ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Představení města v urbánním rozměru Mgr. Jan Mareš, primátor
Český les – místo, kde žiji
Konference NOVÁ GENERACE TURISTICKÉHO ZNAČENÍ ANEB TURISTICKÉ STEZKY DO MOBILU Rámcový projekt Životní prostředí v Praze a volný čas – V Praze za přírodou.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Regionální historie (dějiny) ve výuce dějepisu
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Pedagogika volného času (VČ)
(Tvorba naučné stezky, na které se seznámíte s hlavními druhy našich dřevin)
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
REGIONÁLNÍ POLITIKA V ČR V KONTEXTU KOHEZNÍ POLITIKY EU RNDr.Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Vybrané problémy českého vzdělávání v cestovním ruchu Jiří Šíp Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
Návrh specializace MCR Manager ekoturismu (tříleté bakalářské studium) Jiří Štyrský prosinec 2010 Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Luhačovské Zálesí, o.p.s. Produktové novinky 2011.
CVIČENÍ Z GEOGRAFIE EVROPY Jaro 2011 Mgr. Ondřej Herzán OPVK Inovace výuky geografických studijních oborů, CZ.1.07/2.2.00/
Učebnice VINOHRADNICTVÍ Číslo aktivity: 3 Název klíčové aktivity:
Územní a hmotné podmínky rozvoje cestovního ruchu ČR - DSO Tato distanční studijní opora vznikla v roce 2005 z velké většiny jako praktický dílčí výstup.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Centrum pro rodinu a sociální péči, Brno
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2012.
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Rozvoj inovace a integrace studijních programů a oborů pro učitele a pracovníky ve školství Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Se sídlem v Uherském Hradišti, Studentské nám
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a ÚPD a doprava Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE Modernizací a inovací výuky k rozvoji klíčových kompetencí žáků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.06/ Poskytovatel.
1)O projektu Můj dům, moje město Organizátoři Organizátoři Obsah projektu, aktivity Obsah projektu, aktivity Časový harmonogram Časový harmonogram Výstupy.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Jana Stará
ÚVOD DO STUDIA GEOGRAFIE. GEOGRAFIE JAKO VĚDA GEOGRAFIE – slovo řeckého původu - v překladu do češtiny znamená POPIS ZEMĚ neboli ZEMĚPIS ( γεός geos pozemský,
Krajská konference EVVO 2016 Děti v přírodě – jde to i v Praze! 4. října 2016 SEV HMP Toulcův dvůr.
PUBLICITA NENÍ FORMALITA Olomouc, 30. září NA CO NEZAPOMENOUT Logo ROP Střední Morava Symbol EU Evropská unie Evropský fond pro regionální rozvoj.
Činnost lektora v Severočeské galerie výtvarného umění v Litoměřicích, příspěvkové organizaci Duben 2016 Zpracovala: PhDr. Olga Kubelková lektorka Severočeská.
„Cesta k udržitelnému rozvoji Vsetínska“ Projekt CZ0109 Modul č. 5 EKOMAPA VALAŠSKA PŘÍRODA VALAŠSKA.
Projekt Sociální služby v Ústeckém kraji
Pedagogické disciplíny
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Zahrádkáři na Kraví hoře
Bc. Magdalena Zábranská
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Místní akční plány rozvoje vzdělávání
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
URBÁNNÍ A RURÁLNÍ STUDIA jaro 2015 (2)
Ekologie.
Jaká je návštěvnost Městských lesů Hradec Králové a čím je pro sociology zajímavá? Miroslav Joukl a Lucie Vítková, FF Univerzita Hradec Králové, Katedra.
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Studium dějin měst v Evropě, pojmosloví
XIV. ROČNÍK KRAJSKÉ KONFERENCE
data aktuální ke dni Bc. Petra Razáková
Transkript prezentace:

ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie 14. LETNÍ GEOGRAFICKÁ ŠKOLA – BRNO 2006 HUMÁNNÍ GEOGRAFIE JINAK – URBÁNNÍ, SUBURBÁNNÍ A RURÁLNÍ PROSTOR VE VÝUCE ZEMĚPISU ZAHRÁDKY aneb využití zahrádkářských kolonií ve výuce geografie Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ Geografický ústav PřF MU srpen 2006, Brno keyzlar@geogr.muni.cz

Možnosti využití ve vzdělávání? 5 min Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

FENOMÉN ZAHRÁDKÁŘSKÝCH KOLONIÍ ZAŘAZENÍ DO SYSTÉMU POČÁTKY VÝVOJ SOUČASNÝ STAV Brno - město FUNKCE A VÝZNAM ekologické, sociální, ekonomické, edukační TYPOLOGIE 1. generace, 2. generace, 3. generace BUDOUCNOST scénáře, návrhy Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

