Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1.Výprava – Radotínské údolí
Advertisements

NATURA 2000 ochrana ptačích oblastí na Moravě
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Historie ochrany přírody za dob komunismu
Chráněné oblasti ve Středočeském kraji
Organizace ochrany přírody v ČR
Ochrana přírody v ČR Lukáš Kotlár.
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Pozvánka Floristický minikurz v Plumlově 5. až 7. května 2012 Pořádá Moravskoslezská pobočka České botanické společnosti ve spolupráci se základní organizací.
Příroda a okolí Spišské Nové Vsi
Středisko ekologické výchovy Český ráj
DUM Téma: Pravěk (vývoj člověka) Vyučovací předmět: Dějepis Ročník: 6.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI02 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Macocha ZŠ Měšťanská 2012 Anežka Slabíková.
CHRÁNĚNÁ ÚZEMÍ ČR 8. ročník
CHKO Křivoklátsko Darin Jandová Klára Bergmannová.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Chráněná území České republiky
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Macocha Lucie Kántorová.
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
ŽIDLOCHOVICE Procházka po naučné stezce Přírodního parku Výhon
Česká republika Geologický vývoj
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Paleolit v Čechách Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Počátky člověka v regionu jihovýchodní Moravy
Seminární práce Macocha
CHKO Český kras.
Geologie ČR (geologické jednotky)
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Česká republika Ochrana přírody a krajiny
Geologický odkryv v Bruntále Michaela Kudelová 2.L.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D_03.19.Testové.
Opakování – starší doba kamenná
II. Pravěk 4. Paleolit.
Významná chráněná území ČR Student: Antonín LindnerŠkolní rok: 2014/2015 Třída: 2LDen vypracování: Vyučující: Mgr. Ludvík KašparWeb školy:
Moravskoslezské Beskydy
65-42-M/01 Hotelnictví VY_32_INOVACE_ZCR_641 Ročník: 3.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Býčí skála  Leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, v Křtinském údolí mezi městy Adamov a Křtiny. Spolu s Rudickým propadáním tvoří.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Barrandien v okolí Prahy 9. ročník ZŠ ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
PÁLAVA. Pálava je skutečným přírodním klenotem České republiky, chráněnou krajinnou oblastí byla vyhlášena v roce CHKO Pálava leží v nejteplejší.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_CHKO+NP.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
PARDUBICKÝ KRAJ. Národní hřebčín Kladruby ● je nejstarším velkým hřebčínem na světě ● v několika objektech jsou umístěna stáda starokladrubských běloušů.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
CHKO Pálava Umístění: Jihomoravský kraj Rozloha: 83 km 2 Založeno: 19. března 1976.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY Starší doba kamenná Dějepis 6.roč. Mgr. Renata Šimková.
Anotace: Program je určen k obeznámení s péčí státu o přírodu a prohloubení bližšího vztahu k přírodě i k procvičování a opakování vlastivědného učiva.
Ochrana přírody ČR Moravský kras. Ochrana přírody ČR Moravský kras.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
MLADÁ BOLESLAV ARCHEOLOGICKÝ AREÁL NEBO PARKOVACÍ DŮM ?
PŘÍRODNÍ REZERVACE NA ÚZEMÍ SLOVÁCKA
Chráněné rostliny na Slovácku
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
CHŘIBY.
Bílé Karpaty – Velká Javořina
Právní režim ochrany přírody a krajiny
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Lovci mamutů. Lovci mamutů Obsah Období lovců mamutů – doba kamenná Archeologická naleziště v ČR Zdroje.
VY_32_INOVACE_01_PR_VÝVOJ ČLOVĚKA
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Závěrečný projekt Stránská skála Václav Janda a Václav Hrabovský

Stránská skála obecně kategorie : národní přírodní památka vyhlášeno : Vyhláška NV Brno (23. 3. 1978), NV města Brna 20. 4. 1989 katastrální území : Slatina výměra : 16,39 ha základní charakteristika : Významné paleontologické a prehistorické naleziště, významné krasové jevy, podzemní prostory a přírodní jeskyně. V území byly uskutečněny četné nálezy zkamenělin mořských živočichů, kostí živočichů čtvrtohor a pozdější doby, i doklady o osídlení člověkem (jedno z nejstarších míst pobytu lidí na našem území a místo s nejstarším doloženým používáním ohně ve střední Evropě). Po stránce botanické patří lokalita k nejzajímavějším a floristicky nejbohatším na území města Brna. Má výrazně xerotermní charakter (je tam hodně sucho), což dokládá i přítomnost travino-bylinných společenstev stepního charakteru s celou řadou teplomilných rostlin a živočichů. obecně

1. Geologická historie Stránské skály Stránskou skálu tvoří druhohorní, jurské vápence. Místy v nich vystupují z lomových stěn polohy s rohovci (SiO2 sedimentárního původu). Na vrcholu Stránské skály najdeme valouny, svědčící o tom, že skála byla dnem Svitavy. Svahy Stránské skály jsou proděravěny krasovými dutinami vyplněnými pleistocénními hlínami. Z těch bylo vytěženo při vykopávkách velké množství kosterních pozůstatků. geologie

2. Archeologické nálezy Byly zde uskutečněny četné nálezy zkamenělin mořských živočichů, kostí živočichů čtvrtohor a pozdější doby, i doklady o osídlení člověkem. Zdejší osídlení je prastaré – nejstarší na našem území. Stránská skála je známá především jako lokalita s nejstarším doloženým užíváním ohně ve střední Evropě lidmi druhu Homo erectus. Našli jsme zde i tuto jeskynní malbu, bohužel není moc stará.

3. Podzemí Ve Stránské skále byla v letech 1943-1945 vybudována podzemní továrna, stejně jako v pěti jeskyních Moravského krasu. Měly zde být vyráběny hlavně letecké motory. Později byl ve spodním patře vybudován protiatomový kryt civilní obrany, který měl v případě války sloužit jako velitelské stanoviště. Při ražbě štoly, která je nyní nejblíže tramvajové zastávce, tehdy narazili na nečekaně velké zkrasovatělé prostory, které nestihli prozkoumat. Jsou to hlavně úzké, ale i 8m široké chodby.

4. Rostliny Na Stránské skále rostou hlavně koniklece, ale i mnoho jiných ohrožených druhů rostlin. Na tomto místě byl zaznamenán výskyt celkem 578 druhů rostlin Podrobnosti se dozvíte v knihách Ohrožené rostliny města Brna I. a II. díl, které jsem získal na Biologické olympiádě v roce 2003.

5. Naše návštěva Stránské skály Na Stránské skále jsme byli 1. května 2005. Bylo krásně, a tak jsme si mohli vše pěkně vyfotit. Prošli jsme i podzemí, ale do krytu jsme se nedostali – byl zamčený. V podzemí jsme se setkali s další výpravou z naší školy (z letošního 9. ročníku). S průběhem naší návštěvy Vás podrobně seznámíme na následujících snímcích.