Zrakový smyslový orgán

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Advertisements

Pionýrů 400, Frýdek – Místek
Oko Kateřina Lasáková, V.A.
MODERNÍ ŠKOLA – ZKVALITNĚNÍ VÝUKY
Optické klamy profesora Lahvičky.
Optické vlastnosti oka
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
Smyslová ústrojí Funkce:
Optické vlastnosti oka
Optické vlastnosti oka
Oko jako optická soustava, optické přístroje
SOUSTAVA SMYSLOVÁ Informace o okolním světě a o vlastním těle dostáváme prostřednictvím smyslových buněk Smyslové buňky tvoří základ čidel Čidla jsou vybavena.
Anatomie a fyziologie oka II.
Soustavy smyslové Ústrojí zrakové
OKO.
OKO Marcela Hanáková.
Oční vady Krátkozrakost, dalekozrakost, šedý zákal, zelený zákal, vetchozrakost, šilhání, astigmatismus, barvoslepost, šeroslepost.
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Smyslové orgány VY_32_INOVACE_CH AUTOR: Mgr. Jana Krajinová
Nervová soustava- receptory
 Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kate ř ina Č ermáková Datum: Cílový ro č ník: 8.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA OPAKOVÁNÍ.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
Opakování - zrak, sluch Jak se nazývají tři vrstvy tvořící stěnu oka?
úvodní prezentace k hodině s využitím aplikace EyeXam pro iPad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
STAVBA OKA.
Smyslové orgány. Smyslová ústrojí (čidla) obsahují smyslové buňky (receptory) Receptory: - z vnějšího prostředí - z vnitřních orgánů - z pohybové soustavy.
Optické klamy a jevy Test Petr Okrajek.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Oko. Oko Jeden ze smyslových orgánů Zrakem vnímáme světlo, jeho intenzitu, barvy, tvary, vzdálenosti Umožňuje rozvoj mysli, vzdělání a zážitků.
Výstup: VY_52_INOVACE_Př.8.26
Lidské Oko Michal Davídek X33BMI.
Oko.
Oko.
Smyslové vnímání OKO.
Optické vlastnosti oka
LIDSKÉ OKO A JEHO FUNKCE V TĚLE
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
4.) Zrak. -orgán zraku-oko -centrum zraku=týlní lalok koncového mozku -ochrana oka:-obočí -víčko+řasy -slzné žlázy -sliznice víček =spojivka.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Miloslav Cajska Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1A_32_Smysly.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV: Optické vlastnosti oka TÉMATICKÝ CELEK:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov AUTOR: Věra Konířová NÁZEV: VY_52_INOVACE_PŘÍRODOPIS 6. – 9._33.ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ TÉMA: ZRAKOVÉ ÚSTROJÍ ČÍSLO PROJEKTU:
Oko Savců Matějka, Grulich, Preget. Části oka - obrázek.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování pojmů - 1.část) Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č.
Projekt „Z očí do očí,“  Komorové oko, dělí se na přední a zadní komoru  Rohovka – propouští světlo do oka  Zornice – ve středu duhovky, rozšiřuje.
Zrak ptáků Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný.
Ústrojí zrakové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_03_ÚSTORJÍ.
OKO Biologie Schmidtová, Fojtů, Pospíšilová Sexta a.
Zuzana Gocníková, Filip Hutečka, Hana Koláčková, Václav Slivka Prezentace k projektu Z očí do očí (biologická část č. 1)
ÚSTROJÍ ZRAKU VY_32_INOVACE_18_23. Zrak nejdůležitější lidský smysl pomocí zraku získáváme asi 80 % informací obr. 1.
Lidské oko. Stavba Bělima cévnatka sítnice Žlutá skvrna Zrakový nerv Slepá skvrna Komorová voda čočka duhovka rohovka Řasnaté tělísko sklivec.
Smyslová ústrojí Funkce:
Z očí do očí.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka I.
Jakub Vrána, Zdeněk Dorazil, Štěpán Konečný
Lidské oko Optické čočky Název školy
1) LIDSKÉ OKO AKOMODACE =děj vyklenování či zplošťování čočky – umožňuje zaostřování Oko je vyplněno kapalinou Rohovka je průhledná (vchod světla) Průchod.
ÚSTROJÍ ZRAKU (opakování)
Smyslové orgány - OKO Obr. 1
Lidské oko
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Zrakový smyslový orgán

Stavba oka cévnatka

Bělima Rohovka Cévnatka Řasnaté tělísko Sítnice: tyčinky, čípky Duhovka Oční čočka Sklivec Zrakový nerv Žlutá skvrna Slepá skvrna

Slepá skvrna Postup: Slepou skvrnu můžeme dokázat Mariottovým pokusem. Obrázek držíme nataženou paží před očima. Zavřeme levé oko a pravým okem upřeně hledíme na trojúhelník. Obrázek přibližujeme pomalu k oku až na vzdálenost 10 cm a opět ho vzdalujeme. Týž pokus opakujeme s druhým obrázkem.

