Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znečišťování oceánů a nadměrný rybolov
Advertisements

Proč recyklovat vozidla s ukončenou životností - autovraky? Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
HISTORIE DOBÝVÁNÍ KOSMU
Výpočet hmotnosti tělesa
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Mise Mars Osídlení. Mise Mars Náš celý komplex se skládá ze čtyř budov, z kyslíkového dolu, z pěti raket, ze solárního panelu a ze dvou nádrží na kyslík.
Persie a muslimský svět
Země ve vesmíru.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_717.
Use mouse or space bar to advance slides Možná se k Vám také dostala po internetu prezentace, jejímž obsahem je sdělení, že 27. srpna krátce po půlnoci.
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Duben 2012
VESMÍR A SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Vesmír a lidé.
VÝVOJOVÉ ETAPY.
Vesmír.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_359
Planetky.
Autor: Mgr. Pavel Šavara
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s počátky výzkumu kosmu, obsahuje.
Ekologické důsledky války
Meteority, komety, planety
HISTORIE DOBÝVÁNÍ VESMÍRU
ÚBYTEK NAPĚTÍ NA VEDENÍ
Vesmír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_199_Družice AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 9.,
Magnetohydrodynamika
Geostacionární družice
Kosmonautika.
Global Positioning Sytem
Informační technologie-prezentace
Výzkum Vesmíru pozorování pouhým okem
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Název : Sluneční soustava Oblast : Zeměpis 6. . ročník
DRAČINEC Nelly Olbertová.
Vesmírná technologie 2 Její vývoj a historie..
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_352
LOKALIZACE KOSMICKÉHO SMETÍ Pavel Pokorný. Co je kosmické smetí?  Všechny člověkem vytvořené objekty na orbitě, které již nejsou používané  Členění.
Rakety.
Družice Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Slavné vesmírné mise Václav Košař.
Pan učitel v rámci opakování látky ze 6.ročníku zadal žákům tento úkol: Přinesl si do třídy z kabinetu přírodopisu nerosty. Poté navodil atmosféru, že.
Jakub Weinstein: DRUŽICE.
Fyzika 6.ročník ZŠ Fyzikální veličina H u s t o t a Creation IP&RK.
Temelín.
Spojené Státy Americké
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 19.
60. let 20. století Indie má na oběžné dráze desítky komunikačních a meteorologických družic výstavba vlastních raketových nosičů, vysílání telekomunikačních.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
 Matěj Kytka  IX.A ISS  Základní informace  Historie  Lidé na ISS  Věda a výzkum  Shrnutí  Zdroje MIR  Základní informace  Plánovaný vývoj.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Nejdříve musí překonat zemskou přitažlivost. K tomu musí dosáhnout určité rychlosti a směru. Oběžná rychlost pro 200km nad povrchem Země je něco přes.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Čínské, Japonské a Korejské úspěchy v kosmounautice Magdalena Hrubá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.
ZVÍŘATA VE VESMÍRU. LAJKA Před 55 lety vzlétla do vesmíru první živá bytost - fenka Lajka. Nejen psi, ale i jiná zvířata byla od počátku součástí vesmírných.
Meteority, komety Vojtěch Grossmann Třída: 2L, Technické lyceum
TEMNÁ HMOTA Vyplňuje celý vesmírný prostor ale stále se neví z čeho se tato substance skladá Označení hypotetické formy hmoty Na rozdíl od temné energie není.
2. Kolo.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
LIDÉ VE VESMÍRU Vypracovala: Dominika Lochmanová 6.C.
Umělá kosmická tělesa.
2. Centrální gravitační pole
Transkript prezentace:

Vesmírný odpad (Vesmírné smetí)

Co to vesmírný odpad je? Vesmírný odpad je označení pro tisíce úlomků, nefunkčních družic a dalších těles (např. vyhořelé palivové články a lana) vypuštěných do vesmíru lidmi. Větší část jich létá kolem Země Nachází se v pásmu od 700 do 1300 kilometrů nad Zemí

Riziko Svým množstvím a hustotou jsou hrozbou pro nově vypouštěné družice a lodě s kosmonauty. Přibývání smetí → rychlý nárůst ničení satelitů →nebude náhrada za zničené prostředky Vzájemné srážky smetí, protože se vytváří stále nové úlomky.

Objem smetí Za více než půl století se poblíž Země nashromáždilo přes 500 000 větších (nad 1 cm) a asi 3 mil. menších (menší než 1 cm) částic Odhaduje se, že hmotnost tohoto odpadu je asi 3000 tun Největší zanesení orbitu je nehoda z roku 2009, kdy do sebe narazily satelity Iridium 33 a Kosmos 2251- přes 600 úlomků

Donald J. Kessler D.J. Kessler je americký astrofyzik, zabývající se vesmírným dopadem. Kesslerův syndrom = stav kdy nebude možné proletět skrz úlomky bez poškození lodi 1978

Historie Nejstarší pozůstatek: pozůstatky rakety Vanguard 1 vypuštěné 17. 3 1958

Sledování vesmírného odpadu Sledovácí síť amerického letectva – cca 18000 úlomků Ruská sledovací síť - cca 5000 úlomků

Likvidace Americký odborník na vesmírný odpad tvrdí: „Lidstvo se v otázce vesmírného smetí dostalo za bod, z něhož již není návratu.“ po nejbližších deset let nebude k dispozici technologie, která by byla schopná smetí likvidovat Nelze se odpadu nijak bránit a nelze ho likvidovat.

Konec