Název Velikonoce, pašijový týden

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
O Název Desatero O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 12 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
POMLÁZKA JEŽÍŠE KRISTA KŘESŤANŮ BAREVNÁ VAJÍČKA BERÁNEK A VAJÍČKO
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
ROK NA ČESKÉ VSI Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Kalendář - duben Petr Machala.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
Svátky a tradice v Kanadě
Pokud od nás nechcete slyšet říkat vulgární slovo tak se nedívejte.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Průlet liturgickým rokem
Svátky 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Tradice Velikonoc.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
1.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
KALENDÁŘ.
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Zvyky a tradice Čechů.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Ingvortová Číslo
Transkript prezentace:

Název Velikonoce, pašijový týden Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo 13 Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum 28.3.2012

Metodika Žáci se orientují v základních pojmech Seznámení s dalšími zvyky a obyčeji Žáci dokáží popsat důvody k dodržování zvyků a prakticky využívají své znalosti Pomocí pracovního listu žáci prohloubí své poznatky

Co je to pašijový týden? Ukončuje období 40ti denního půstu Týden před velikonocemi Každý den má svůj název Pro každý den platila určitá pravidla a zvyky Název je odvozen z latinského pašije (utrpení) Slaví se na paměť utrpení a smrti Ježíše Krista

trnová koruna

pašijový týden: Květná neděle Modré pondělí Šedivé úterý Škaredá (sazometná) středa Zelený čtvrtek Velký pátek Bílá sobota Boží hod velikonoční (neděle) Červené pondělí (Velikonoční)

Květná neděle Neděle před Božím hodem velikonočním Světily se proutky vrby - kočičky Větvičky se zasouvaly nad dveře – ochrana před uřknutím, pro zdraví Polykaly se svěcené kočičky – prevence před nemocemi,…

Modré pondělí Konala se jen mše svatá Nepracovalo se Dětem a studentům začínaly velikonoční prázdniny - vakace

Šedivé úterý Konala se jen mše svatá Uklízelo se, vymetaly se pavučiny

Škaredá (sazometná) středa Název podle toho, že se Jidáš mračil na Krista Nemáme se na sebe mračit Uklízelo se, vymetala se pec a komín Bílilo se stavení vápnem Kydání hnoje a vyvážení na pole

Zelený čtvrtek Den přísného půstu Připomínka na poslední večeři Páně Jídlo se podávalo zelené (špenát, zelí) Zvony odlétaly do Říma – tři dny nezvonily Chodili koledníci s hrkačkami Před východem slunce se omývali lidé v tekoucí vodě – pevné zdraví celý rok

zelenyctvrtek-a.jpg

Velký pátek Připomínka ukřižování Ježíše Krista Nesmělo se prát, hýbat se zemí ani nic půjčovat Před východem slunce se omývali lidé v tekoucí vodě – pevné zdraví celý rok Víra v zázračný den: Otevírala se země – vydávala poklady Dotknutí země srpem odradilo krtky

Bílá sobota Končil 40ti denní půst Uhasila se všechna ohniště – zapálení novým, posvěceným ohněm Večerní mše Zmrtvýchvstání Páně se zvony Večer a v noci se slavilo Kristovo vzkříšení

Boží hod velikonoční Velikonoční (Velká) neděle Svěcení velikonočních pokrmů (vejce, mazance, beránčí maso,…) Svěcení pole, osiva,… nesmělo se pracovat, uklízet, prát, vařit, mýt nádobí,… Hospodář obětoval svěcené jídlo, aby byla dobrá úroda

Červené (velikonoční) pondělí Chodilo se koledovat – chlapci s pomlázkami Dívky polévaly chlapce vodou Nepracovalo se Jako koleda se dávala vejce (různě zdobená – kraslice) U nás jde o nejvíce dodržovaný zvyk

lada-velikonoce.jpg

současnost Většina zvyků se nedodržuje, některé pouze lokálně Nejrozšířenější zvyk je koledování, chodí chlapci i malé dívky Žáci mají na Zelený čtvrtek a Velký pátek prázdniny, Červené pondělí je státní svátek vejce.jpg

pomlázka1.jpg

Co si pamatuješ? Co je to Pašijový týden? Co znamená slovo pašije? Kdy začíná Pašijový týden? Vyjmenuj označení dní v Pašijovém týdnu? Jmenuj lidové zvyky v tomto období.

Řešení Co je to Pašijový týden? Co znamená slovo pašije? Latinsky utrpení Kdy začíná Pašijový týden? Týden před velikonocemi Vyjmenuj označení dní v Pašijovém týdnu. Jmenuj lidové zvyky v tomto období.

Pracovní list Podle návodu zkuste uplést pomlázku. pomlazka_pleteni.jpg

pomlazka4.JPG

Čerpáno z: http://www.iencyklopedie.cz/pasijovy-tyden/ http://zeny.e15.cz/clanek/bavim-se/pasijovy- tyden-od-modreho-pondeli-po-bozi-hod http://www.priseka.unas.cz/zpravodajstvi/veliko nocni_tyden.htm http://www.ceske- tradice.cz/tradice/jaro/pasijovy-tyden http://cs.wikipedia.org/wiki/Svat%C3%BD_t%C3% BDden U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.