ZK JAKO SOUČÁST KRAJINNÉHO RÁZU ZK JAKO DRUHÉ BYDLENÍ rekreace, cestovní ruch ZK JAKO SÍDELNÍ ZELEŇ ekologie, environmentalistika ZK JAKO ROZVOJOVÁ ZÓNA urbanismus, územní plánování ZK JAKO KOMODITA ekonomie, trh s nemovitostí ZK JAKO SOUČÁST KRAJINNÉHO RÁZU ZK JAKO SOUČÁST ENVIRONMENTÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

FUNKCE A VÝZNAM EKOLOGICKÝ VÝZNAM SOCIÁLNÍ EKONOMICKÉ EDUKAČNÍ bioklimatické funkce edafické funkce hygienické funkce SOCIÁLNÍ KKK, RRR, multifunkčnost z hlediska věku, zájmů Český zahrádkářský svaz, Evropská unie zahrádkářů EKONOMICKÉ rozvojová zóna – rezerva subsistence economy EDUKAČNÍ Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

4 SCÉNÁŘE: BUDOUCNOST NÁRŮST POKLES STAGNACE ČÁSTEČNÁ TRANSFORMACE Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

ČÁSTEČNÁ TRANSFORMACE ZAČLĚNĚNÍ DO ZAHRÁDKÁŘSKÉ KOLONIE park místo pro studium a relaxaci dětský koutek sport – petanque… zábava – ohniště… Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

Možnosti využití ve vzdělávání? 5 min Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

EDUKACE TEORIE PRAXE EXKURZE PROJEKT NAUČNÁ STEZKA přidružená samostatná PROJEKT NAUČNÁ STEZKA Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

KONCEPCE INFORMAČNÍCH TABULÍ NAUČNÁ STEZKA OBECNÉ PŘEDPOKLADY multifunkčnost: věková, zájmová poučení a zábava KONCEPCE INFORMAČNÍCH TABULÍ povídka, pohádka, pověst odborná část hra bonus: „poznávačka“, apod. doprovodné informace (mapka pro lokalizaci, motivační prostředky – otázky, výzvy k zamyšlení) napište taky ppp (publikace, prezentace, …) Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

NAUČNÁ STEZKA – tématika odborné části KLASICKÁ geologie, geomorfologie, klimatologie, hydrologie, biota, ATD. ZAHRÁDKÁŘSKÁ ZK JAKO sídelní zeleň druhé bydlení rozvojová zóna komodita součást krajinného rázu součást environmentálního vzdělávání a další – např. dějiny zahrádkaření, dějiny konkrétní kolonie, (ve spolupráci s pamětníky - zahrádkáři) dějiny trpaslíku v Čechách a na Moravě Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

NAUČNÁ STEZKA – ppp a hry OBRÁZKY, TEXTY – žáci ZŠ, SŠ – aktivní spolupráce NÁMĚTY A PŘÍKLADY NA PPP (pověsti, pohádky, povídky) O zkamenělém trpaslíkovi Proč je rybíz červený? Brněnské pověsti – drak, kolo HRY OTEVŘENÝ A FLEXIBILNÍ SYSTÉM PŘÍKLADY HER rozdíly mezi dvěma obrázky spojování dvojic hry na procvičení paměti, apod. Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

NAUČNÁ STEZKA – další požadavky INFORMAČNÍ TABULE LAVIČKY STOJANY NA KOLA ODPADKOVÉ KOŠE LETÁKY, BROŽURY (do infocentra) MÍSTO PRO VÝHLED MÍSTA PRO VÝSTAV(K)Y sochy, obrázky, výpěstky, …. práce dětí – skleněná vitrína SCHOVKY PŘED DEŠTĚM ATRAKCE PRO DĚTI (prolézačky) Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

VÝHODA: UKÁZAT INTERDISCIPLINARITU SPOLUPRÁCE JE TO MOŽNÉ? ZA JAKÝCH PODMÍNEK? FORMY ODMĚNY ČASOVÁ DOTACE VÝHODA: UKÁZAT INTERDISCIPLINARITU Český jazyk – sloh – zatraktivnění odborných informací – povídka, vyprávění Výtvarná výchova – mentální mapa – výkres Biologie – obsah tabulí Prostor pro žáky: název stezky, rámec Věk žáků DALŠÍ KOMENTÁŘE? Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

Naučná stezka zahrádkářskou kolonií Mgr. Sandra KEYZLAROVÁ, Zahrádky, LGŠ – Brno 2006, keyzlar@geogr.muni.cz

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST.