1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK
Advertisements

J. Pokorný 1 DOTAZOVACÍ JAZYKY slajdy přednášce DBI006 J. Pokorný MFF UK Odpřednášeno
1IT PVY Klasifikace programového vybavení Ing. Jiří Šilhán.
Přednáška č. 1 Úvod, Historie zpracování dat, Základní pojmy
Aplikační a programové vybavení
Databáze.
 Informací se data a vztahy mezi nimi stávají vhodnou interpretací pro uživatele, která odhaluje uspořádání, vztahy, tendence a trendy  Existuje celá.
Analytické nástroje GIS
SQL Structured Query Language
YDASYS Ing. Monika Šimková.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
SQL Lukáš Masopust Historie  Předchůdcem databází byly papírové kartotéky  děrný štítek  1959 konference  1960 – vytvořen jazyk COBOL.
PRÉCIS OD NESTRUKTUROVANÝCH KLÍČOVÝCH SLOV JAKO DOTAZŮ K STRUKTUROVANÝM DATABÁZÍM JAKO ODPOVĚDÍM Martin Lacina.
2IT – PVY – objektové DBS Bc. Jiří Šilhán
1IT Relační datový model
Databáze Jiří Kalousek.
1IT S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Ing. Jiří Šilhán. S ÍŤOVÝ DATOVÝ MODEL Je historicky nejstarším datovým modelem. Jeho základem jsou vzájemně propojené množiny.
Databáze Úvod.
Algoritmizace.
Analýza informačního systému
Databázové systémy II Přednáška č. 8 – Pohledy (Views)
D ATOVÉ MODELY Ing. Jiří Šilhán. D ATABÁZOVÉ SYSTÉMY Patří vedle textových editorů a tabulkových kalkulátorů k nejrozšířenějším představitelům programového.
Školení správců II. Petr Pinkas RNDr. Vít Ochozka.
Databázové systémy M. Kučerová.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Relační databáze.
Vypracoval: Ondřej Dvorský Třída: VIII.A
Základní pojmy Systém je abstrakce, kterou si lidé vytvářejí v procesu poznávání jako nástroj zkoumání reálných objektů.
Využití subpohledu Ingrid Vindišová, 4. Y Úkol: Využití subpohledu 1. Úvod 2. Vytváření soustavy subpohled 3. Standardní subpohled 4. Návrhář standardního.
Informatika pro ekonomy II přednáška 10
Úvod do databází Ing. Tomáš Rain 10. dubna 2017.
Databázové systémy Přednáška č. 3.
Úvod do MS ACCESS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiří Novák.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Aplikační a programové vybavení
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
Databázové modelování
Databázové systémy Relační model.
Informatika II PAA DOTAZOVACÍ JAZYKY
Aplikační a programové vybavení
Access Vysvětlení pojmu databáze - 01
Aplikační a programové vybavení
Databázové systémy Informatika pro ekonomy, př. 18.
Vyhledávání dat podle určitých kritérií Lenka Havránková, 4.Y.
Karnaughova mapa.
Databázové systémy SQL Výběr dat.
Analýza informačního systému. Podrobně zdokumentovaný cílový stav Paramentry spojené s provozem systému – Cena – Přínosy – Náklady a úspory – …
Teorie zpracování dat RELAČNÍ DATOVÝ MODEL.
 Model je souhrn pravidel pro reprezentaci logické organizace dat v databázi.Rozeznáváme t ř i základní modely dat - hierarchický, sí ť ový a rela č.
Databázové systémy Datové modely.
Architektura databází DBS=SŘBD+DB
P114_21 P114 Klasické metody modelování RDM, ERAM 2.
Databázové systémy Úvod, Základní pojmy. Úvod S rozvojem lidského poznání roste prudce množství informací. Jsou kladeny vysoké požadavky na ukládání,
DATABÁZE.
24 Používání relačních databází (základní pojmy a principy z oblasti relačních databází, struktura databáze,oblasti použití relačních databází, vkládání.
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Úvod do databází zkrácená verze.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Základy RA RA = matematický základ pro relační modul DBS jazyk SQL Relační DBS = Relační algebra + Relační model Doména = množina hodnot stejného typu/významu.
Databáze MS ACCESS 2010.
Úvod do databázových systémů
Relační databázová technologie
Dobývání znalostí z databází znalosti
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr
Databázové systémy 1 – KIT/IDAS1 Ing. Monika Borkovcová, Ph.D.
Informatika pro ekonomy přednáška 8
Databázové jazyky Jaroslav Pokorný FI BVŠP Bratislava
Transkript prezentace:

1IT D OTAZOVACÍ JAZYKY V RELAČNÍCH DATABÁZÍCH Ing. Jiří Šilhán

R ELAČNÍ ALGEBRA Relační algebra představuje nejzákladnější formální prostředek pro práci s relacemi a je tvořena: definicemi jednotlivých elementů relačního datového modelu a definicemi relačních operací nad těmito elementy

Vytvořené a naplněné tabulky jsou předpokladem pro jejich další využívání. Nejčastější forma takovéto využití je realizace dotazů, v nichž uživatel specifikuje své požadavky na vyhledání konkrétních informací. Pro tento účel existuje formální matematický aparát - relační algebra, který popisuje vlastnosti jednotlivých relačních operací ( selekce, projekce a spojení ) a představuje teoretický nástroj k objasnění postupů manipulace s relacemi.

Mezi základní operace relační algebry nezbytné a zároveň postačující pro tvorbu jakéhokoliv uživatelského dotazu patří: Operace projekce (project) Operace selekce (select)

P ROJECT Slouží pro potlačení označených sloupců (atributů). Výsledkem je relace o p- sloupcích, která vznikla z původní relace s n-sloupci, přičemž platí, že p  n. Schematicky lze tuto operaci znázornit takto:

S ELECT Při této operaci vzniká nová relace, do které jsou vybírány pouze ty řádky (záznamy) z původní tabulky, které splňují uživatelem specifikovanou podmínku. Schematicky lze tuto operaci znázornit následovně:

J OIN

R ELAČNÍ KALKUL A JEHO VZTAH K DOTAZOVACÍM JAZYKŮM Relační kalkul je tvořen množinou formálních pravidel, pomocí kterých se skládají jednotlivé výrazy. Z určitého pohledu je proto kalkulem každý počítačový jazyk, neboť i počítačové jazyky jsou vymezeny příslušnou množinou symbolů a pravidel. Kalkul tedy představuje určitý způsob formalizovaného zápisu. Relační kalkul je pak formalizovaným a symbolickým způsobem zápisu stejných operací, které vymezuje relační algebra. V praxi rozeznáváme dva druhy relačních kalkulů (n-ticový kalkul a doménový kalkul) a nad nimi postavených dotazovacích jazyků.