Kalendář - duben Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní vzdělávání -Člověk a společnost – Výchova k občanství
Advertisements

Liturgický rok.
Průlet liturgickým rokem
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Velikonoční týden
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ROK NA ČESKÉ VSI Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Velikonoce Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Jaro Mgr. Iveta Honzejková.
Velikonoce – jen svátky jara?
Velikonoce.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:
Cvičná prezentace Společný postup tvorby prezentace v MS PowerPoint 2003 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý.
MASOPUST.
Název Velikonoce, pašijový týden
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Projektový den VELIKONOCE
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Průlet liturgickým rokem
Velikonoce v Kunovicích
Vajíčka Malovaná vajíčka Děti hledající vajíčka. Velikonoce v Německu Julie Kölblová, Sabina Bajajová a Dajana Zámečníková.
Kalendář - březen Petr Machala.
Kalendář - prosinec Petr Machala.
Kalendář - únor Petr Machala. Únor bílý – pole sílí 2.2. – Na Hromnice o hodinu více – Sv. Valentýnek – jara tatínek Víte, kolik má únor dnů? Znáte.
Tradice Velikonoc.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Anotace Materiál je vhodný ke společné práci žáků 3.třídy jako opakování učiva o kalendáři a o čase. Opakování může být motivováno některou hrou, doporučuji.
VELIKONOCE.  jsou nejvýznamnější křesťanský svátek, který je oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista. K tomu podle křesťanské víry došlo třetího dne po.
Velikonoce u nás a v jiných zemích Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Věra Holotová. Dostupné z Metodického portálu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Vlasta Fitzová Mgr Název DUM: VY_32_Inovace_ Jaro Název sady: Člověk a jeho svět 2.ročník Číslo projektu:
Velikonoce – historický původ Nejvýznamnější svátek křesťanské církve; vrchol křesťanského liturgického kalendáře. Svátky jara, oslava jara. Spojené s.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Název školy: Speciální základní škola,Louny, Poděbradova 640,příspěvková organizace Autor: Mgr.TAŤÁNA RADIMSKÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_III.Vu_VELIKONOČNÍ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Velikonoce TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Základní a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY­­_32_inovace_04_ VELIKONOCE TÉMA: Svět kolem nás, prvouka.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel. řed./fax: , VÝUKOVÝ.
Liturgický rok. každý rok si připomínáme všechny události z Ježíšova života také si připomínáme svaté, kteří ukázali, jakými různými způsoby můžeme následovat.
Velikonoce Velikonoce jsou důležité křesťanské svátky. Oslavují zmrtvýchvstání Ježíše Krista.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Velikonoce Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
Velikonoce.
1.
Hmotná kultura a každodenní život III
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Velikonoce u nás a v jiných zemích
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jarmila Nováková
AUTOR: Blanka Petlánová NÁZEV: VY_32_INOVACE_Pr2_13_Velikonoce
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
KALENDÁŘ.
Datum vytvoření březen 2013 Ročník 2. Vzdělávací oblast obor
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Velikonoce VY_32_INOVACE_1B_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Zvyky a tradice Čechů.
Transkript prezentace:

Kalendář - duben Petr Machala

Znáte některé pranostiky na duben? Víte, kolik má duben dnů? Znáte některé pranostiky na duben? Březen – …Duben – ještě tam budem. 24. 4. – Na sv. Jiří vylézají hadi a štíři. 25. 4. – Na sv. Marka deštivo, sedm týdnů blátivo. Víte, která země má za patrona sv. Jiřího?

Už jste si někdy z někoho udělali Apríl není českého původu, první zmínka v 17. století Už jste si někdy z někoho udělali v tento den srandu?

Znáte původ slova Velikonoce? Velká noc (Ježíš vstal z mrtvých) čas Velikonoc byl původně spojován s vítáním jara?

Víte podle čeho dostaly jednotlivé neděle postního období své názvy? Popeleční středa_ _ _ Černá neděle_ _ _ Pražná neděle_ _ _ Kýchavná neděle_ _ _ Družebná neděle_ _ _ Smrtná neděle_ _ _ Popeleční (škaredá) středa – začátek 40 dnů půstu Černá neděle – ženy vyměnily barevné šátky za černé Pražná neděle – vařil se staroslovanský pokrm z praženého obilí

Kýchavná neděle – z kýchnutí mohli mít smrt Družebná neděle - …od domu k domu se chodívalo s lítem ozdobeným vajíčky, stuhami…

Pohanská (slovanská) bohyně smrti. Je zosobněna zimou, na jaře končí Smrtná neděle – vynášení Morany Pohanská (slovanská) bohyně smrti. Je zosobněna zimou, na jaře končí její vláda, proto se topí nebo bije.

Velikonoce začínají Květnou nedělí svěcené kočičky připomínají Ježíšův příchod do Jeruzaléma

na Zelený čtvrtek se připomíná poslední večeře „zvony odlétají do Říma“, místo zvonění chlapci řehtají řehtačkami

Velký pátek – den hlubokého smutku Na Bílou sobotu – obřad svěcení ohně

Boží hod velikonoční – Ježíšovo vzkříšení z mrtvých

Víte, co symbolizují vejce? Proč chlapci šlehají pomlázkou dívky? Velikonoční pondělí Pomlázka i vejce – pohanský původ Vejce = symbol života Chlapci šlehají dívky, aby byly čilé a zdravé Víte, co symbolizují vejce? Proč chlapci šlehají pomlázkou dívky? Znáte některou velikonoční říkanku? Jak probíhají Velikonoce u vás doma?

Děkuji za pozornost.