Fixace krajinných typů v geografii turismu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropa: přírodní podmínky
Advertisements

AMERIKA POVRCH.
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
AFRIKA Geografická poloha.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Přírodní podmínky v Evropě
Dos Españas Jiří Štyrský duben 2009 © „Zde země končí a moře začíná…“ (1572)
VY_32_INOVACE_20 Jižní Amerika - Karibské, Andské, Laplatské státy
SEVERNÍ AFRIKA.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Identifikátor: VY_32_INOVACE_Z.7.329
(Španělské království)
Španělsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
AMERIKA.
A S T U R I E BEATRIZ PRESENTACIONES – JUNIN (B) - ARGENTINA AVANCE MANUAL PRESENTACION CON MUSICA.
Španělské království Geografie Mgr. Zdeněk Kříž
LIBERECKÝ KRAJ.
Fyzicko-geografická sféra
Portugalsko Marta Kubánková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:8. ročník Klíčová slova:USA - základní údaje, rozloha,
vypracoval :Adam Lašák a Kuba Holuša
Kde je najdeme ? Daniel Beránek Nalezneme je na hranici České republiky s Polskem, přesněji v Severních Čechách.
AMERIKA Povrch.
Amerika povrch.
ŠPANĚLSKÉ KRÁLOVSTVÍ 504 tisíc km2, 40 milionů obyvatel
STÁTY JIŽNÍ EVROPY a ITÁLIE.
PORTUGALSKO.
Oblast: Jižní Evropa Španělsko
Autor: Mgr. Jana Kalandrová
Nový Zéland.
Česká Republika a její kraje
Amerika – Přírodní krajiny
Španělsko.
RUMUNSKO.
Přírodní podmínky Evropy
- poloha - rozloha - reliéf
Peter Gabaĺ – 5.A.
Obr. 1 – mapa Severní Ameriky
Španělsko hymna.
Severní Afrika Autor: Mgr. Marian Solčanský
Pojmy – východní Evropa
Evropa – Jižní Evropa Španělsko Andorra. Španělsko – obecně Rozloha: km 2  velká evropská země Obyvatelstvo: 41,2 mil. (2002)  lidnatá země.
Španělsko (Jižní Evropa) Autor: Mgr. Marian Solčanský Gymnázium K. V. Raise, Hlinsko, Adámkova , leden.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_345.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Indie Tadž Mahál hinduismus.
CHILE. Přímořský stát, jihozápad Jižní Ameriky Hlavní město: Santiago de Chile Rozloha : km² Počet obyvatel: Jazyk: španělština Ostrovy:
VY_32_INOVACE_Fi_II_15 Název Jižní Evropa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_12_INOVACE_001_ Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
AMERIKA Ekvádor, Peru, Chile. Ekvádor krajina je velmi různorodá – dá se rozdělit do 3 částí, které se od sebe liší klimatem, biotypem, zvyky,… 1.Pobřežní.
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
Venezuela Venezuela je federální republika sousedí s:Kolumbií, Brazílií, Guyanou.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_261 _Španělsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Sada: Státy Evropy1 Ověření ve výuce: Třída:
Š PANĚLSK O Vypracoval Tomáš Ptáčník. Š PANĚLSKO Španělské Království km² Katolické náboženství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_12C_03_Španělsko Téma:
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR:Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_ŠPANĚLSKO ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19 Autor: Marcela Holíková Anotace: Tento výukový materiál slouží k výuce a procvičování zeměpisu na základní škole. Zeměpis –
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Kubě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: lokalizuje na mapě stát.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Zeměpis EVROPA – povrch, vodstvo, podnebí
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Katalánsko – severovýchodní Španělsko
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
Severní Západní 8. a Jižní Střední Jihovýchodní Východní
Přírodní podmínky V české kotlině.
Transkript prezentace:

Fixace krajinných typů v geografii turismu Modelový příklad: Španělsko

A. Přírodní krajina Krajinou rozumíme část zemského povrchu, která je vytvořena kombinací přírodních a v mnoha případech i kulturních prvků. K základním složkám krajiny patří její přírodní složky: reliéf, vodstvo, biogeografické prvky. Krajina je územní celek, který má přirozené hranice, je to otevřený geosystém, který zaujímá určitý prostor na povrchu země a vyvíjí se v prostoru a čase…KRAJINNÉ TYPY jsou závislé především na podnebných pásech... Přírodní krajina…Přírodní cestovní ruch = účastníci jsou motivováni přírodou,jejím poznáváním a prožíváním! (EKOTURISMUS!)

Typy přírodní krajiny Španělska A) Velehory alpinského typu (Pyreneje, Sierra Nevada) B) Suché náhorní roviny (600 m.n.m.)(La Mancha, Extremadura) C) Středohorská pásma mesety ( Sierra Morena, Sierra de Gredos, Sierra de Guadarrama) D) Svědecká vápencová a slepencová pásma a hory (Montserrat, Ronda) E) Nížiny modelované řekami (Andalusie – Guadalqivir, Aragonie a Katalánsko - Ebro, Valencijská nížina – Turia) F) Písčitá a skalnatá pobřeží (Costy) (Costa brava, dorada, sol, luz, blanca, azahar, verde)

B. Typické krajinné typy Španělska 1. La Mancha 2. La Doňana 3 B.Typické krajinné typy Španělska 1. La Mancha 2. La Doňana 3. Sierra Morena 4. Cantaberské pohoří 4 1 3 2 Mulhacén 3481 m n.m

