Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Advertisements

Změny skupenství.
Co už známe? tání tuhnutí var a vypařování.
Var Do kádinky s vodou umístíme teploměr. Vodu budeme zahřívat.
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Změny skupenství látek
VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 8.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Podmínky používání prezentace
Pevné látky a kapaliny.
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Změny skupenství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petr Jeřábek. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Chování částic v látkách při různých skupenstvích
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_20 Tematická.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Teplo Ing. Radek Pavela.
Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová Zuzana Aimová Jiří Dušek
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
Vypařování: Na rozdíl od tání a tuhnutí vypařování probíhá
Digitální učební materiál
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Změny skupenství Fyzika 2. ročník studijního oboru
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
Vypařování a kapalnění
ZMĚNY SPOJENÉ SE ZMĚNOU SKUPENSTVÍ – SUBLIMACE
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Látky mohou mít tři skupenství:
Skupenství Rozdělujeme na: PlynnéKapalnéPevné. Plyn Plyn neboli plynná látka je jedno ze skupenství látek, při kterém jsou částice relativně daleko od.
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
Autor: Mgr. Lenka Němcová
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK II.
FYZIKA Změny skupenství.
Tuhnutí, sublimace a desublimace
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
VYPAŘOVÁNÍ, KAPALNĚNÍ, SUBLIMACE, DESUBLIMACE
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM SKUPENSKÉ PŘEMĚNY.
Vypařování a kapalnění
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Libor Zemánek NÁZEV:Var TÉMATICKÝ CELEK: Energie ČÍSLO PROJEKTU:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_10 Název materiáluVypařování.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Interaktivní test na změny skupenství látek
Změny skupenství látek
Změny skupenství.
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_34_FYZIKA
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Změny skupenství látek
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
Transkript prezentace:

Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal Skupenství Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal

Tuhnutí Přeměna z kapalné na pevnou. Kapalinu musíme nejprve ochladit na teplotu tuhnutí, potom odebrat skupenské teplo tuhnutí (stejné jako teplo tání). Při tuhnutí začnou vznikat v kapalině vlivem vazebných sil krystalizační jádra (nečistoty nebo molekuly s menší rychlostí), k nimž se postupně připojují další částice látky.

Skupenské teplo tání Skupenské teplo tání Skupenské teplo tání je (celkové) teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání.

Měrné skupenské teplo tání Měrné skupenské teplo tání je teplo, které přijme 1 kilogram pevné látky, jestliže se za teploty tání celý přemění na kapalinu téže teploty. Látka Měrné skupenské teplo tání [J/kg] led 334 000 železo 289 000 hliník 399 000 zlato 64 000 rtuť 11 800 etanol 108 000

Vypařování var, kondenzace: var je děj, při kterém probíhá nejintenzivnější vypařování a v celém objemu , dochází k němu jen při malé tv – závisí na tlaku. K varu dojde, jakmile tlak sytých par dosáhne hodnoty tlaku nad volným povrchem kapaliny. vypařování je přechod z kapalného skupenství ve skupenství plynné. Vzniklý plyn se nazývá pára. Vypařování probíhá na povrchu kapaliny za každé teploty, při které látka může existovat v kapalném skupenství. K vypařování za dané teploty musí látka teplo přijímat. Při varu se veškeré dodávané teplo spotřebuje na přeměnu skupenství, teplota se nemění.

Sublimace a desublimace Sublimace je přímý přechod látky ze skupenství pevného do skupenství plynného. Desublimace je přímý přechod ze skupenství plynného do skupenství pevného. Při sublimaci za určité teploty musí látka teplo přijímat, při desublimaci musíme látce teplo odebírat, molekuly musí ztratit kinetickou energii – vznik sněhu.

Tání Dosáhne-li krystalická látka určité teploty, mění se v kapalinu. Jev se nazývá tání. Teplota, při které nastává tání pevné látky, se nazývá teplota tání. Různé látky mají různé teploty tání, které jsou uvedeny v MFChT. Protože teplota tání závisí na tlaku, udává se v tabulkách tzv. normální teplota tání, tj. teplota tání za normálního tlaku. Nejvyšší teplotu tání za normálního tlaku má wolfram 3 370 oC naopak jednu z nejnižších má např. rtuť -39 oC. Teplotu tání dané látky můžeme snížit přidáním příměsi, např. slitina cínu (teplota tání 232 oC) a olova (327,3 oC) taje při teplotě 240 oC. Dalším příkladem je přidání soli v zimě na zmrzlý led na chodníku. Tím se sníží jeho teplota tání a při okolní teplotě nižší než 0 oC začne tát.

Pokus č.1 Zdvihnutí kostky ledu pomocí nitě Jak zdvihnout kostku ledu pomocí nitě, aniž bychom ji k ledu přivázali nebo se ledu nějak dotkli. Využití: Pokus lze použít buď jako trik nebo problémovou úlohu na základní a střední škole. Žáci si mohou sami pokus vyzkoušet a předvést ho svým kamarádům. Obor: molekulová fyzika a termika Klíčová slova: skupenské teplo tání, tání, teplota tání, tuhnutí, změna skupenství Typ pokusu: demonstrační Náročnost prostoru: stůl Náročnost pomůcek: jednoduché Pomůcky: kostka ledu, nit, sůl Čas přípravy: 5 minut Čas provedení: 10 minut   (nepočítáme přípravu ledu)

Pokus č.2 Díra v kostce ledu Jak udělat díru do ledu bez použití síly, vrtačky nebo horkého tělesa? Přece použitím soli. Využití: Pokus lze použít jako problémovou úlohu na základní a střední škole. Lze poukázat na využívání soli jako posypového materiálu. Obor: molekulová fyzika a termika Klíčová slova: skupenské teplo tání, tání ledu, teplota tání, změna skupenství Typ pokusu: demonstrační Náročnost prostoru: stůl Náročnost pomůcek:  jednoduché Pomůcky: kostka ledu, sůl Čas přípravy: 5 minut Čas provedení: 10 minut (nepočítáme přípravu ledu)

Obrázky

Konec Na pořadu spolupracovali: Jiří Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal