 4. zkumavka = bílek zahřát

var CUSO4.5 H2O Obr. 4 Srážecí a xantoproteinová reakce bílkovin HNO3 bílek

Reakce bílkovin b) Xantoproteinová reakce = působení HNO3 (nitrace aromatických aminokyselin v bílkovině) Pokus: Do zkumavky s bílkem přidat koncentrovanou HNO3, opatrně zahřívat k varu a pozorovat vznik sraženiny a změnu zabarvení, přikápnout amoniak nebo NaOH a pozorovat změnu c) Biuretová reakce = důkaz peptidické vazby Pokus: Do zkumavky s bílkem přidat stejné množství roztoku NaOH (w% = 10%), ke směsi přikápnout roztok CuSO4.5H2O (w%= 1%), protřepat a pozorovat změnu zabarvení

Struktura a vlastnosti bílkovin = primární, sekundární, terciární a kvartérní struktura bílkovin – určuje pořadí aminokyselin, prostorový tvar molekuly = tepelně zpracované bílkoviny jsou stravitelnější, teplem se nemění biologická hodnota bílkovin, pozměňuje se struktura = citlivé na teplo = nízkou teplotou k denaturaci nedochází (uchovávání bílkovin v mrazničkách, uchovávání krve a orgánů pro transplantaci) = s vodou tvoří koloidní roztok

Rozdělení bílkovin Podle počtu aminokyselin v řetězci: oligopeptidy více než 10 aminokyselin polypeptidy více než 100 aminokyselin bílkoviny

Rozdělení bílkovin Podle tvaru: fibrilární – vláknité (kolagen, keratin, elastin) globulární – kuličkové Podle rozpustnosti: skleroproteiny – fibrilární, nerozpustné sferoproteiny – globulární, rozpustné

Rozdělení bílkovin jednoduché – pouze čistá bílkovina složené – mají i nebílkovinnou část – lipoproteiny, metaloproteiny (transferin), hemoproteiny (hemoglobin), fosfoproteiny (kasein), glykoproteiny (mucin), nukleoproteiny Obr. 5 Zdroj bílkovin

Funkce bílkovin stavební – výstavba buněčných struktur a tkání a obnova buněk (kreatin, kolagen) transportní (hemoglobin, transferin) zajišťující pohyb (tubulin, myozin, aktin) ochranná a obranná (imunoglobuliny) řídící a regulační (hormony) katalytická – urychlují chemické reakce zdroj energie – ve stavech nouze nezbytné k růstu organismu

Seznam obrázků: Obr.1, 2, 3, 4, 5 foto Ivana Töpferová

Použité zdroje: ŠIBOR, J., PLUCKOVÁ, I., MACH, J. Chemie pro 9. ročník. Úvod do obecné a organické chemie, biochemie a dalších chemických oborů. Brno: NOVÁ ŠKOLA, s.r.o., 2011. ISBN 978-80-7289-282-2. BANÝR, J., BENEŠ, P. A KOLEKTIV. Chemie pro střední školy. Praha: SPN, a.s., 1995. ISBN 80-85937-11-5. Čtrnáctová, H., KOLÁŘ, K., SVOBODOVÁ, M., ZEMÁNEK, F. Přehled chemie pro základní školy. Praha: SPN a.s. , 2006. ISBN 80-7235-260-1. ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Plzeň: Fraus, 1.vydání, 2006. ISBN 80-7238-442-2.