Horská pásma a důležité řeky Španělska B A. Pyreneje B. Cordillera Cantábrica C. Sierra Morena D. Sierra Nevada E. La Mancha F. Guadaquivir G. Tejo I. Guadiana J. Duero K.Ebro

Charakteristiky pohoří 1) Pyreneje – horské pásmo vzniklé alpinským vrásněním mezi Biskajským zálivem a Středozemním mořem, 500 km dlouhé. Nejvyšší hora je Pico de Aneto – 3 404 m. Ve východní části leží stát Andorra 2) Sierra de Gredos a Sierra de Guadarrama jsou v severnější části Mesety (Kastilie), přesahují jako součást Cordillera Central výšku 2400 m (Almanzor 2 592 m). 3) Sierra Nevada – vznikla opět alpinským vrásněním na jihu Španělska. Nejvyšší je Mulhacén – 3 478 m) a pod Pico Veleto (3 398 m) leží nejjižnější evropský ledovec CORVAL. 4) Ronda – vápencový masiv – západní pokračování Sierra nevada rozděluje město Ronda 100 m hlubokým kaňonem řeky Guadiaro 5) Montserrat – 30 km severně Barcelony Sierra Magdalena,Sierra de Belaviste Slepencové skály – Miranda de Sant Jeroni 1 236 m - klášter z 12.stol. přestavěný v 19.století

1. La Mancha 2. La Doňana 3. Sierra Morena 4. Sierra Cantabrica

Popis krajinných typů - Španělsko 1. La Mancha… suchá plošina 600 m n.m. jihovýchodně od Toleda na horním toku řeky Guadiany. Prosolená půda s trávou esparta s větrnými mlýny. Na vhodných místech se pěstuje šafrán, vinná réva a pšenice. 2. La Doňana…národní park v deltě řeky Guadalquiviru v nížině Andaluzie s typickými mokřady, loukami, písečnými dunami a borovicemi. Je to ráj plameňáku, daňků i vzácného rysa pardálového. 3. Pohoří Sierra Morena – (tmavé pohoří) vytváří severní hradbu nad nížinou ANDALUZIE. (1323 m.n.m.) S dubovými a borovými lesy 4. Cantaberské pohoří je vlastně pokračováním Pyrenejí na severu Španělska.Hory jsou vzdáleny 20-30 km od Biskajského zálivu. Nejvyšší je ve vápencovém Picos de Europa (2648 m) Naranjo de Bulnes (2519 m) je nejpůvabnější sen horolezců.

Charakteristika hlavních španělských řek Ebro – 927 – pramení v Kantaberském pohoří nížinu Andalusie.Od Sevilly je splavný a ústí močálovitou deltou do Atlantiku Guadalqvivir – 580 km zavlažuje úrodnou 3) Tajo (Tejo) 910 km – 635 km patří Španělsku. Tvoří typický meandr u Toleda. Ústí nálevkovitým ústím u portugalského Lisabonu. 4) Duero (Douro) 770 km na území Španělska teče vyprahlou krajinou a vtéká do Portugalska hlubokým kaňonem. Ústí u přístavu Porto 6) Túria – řeka ústící ve Valencii pětikilometrovou zahradou Jardines del río Túria a napájí vodou pobřežní jezero Albufera – místo kde sídlí asi 250 druhů vodních ptáků /plameňáci/. Okolí je typické rýžovými poli a huertas - háji nejkvalitnějších španělských pomerančů. Guadiana – 820 km má největší výkyvy Vodního stavu, tvoří dvakrát hranici mezi Španělskem a Portugalskem. Významným pohraničním městem je Badajoz .

Řeka Ebro Řeka Ebro pramení v Cantaberském pohoří (Reinosa) Po 910 km ústí do Středozemního moře 20 km dlouhou deltou (70km²) (rýže, plameńáci). V Aragonii je nejvýznamnějším městem Zaragoza

Typy pobřeží Španělska A. Severní pobřeží Biskajského zálivu je typické jako Costa Verde (Zelené pobřeží). Písčité pláže přecházejí v louky, borové a eukalyptové lesy. B. Costa Blanca -Vápencové útesy a písčité pláže (Benidorm - desátá nejlepší pláž světa) Jižněji leží městečko Elche s tisíci datlovými palmami A A B

Park Huerto del Cura v Elche s palmami datlovými založený Féničany 300 př.K.(město bylo založeno jako iberská osada kolem roku 5000 př.k. (dáma z Elche))

Přírodní atraktivity: Na západ od pohoří Sierra Nevada se rozkládají krátká pásma a osamělé vápencové skály. Proslulý je masiv Rondy, kde 100 m hluboké údolí řeky Guadiaro rozděluje stejnojmenné město na staré a nové. Obdobného původu je i 425 m vysoká skála Gibraltaru,jejíž pokračování nalezneme v Maroku v podobě skály Monte Hacho (204 m n.m) nad městem Ceuta (od roku 1580 patří Španělsku) Poušť Tabernas u Almérie 2200 km² - ráj plazů a 2500 druhů rostlin. Výzkumné středisko solární energie. Sopky a stopy vulkanické činnosti (Sierra de Cabo de Gata – východně Almérie a NP Garrotxa v Katalánsku)

Jediná pravá poušť ve Španělsku – Tabernas u Almérie a sopky v NP Garrotxa v Katalánsku – severozápadně Girony