TÁNÍ A TUHNUTÍ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství látek
Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
Sublimace - desublimace
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
20. Změny skupenství látek
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Změny skupenství látek
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Teplo (Učebnice strana 53 – 55)
potřebné ke změně teploty nebo přeměně skupenství látky
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
FÁZOVÝ DIAGRAM.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
FYZIKA Barbora Bartovská.
Látky mohou mít tři skupenství:
Digitální učební materiál
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tání. zPřechod látky z pevného do kapalného skupenství. zU krystalických látek nastává při určité teplotě - teplotě tání, zkterá závisí na vnějším tlaku:
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
Výpočet tepla při vypařování
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
1. 1. Změny skupenství látek Tání Tuhnutí Změna objemu těles při tání a tuhnutí Sublimace a desublimace Vypařování a kapalnění.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_45_Hraj
Interaktivní test na změny skupenství látek
SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
PaedDr. Jozef Beňuška
Fyzika 6.ročník ZŠ Látky a tělesa Stavba látek Creation IP&RK.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
4. Normálové napětí, Hookův zákon, teplotní roztažnosti látek
Transkript prezentace:

TÁNÍ A TUHNUTÍ

Jestliže má soustava v rovnovážném stavu ve všech částech stejné fyzikální a chemické vlastnosti, (např. hustotu, strukturu, chemické složení...) nazývá se fáze. Fáze jsou: - skupenství látky (led, voda, vodní pára), - struktury stejné látky (diamant, grafit). Přechod látky z jedné fáze do druhé se nazývá fázová přeměna. Fázové přeměny jsou také změny skupenství.

Skupenské přeměny pevná látka tání desublimace sublimace tuhnutí vypařování plynná látka kapalná látka kondenzace

Tání Zahříváme-li těleso z krystalické látky, zvyšuje se jeho teplota a po dosažení teploty tání tt se přeměňuje na kapalinu téže teploty.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Krystalická látka přijímá teplo - zvětšuje se kinetická ener- gie kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity a vzdálenost mezi sebou - narůstá jejich potenciální energie.

Graf tání Dosáhne-li látka teploty tání, narušuje se vazba mezi Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Dosáhne-li látka teploty tání, narušuje se vazba mezi částicemi mřížky - mřížka se rozpadá, látka taje.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Ačkoli při tání látka přijímá teplo, její teplota se nemění. Nemění se střední kinetická energie částic. Zvětšuje se jejich střední potenciální energie, neboli také vnitřní energie tělesa.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Aby všechna látka roztála, musí při teplotě tání tt přijmout skupenské teplo tání Lt.

Skupenské teplo tání Lt je teplo, které přijme těleso z krystalické látky při teplotě tání, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty. Měrné skupenské teplo tání lt je teplo, které přijme těleso z krystalické látky o hmot- nosti 1 kg při teplotě tání, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty.

Graf tání Grafická závislost teploty tělesa t na přijatém teple Q Další příjem tepla znamená zahřívání látky už v kapalném skupenství.

Když krystalická látka přijímá teplo, zvětšuje se Ek kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity, čímž se zvětšuje střední vzdálenost mezi nimi. Při teplotě tání tt se rozkmity zvětší natolik, že se narušuje vazba mezi částicemi mřížky, mřížka se rozpadá, látka taje. V různých látkách jsou vazebné síly různě velké, proto látka při daném vnějším tlaku taje při určité teplotě.

Celkové přijaté teplo Q při tání tělesa Q1 - teplo potřebné k zahřátí pevného tělesa na teplotu tt Lt - skupenské teplo tání Q2 - teplo potřebné k zahřátí kapalného tělesa na teplotu t1

Křivka tání Olovo - s rostoucím tlakem se zvyšuje teplota tání. je grafické znázornění závislosti teploty tání látky na tlaku. olovo led Olovo - s rostoucím tlakem se zvyšuje teplota tání. Led - s rostoucím tlakem se snižuje teplota tání.

Regelace ledu (znovuzmrznutí) Pod zatíženým drátem je velký tlak a teplota tání nižší než 0 oC. Nad drátem voda znovu zamrzne.

Tuhnutí lt - měrné skupenské teplo tuhnutí Ochlazujeme-li kapalinu, která vznikla táním krystalické látky, mění se při teplotě tuhnutí na pevné těleso - tuhne. lt - měrné skupenské teplo tuhnutí Lt - skupenské teplo tuhnutí Měrné skupenské teplo tuhnutí je teplo, které odevzdá kapalné těleso o hmotnosti 1 kg při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na pevnou látku téže teploty. Teplota tuhnutí látky se rovná teplotě tání.

Ochlazením kapaliny na teplotu tuhnutí se vlivem vazebných sil tvoří krystalizační jádra. V okamžiku ztuhnutí se krystalky navzájem dotýkají a tvoří zrna.

Řešte úlohu: Jak se změní vnitřní energie tělesa z cínu s hmotností 3 kg a teplotou tání, přemění-li se z pevného skupenství na kapalné se stejnou teplotou? zvětší se o DU = 0,18 MJ

Řešte úlohu: Led o hmotnosti 1 kg a počáteční teplotě -10 oC se přeměnil na vodu o teplotě 20 oC při normálním tlaku. Vypočítejte celkové přijaté teplo ledem při této přeměně. cledu = 2,1 kJ .kg-1.K-1 cvody = 4,2 kJ .kg-1.K-1 tt (ledu)= 0 oC lt (ledu) = 334 kJ .kg-1 Q = 439 kJ

Test 1 Měrné skupenské teplo tání je teplo, které: a) přijme těleso z krystalické látky při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty, b) přijme těleso z krystalické látky při teplotě tání, c) přijme těleso z amorfní látky při teplotě tání, d) přijme těleso z amorfní látky při teplotě tuhnutí, aby se přeměnilo na kapalinu téže teploty. 1

Test 2 Souvislost mezi měrným skupenským teplem tání, skupenským teplem tání a hmotností tělesa je: 2

Test Jednotkou veličiny měrné skupenské teplo topení je: 3

Test 4 Vyberte správné tvrzení: a) Přijímá-li krystalická látka teplo, zvětšuje se Ek kmitavého pohybu částic. Částice zvětšují rozkmity, čímž se zvětšuje střední vzdálenost mezi nimi. b) Teplota tuhnutí látky se rovná teplotě tání. c) Přechod látky z jedné fáze do druhé se nazývá fázová přeměna. d) Regelace vody je znovuzamrznutí vody. 4