Zákon o elektronickém podpisu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod k legislativě eGovernmentu
Advertisements

Formáty pro zaručené elektronické podpisy Libor Dostálek.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Zákon o eGovernmentu.
jak to funguje ? MUDr.Zdeněk Hřib
Elektronický podpis.
Změny právních předpisů s účinností od
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Datové schránky a konverze dokumentů
Mgr. David Mlíčko odbor veřejného investování
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
ISSS 2005, Hradec Králové Zavádění elektronické podatelny, praktické zkušenosti Bc. Irena Rálišová, Město Sezemice Mgr. Tomáš Lechner, Triada spol. s r.
Návrh nového zákona o elektronických komunikacích Hradec Králové 30. března 2004.
Elektronický podpis v EU a v České republice
Elektronický podpis  Zákon č. 227/2000 Sb. o elektronickém podpisu  ve vyjmenovaných případech staví elektronický dokument opatřený bezpečnostními.
Elektronický podpis a jeho dlouhodobé slabiny Jiří Nápravník
Legislativní záměry v oblasti e-Governmentu Mgr. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Ing. Jaroslav Krupka předseda podvýboru pro VS a IS.
Působnost soukromého práva na internetu1 Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr.
15 let vývoje E-Governmentu v legislativě ČR Mgr. Tomáš Lechner Vysoká škola ekonomická v Praze Národohospodářská fakulta Katedra práva.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Informační systémy z hlediska Obchodního práva
Novela zákona o elektronickém podpisu Předmět úpravy novely zákona Obsah prezentace  Dosažení kompatibility se Směrnicí 1999/93/ES:  uznávání.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra.
EPodpis v souvislostech. Certifikáty veřejného klíče kvalifikovaný certifikát (QC) -> zaručený elektronický podpis kvalifikovaný systémový certifikát.
E-Podatelna v praxi Vysočina, krajský úřad Odbor informatiky Petr Pavlinec
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Výstupy z informačních systémů veřejné správy Hradec
1 Elektronický podpis v ČR Bezpečnost IS/IT Jaroslav Malý.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
1 E - S V Ě T S E T O Č Í S T Á L E R Y C H L E J I. S T A Č Í T E M U ? Novelizace zákona o elektronickém podpisu – vliv na praxi Ing. Petr.
Identita Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Technické řešení PostSignum QCA
BIS Elektronický podpis Roman Danel VŠB – TU Ostrava.
Elektronický podpis Ochrana Dat Jan Renner
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
David PETR, Kateřina VOISOVÁ
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá IX.
ELEKTRONICKÝ PODPIS Jiří Suchomel tel.: Přihlášení na:Tester kraj Heslo:ecibudrap.
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
KONVERZE DOKUMENTŮ. 2 KONVERZE – LEGISLATIVA Zákon o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů č. 300/2008 Sb. (účinný od 1. července 2009)
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Informační bezpečnost VY_32_INOVACE _BEZP_17.  obdoba klasického podpisu, jež má zaručit jednoznačnou identifikaci osoby v prostředí digitálního světa.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku Odbor koncepce a koordinace ISVS Elektronický podpis a podepisování při přeshraničním styku.
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+. URL aplikace IS KP pro korektní fungování aplikace je nezbytně nutné dodržovat.
Elektronické podávání v rámci daňového řízení; dopady nařízení eIDAS 9
Aplikace Monitorovací systém
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Ing. Martin Kořínek eGoncentrum ORP Nový Bydžov
Aplikace zákonů č. 101/2000 Sb. č. 227/2000 Sb.
EGonovi tluče srdce!!!.
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Aplikace Monitorovací systém
Pojem virtuální identity Identifikace a elektronický podpis
Systém správy dokumentů
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD
Elektronický (digitální) podpis
Aplikace MS2014+ Portál IS KP14+.
Transkript prezentace:

