Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BESKYDY.
Advertisements

BOŘEŇ Česko.
Ústecký kraj Lázeňská oblast Ústecký kraj Znak kraje
Kraje České republiky.
Mgr. Barbora Landová Horolezectví A Právo.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Karlovarská vrchovina okres Karlovy Vary
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
ŠKOLNÍ VÝLET: Tiské stěny. V ŠEOBECNÉ ÚDAJE : Tiské stěny jsou pískovcová skalní oblast poblíž obce Tisé na Děčínsku. Jedná se o pískovcové město, ojedinělé.
Klocperková & Stejskalová
Šmídová, Křečková, Medková
Cestujeme po České republice
Vývoj a současné trendy horolezectví Petr Resch, ČHS.
Téma: Geomorfologie ČR-opakování Autor: Mgr
Evropská nej... Jakub Drahokoupil.
Pohlednice z Libereckého kraje Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
40.1 Liberecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Fyzicko-geografická sféra
ŘEKY ČESKÉ REPUBLIKY.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Švýcarsko Krátká Josefína 8.A
Kulturně historické objekty Slovenska
SKALNÍ MĚSTA Tomáš Ondrejka Michal Kohout 2. Ročník GGI Olomouc 2006.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
Druhohory (podnebí, pohoří)
Anna SIKOROVÁ 2. ročník GGI Olomouc 2006
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Národní parky v České republice
Oblast: Západní Evropa Andorra
Ochrana přírody ČR.
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.

Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
CHKO Český kras.
Geologie ČR (geologické jednotky)
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Prezentace KRKONOŠ Eva ČERNOCHOVÁ 5MB Na mateřské dovolené.
Chráněná krajinná oblast Kokořínsko
AUSTRÁLIE -Uluru /Ayers Rock/ Autor: Mgr. Jarom í r Van ě k Geografie
Přírodní památka Čertova kazatelna
Královehradecký kraj - procvičování
Horolezectví Mgr.Radek Lienerth.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ICT VL Naše okolí 5.R.  Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět  Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět  Tematický okruh: Místo, kde žijeme  Anotace:
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Np České švýcarsko.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Liberecký kraj. Základní údaje Liberecký kraj je oblíbeným cílem turistů především díky krásám oblasti Českého ráje, Jizerských hor a Krkonoš. Známý je.
Ustecký kraj. Ústecký kraj leží na severozápadě Čech. Na východě sousedí s Libereckým krajem, na jihovýchodě se Středočeským krajem, na jihu má kratičký.
BÍLÉ KARPATY CHRÁNĚNÁ KRAJINNÁ OBLAST Rozloha: 750 km 2 Nejvyšší hora: Velká Javořina (970 m n. m.) Vznik CHKO: 1980 ZÁKLADNÍ ÚDAJE.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
 Široké okolí města Mikulov je začleněno do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Jedná se o krajinný komplex Pavlovských vrchů a údolní nivy řeky Dyje chráněný.
Přírodní společenstva v České republice Martin Chlumský Dis. 3. ročník BI-TV Pedagogická fakulta UK Kateřina Vaněčková PdF UK Praha Helena Jedličková.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Český ráj Královéhradecký kraj Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_38.
ČESKÝ JAZYK – ČTENÍ Svět kolem nás Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_12_INOVACE 2_07.
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Katalánsko – severovýchodní Španělsko
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Marie Polanská NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_NP Labské pískovce – České.
POVRCH ČESKÉ REPUBLIKY
Povrch - Geomorfologie
Prezentace – výklad učiva
CHŘIBY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

Průlom v horolezectví - výstup na Mont Blanc v roce 1786, který vykonali Balmet a Paccard První horolezecký klub - Alpine Club (1857) V druhé polovině 19.století je již horolezectví uznáváno jako sport Ve 20.století se díky rozmachu techniky a zlepšení horolezecké výbavy posouvají hranice možností

Na hřebenu mezi Malu Skálou a Železným Brodem Nazývaný dle svého typického vzhledu Suché skály, popř. místně Kantorovy varhany či Maloskalské dolomity Tvoří významnou krajinnou dominantu Maloskalska, která nápadně vysoko vyniká nad okolní lesní porosty

Tiské stěny jsou přírodní památkou - bizarním skalním městem jižního okraje krušnohorského zlomu druhohorní pískovcové tabule V západním výběžku Chráněné krajinné oblasti Labské pískovce vytvářejí spolu s Rájeckými stěnami, Ostrovskýmí stěnami a Vysokým Sněžníkem atraktivní turistickou a horolezeckou oblast Pískovcový masiv Tiských stěn dosahuje nadmořské výšky až 613 metrů

Horní skály, zvané též Obrvégry, tvoří skupinou sedmi skalních věží Jsou tvořeny cenomanskými pískovci (stejně jako Suché skály a Pantheon), v nichž se vedle základního křemenného tmelu vyskytují i žíly tmelené vápencem

skaly--tiske-steny/