Při přibližování a vzdalování obrázků zmizí pokaždé při vzdálenosti 20 až 25 cm nejdříve kruh a pak čtverec, jinak je vidíme současně. Při stejné vzdálenosti od oka není vidět mezera druhého obrázku (černý proužek se jeví jako nepřerušený). Když je obrázek od oka vzdálen asi 25 cm, padne obrázek právě na místo, kam ústí zrakový nerv do sítnice (slepá skvrna). Totéž platí o čtverci a mezeře druhého obrázku při vzdálenosti asi 20 cm.

Zkouška na barvocit Uvádí se, že každý dvacátý člověk trpí některou z forem barvosleposti. Nejčastějším typem je daltonismus, kdy člověk nerozlišuje červenou a zelenou barvu a obě mu splývají jako různé odstíny šedé barvy.

Člověk nerozlišující červenou a zelenou by viděl jen písmeno N

Pokud vidíte "21" nehádejte se s nikým o barvách, pokud vidíte "74" mělo by to být dobré.

Pitva vepřového oka

Pitva vepřového oka Postup: Nejprve si prohlédneme oči položené v miskách a pomocí pinzety zjistíme, jak jsou víčka připojena spojivkou k oční kouli. Prohlédneme si také části očních svalů Pozorování očního nervu a bělimy: Odřízneme a odstřihneme zbytky svalů a víčka se spojivkou, aby u oční koule zůstal jen nerv vystupující z oka a pozorujeme

Pak oční kouli rozřízneme na přední a zadní polovinu Pak oční kouli rozřízneme na přední a zadní polovinu. Prořezáváme pevnou bělimu. Pozorování sklivce: Přitlačíme odříznutou zadní polovinu oka. Vytéká čirá, průhledná hmota- sklivec, který je v kapalině dobře vidět.

Pozorování cévnatky a spojení sítnice s očním nervem: Vyprázdněnou zadní polovinu oka propíráme ve vodě. Všimneme si, jak se přitom odchlipuje nejvnitřnější blána oka- sítnice, která je na jednom místě spojena se zrakovým nervem. Pod sítnicí pozorujeme cévnatku. Mezi ní a sítnicí je černé barvivo.

Pozorování oční čočky: Jemně přitlačíme přední polovinu oka Pozorování oční čočky: Jemně přitlačíme přední polovinu oka. Vytéká zbytek sklivce a s ním i oční čočka. Oddělíme čočku od sklivce a položíme ji přední stranou na drobný tisk. Když ji na papíře opatrně přitlačíme, zploští se a méně zvětšuje. Nyní přeneseme čočku na Petriho misku. Vidíme, že je pokryta tenkou průhlednou blankou. Propíchneme-li ji, vytéká čirá kapalina. pozorování duhovky: Ve zbylé části přední poloviny oka zjistíme ještě řasnaté těleso a duhovku.

Video-ukázka Očištění Zrakový nerv Proříznutí Rozříznuté oko Slepá skvrna Duhovka

Optické klamy Zdají se Vám být tyto čáry rovnoběžné? Ne? Opak je pravdou! Co způsobuje, že se nám zdá, že jsou čáry zakřivené? Je to kontrast dvou barev a vzájemné posunutí jejich čtverců

Hermanova mříž - Nazývá se taky kontrastním klamem  Hermanova mříž - Nazývá se taky kontrastním klamem. Průsečíky bílých mříží mezi černými čtvercovými plochami se jeví jako tmavší. Jestliže předlohu změníme tak, že mříž bude černá a čtverce bílé, pak průsečíky černé mříže se budou jevit jako světlejší.

Co vidíš jako první na těchto obrázcích? Obličej s brýlemi, nebo slovo „Liar“?

Co vidíš jako první na těchto obrázcích? Saxofonistu nebo ženský obličej?

Co vidíš jako první na těchto obrázcích? Dívku, bábu nebo dokonce dědka?

Co vidíš jako první na těchto obrázcích? Dvě tváře dívající se na sebe nebo svícen?

Co vidíš jako první na těchto obrázcích? Kachnu, dívající se doleva, nebo zajíce koukajícího doprava …

Děkuji za pozornost