Sluneční soustava 5. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sluneční soustava Předmět: Biologie Třída: 1L
Advertisements

Planety sluneční soustavy
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Soubor všech fyzikálně na sebe působících objektů, který je současná astronomie a kosmologie schopna obsáhnout. staří vesmíru se odhaduje na 13 až 18miliard.
Sluneční soustava Slunce
Planety sluneční soustavy
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
Planety sluneční soustavy 5. ročník
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Sluneční Soustava Autor Hrát.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Sluneční soustava – 5. ročník
Vesmír.
Velký Vesmír. Slunce v různých vlnových délkách. Čtveřice světlých útvarů v horní části jsou sluneční skvrny. V optickém oboru by byly tmavší než okolí,
Šablony GEOLOGIE 2. Vznik sluneční soustavy Vypracovala: Mgr. Eva Ratiborská ZŠ Trávník, Přerov ZŠ Trávník, Přerov.
Vesmír (Space).
Planety sluneční soustavy – Malé planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Matematika – 5. ročník Násobení a dělení desetinných čísel 10 a 100
Matematika - opakování 5. ročník
Zaokrouhlování čísel na desítky a stovky
SLUNEČNÍ SOUSTAVA. AUTOŘI:PETRA, KAMČA, HONZA  Naši SLUNEČNÍ SOUSTAVU TVOŘÍ 8 PLANET, KTERÉ OBÍHAJÍ KOLEM SLUNCE.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy – Velké planety
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
VESMÍR Projekt pro výuku fyziky v 9.ročníku Vypracoval: Bc.P.Martínek.
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Velký Vesmír Nejnovější informace o vesmíru 2007.
Vesmír Přírodověda – 5. ročník
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
VESMÍR A MY Radek Šipka.
POZNÁVÁNÍ SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Dělení se zbytkem 5. ročník
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
Sluneční soustava.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Jolana Navrátilová NÁZEV:VY_32_INOVACE_09_Sluneční soustava TÉMATICKÝ.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
Planety sluneční soustavy VY_32_INOVACE_03_planetyslunecnisoustavy Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_29_SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Slunce a sluneční soustava
Planety sluneční soustavy
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
URAN A NEPTUN.
Jednotky hmotnosti 5. ročník
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Člověk a jeho svět (Prvouka pro 3. ročník) Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
ŠKOPKOVÁ HELENA, ZŠ HORNÍ SLAVKOV VY_32_INOVACE_237_VESMÍR
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
A) hvězda B) planeta C) galaxie
Transkript prezentace:

Sluneční soustava 5. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Sluneční soustava 5. ročník

Sluneční soustava Ve středu je hmotné Slunce, které k sobě přitahuje obrovskou gravitační silou ostatní tělesa sluneční soustavy.

Kolem Slunce obíhá: Merkur, Venuše, Země, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluto ( planetka )

Čtyři nejbližší planety ke Slunci. (Merkur, Venuše, Země, Mars ) jsou Čtyři nejbližší planety ke Slunci (Merkur, Venuše, Země, Mars ) jsou skalnatá tělesa. Další čtyři planety ( Jupiter, Saturn, Uran, Neptun ) jsou mnohem větší, složeny z kapalin a plynů. Pluto se blíží spíše malým planetkám.

Planeta Merkur Slunci nejbližší planeta, proto nejteplejší světlo ze Slunce na ní dopadne za 3 minuty bez vzduchu a atmosféry povrch podobný povrchu Měsíce, pokryt krátery kolem neobíhá žádná družice ve starých bájích byl Merkur bůh obchodníků a zlodějů

Planeta Merkur

Planeta Venuše přibližně stejně velká jako Země světlo ze Slunce na ní dopadne za 6 minut pozorovatelná před východem a po západu Slunce, proto nazývána Jitřenka či Večernice teplota na povrchu 500ºC, mnoho činných sopek kolem neobíhá žádná družice Venuše byla bohyně lásky

Planeta Venuše

Planeta Země její atmosféra obsahuje kyslík nachází se na ní kapalná voda tyto dvě podmínky umožnily vznik života na Zemi z velké dálky se jeví jako modrá planeta ( oceány ) ve starých bájích byla Země matka bohů

Planeta Země

Kolem Země obíhá jedna družice – Měsíc. Měsíc: skalnatý povrch s horami a krátery není tam žádná voda ani plyny

Planeta Mars nazývána červenou planetou ( železný prach na povrchu ) světlo ze Slunce na ní letí čtvrt hodiny na povrchu hory, sopky, písečné pouště na pólech bílé čepičky z ledu ( existence zmrzlé vody ) kolem Marsu obíhají 2 družice Phobos ( Strach ) a Deimos ( Hrůza ) Mars byl bůh války

Planeta Mars

Planeta Jupiter největší planeta sluneční soustavy hmotnost 318x větší než Země světlo ze Slunce na ní letí 45 minut hustá atmosféra, žluté, bílé, hnědé pásy a skvrny má mnoho měsíců Jupiter byl vládce bohů

Planeta Jupiter

Planeta Saturn obklopena soustavou nápadných prstenců prstence tvořeny z milionů třpytících se kamenných a ledových úlomků světlo ze Slunce na ní letí 1,5 hodiny má desítky družic Saturn byl bohem času, často znázorňován jako smrt s kosou

Planeta Saturn

Planeta Uran velmi chladná planeta světlo k ní letí přes 2,5 hodiny několik družic, temné prstence Uran byl vládcem nebes

Planeta Uran

Planeta Neptun nejmenší z plynných planet vešlo by se do ní 60 zeměkoulí světlo na ní letí přes 4 hodiny má tenký prstenec a několik družic Neptun byl bůh moře

Planeta Neptun

Planetka Pluto dříve považována za planetu světlo na ní letí 5,5 hodiny objevena v roce 1930 kolem Pluta obíhá družice Charón obě tělesa z ledu Pluto byl bůh podsvětí a Charón jeho převozník

Planetka Pluto

Existuje život mimo Zemi? dosud život mimo Zemi neobjeven pro život nutná tekutá voda kosmické sondy ( např. Pioneer, Voyager ) míří mimo sluneční soustavu a nesou zprávu o pozemském životě

Téma: Sluneční soustava ( 5. ročník ) Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional PowerPoint Internet Literatura: Matyášek, Štiková, Trna, Přírodověda pro 5. ročník, Nová škola, Brno 2004 Autor: Mgr. Eva Hocková ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (www.zsrozmital.cz)