Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Základní finanční výkazy
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý majetek – pojem, členění Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Zásoby podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bilance a bilanční princip
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základy účetnictví - rozvaha Označení.
Analýza peněžních toků – cash flow
Finanční řízení podniku
Účetnictví.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Příprava výrobního procesu Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
FINANCE 2014/2015.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Základy účetnictví Ladislav Šiška.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Rozvaha, změny rozvahových stavů, účet.
1.roč. magisterského studia
Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Finanční analýza.
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK II.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Holínská, E.: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 2. přednášky předmět účetnictví majetek podniku - aktiva struktura aktiv vlastnický.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing.Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
IAS 1 - Sestavování a zveřejňování účetní závěrky
Pojem a význam řízení Cash Flow ve firmě
Základy účetnictví 1. přednáška.
1. přednáška Předmět finanční analýzy a finančního plánu
Přednáška č.5 controlling cash-flow
Finanční výkazy obchodních společností
Základy účetnictví 2. přednáška zimní semestr 07/08.
Účetnictví pro ÚSC, PO a OSS
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Základy účetnictví 1. přednáška. Význam a funkce účetnictví Význam: Význam: poskytuje informace pro své uživatele Funkce: Funkce: - zobrazovat ekonomické.
Učetní souvislosti obchodního zákoníku
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč25.01 Ročník1. ročník.
Základní finanční výkazy. VÝROČNÍ ZPRÁVA Výroční zprávu jsou povinny sestavovat ty účetní jednotky, které mají povinnost auditu účetní závěrky. Podle.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.19 RočníkDruhý.
Finanční management Téma č.2 Dnešek 1.Minitestíček 2.Analýza rozvahy 3.TOP 10 of Seminar Misery 4.Výlet.
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Ekonomika– národní hospodářství
Účetní uzávěrka a závěrka
2. Přednáška Účetní výkazy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Podniková ekonomika.
Bilanční právo 1. blok.
NAUKA O PODNIKU II Účetní závěrka.
Majetková a kapitálová výstavba podniku
Vyhodnocení stavební zakázky
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční analýza podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Finanční analýza poměřuje údaje z finančních výkazů mezi sebou navzájem  Účelem je komplexně vyjádřit finanční situaci podniku  Analýza zobrazuje nejen uplynulý vývoj, ale přispívá k volbě nejvhodnějších směrů dalšího vývoje podniku  Uživateli finanční analýzy jsou zejména: manažeři ( řídící pracovníci firmy), investoři ( akcionáři, společníci), banky a ostatní věřitelé, stát a jeho orgány, zákazníci, dodavatelé, zaměstnanci

 Údaje zjištěné v účetnictví se shrnují při účetní závěrce do účetních výkazů: * rozvahy ( bilance) * výkazu zisku a ztráty ( výsledovky) * přílohy Závěrka může být rozšířena o přehled o finančních tocích ( cash-flow) a o přehled o změnách vlastního kapitálu. Účetní závěrka může být: ∙ řádná ( k ) ∙ mimořádná ( např. ke dni zrušení podniku bez likvidace) ∙ mezitimní ( v průběhu účetního období, např, při změně právnické formy)

Některé podniky jsou povinny ověřit účetní závěrku auditorem. Jde o velké podniky jejichž činnost významně ovlivňuje národní hospodářství. Patří sem: ∎akciové společnosti, pokud dosáhly alespoň jednoho kritéria ∎ostatní obchodní společnosti a družstva, pokud za účetní období dosáhly alespoň dvě ze tří kritérií: 1/ Aktiva činí více než 40 mil. korun 2/ Čistý obrat je větší než 80 mil. korun 3/ Přepočtený stav zaměstnanců je větší než 5O

AUDIT – je proces, při kterém pověřená osoba ( auditor) zkoumá informace obsažené v účetní závěrce, vyhodnocuje podklady k sestavení účetní závěrky a vyjadřuje svůj názor na kvalitu účetní závěrky. Podniky, které mají povinnost auditu, připojují k účetní závěrce výroční zprávu. Účetní závěrka se může sestavovat: √ v plném rozsahu ( podniky podléhající auditu) √ v zjednodušeném rozsahu ( ostatní podniky)

 Obsahuje údaje o stavu a struktuře majetku ( aktiv ) a o zdrojích financování z nichž byl majetek pořízen ( pasiv) k určitému časovému okamžiku  V rozvaze se vyskytují 3 druhy hodnot vyjádřených v korunách: BRUTTO ( hrubý stav) – eviduje se zde majetek v cenách platných v době jeho pořízení KOREKCE – odečítají se od hrubého stavu, např. oprávky, opravné položky NETTO – je to rozdílová hodnota předcházejících částek AKTIVA se člení na: pohledávky za upsaný vlastní kapitál, stálá aktiva, oběžná aktiva, ostatní aktiva PASIVA se člení na: vlastní zdroje, cizí zdroje, ostatní pasiva

 Obsahuje údaje o nákladech, výnosech a výsledku hospodaření za běžné a minulé účetní období  Výnosy a náklady jsou členěny tak, aby bylo možno zjistit obchodní marži, výsledek výrobní činnosti, velikost přidané hodnoty a jednotlivé složky výsledku hospodaření  Výkaz je uspořádán stupňovitě  Obchodní marže a přidaná hodnota představují rozdílové položky, které mají ekonomický význam

 Vysvětluje a doplňuje údaje uvedené v rozvaze a výkazu zisku a ztrát  Formu přílohy si volí podnik sám, může jít o tabulku nebo může mít popisnou formu  Obsahuje zejména informace o použitých účetních metodách, uvedení zněm oproti předchozím účetním obdobím v uspořádání a označování položek v rozvaze a výkazu zisku a ztrát a popis použitého ocenění cenných papírů

 Je to výkaz o tokových veličinách  Peněžními toky se rozumí přírustky a úbytky peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů  Peněžní toky se sledují v rozdělení na provozní, investiční a finanční činnost  Hlavním problémem je přetransformovat nákladové a výnosové položky do podoby peněžního toku  Používá se přímá a nepřímá metoda

1/ Rozlište vlastní a cizí zdroje podniku 2/ Jmenujte některé složky oběžného majetku podniku 3/ Zdůvodněte proč musí platit bilanční rovnice, tedy že aktiva se musí rovnat pasivům 4/ Na kterou stranu rozvahy patří dosažený zisk podniku a proč?

 Biňovec, K. Přehled učiva k maturitní zkoušce z ekonomiky. Fortuna, ISBN  Švarcová Jena, ing a kolektiv, Ekonomie, stručný přehled. Ing. Jena Švarcová, Ph.D., CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN  Klínský Petr, Munch Otto, Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy Fortuna, 2003, ISBN