Zákon o elektronickém podpisu Vladimír Mlynář Unie svobody Člen podvýboru pro telekomunikace a informační systémy PSP ČR

Právní rámec informační společnosti / proč e-podpis? Zákon o přístupu k informacím Zákon o ochraně osobních dat Zákon o registrech Elektronický podpis - rozvoj e-commerce (nové trhy a pracovní příležitosti, konkurence, vzdělání…) - zlepšení demokracie (nové formy komunikace, kvalitnější veřejná správa, lepší kontrola moci…)

Proč je třeba zákon o EP? Zrovnoprávnění tištěného a elektronického dokumentu. Podmínka rozvoje e-commerce, právní záruka elektronického obchodu. Dálkový styk s úřady – snížení byrokracie. Podpora informační společnosti.

Situace v EU Směrnice přijata 13. 12. 1999 Zaručený e - podpis právně rovnocenný vlastnoručnímu podpisu Systém globálních smluv E-podpis užíván v úředním styku ve Švédsku, Portugalsku, Španělsku, Německu, Itálii …

Jak funguje elektronický podpis? Za pomoci podepisovacího zařízení (programu) s využitím privátního klíče se z podepisované zprávy vytvoří otisk – tzv.heš kód (binární číslo) Příjemce otevře zprávu pomocí odesilatelova veřejného klíče – je možno zjistit porušení zprávy. Technologicky složité, uživatelsky snadné

Jak funguje elektronický podpis Zpráva Důvěrná zpráva Soukromý klíč odesílatele Hash hodnota zprávy Digitální podpis Přenos dat Důvěrná zpráva Zpráva Veřejný klíč odesílatele Digitální podpis ?= Původní hash hodnota zprávy Vypočtená hash hodnota zprávy

Základní pojmy zákona Elektronický podpis Zaručený elektronický podpis Kvalifikovaný certifikát Poskytovatel certifikačních služeb Akreditovaný poskytovatel certifikačních služeb

Zaručený elektronický podpis Je vzhledem k podepisující osobě jednoznačný, Umožňuje její identifikaci v souvislosti s datovou zprávou, Byl vytvořen a připojen k datové zprávě způsoby, které jsou pod kontrolou podepisující osoby, Je k datové zprávě, jíž se týká, připojen takovým způsobem, že je možno zjistit jakoukoliv následnou změnu dat.

Kdo bude poskytovatel certifikačních služeb Právnická či fyzická osoba, která vydává a vede evidenci certifikátů, respektive kvalifikovaných certifikátů podle zákona o elektronickém podpisu. Může jím být každý, kdo splní náležitosti dané zákonem a jehož technologické vybavení odpovídá požadavkům zákona. Liberalizace – pouhá ohlašovací povinnost vůči státu, stát však bude uznávat jen akreditované

Akreditovaný poskytovatel certifikačních služeb Poskytovatel certifikačních služeb, který získal akreditaci od státu Musí prokázat státu způsobilost podle zákona o elektronickém podpisu. V komunikaci se státní správou zákon uznává pouze kvalifikované certifikáty vydané akreditovanými poskytovateli certifikačních služeb.

Změna občanského zákoníku § 40, odstavec 3 zní takto: “Písemný právní úkon je platný, je-li podepsán jednající osobou; činí-li právní úkon více osob, nemusí být jejich podpisy na téže listině, ledaže právní předpis stanoví jinak. Podpis může být nahrazen mechanickými prostředky v případech, kdy je to obvyklé. Datová zpráva může být podepsána elektronicky podle zvláštních předpisů.”

Lidsky řečeno Každý si bude moci vybrat podle svého gusta poskytovatele certifikačních služeb Od něho dostane za poplatek certifikát (elektronický průkaz totožnosti). Vše ostatní je součást standardního operačního systému Samotné podepisování je věcí dvou kliknutí na myš Právní validita e - podpisu je stejná jako ručního – výjimky stanoví zákon (závěť atd.)

Časté otázky Lze e-podpis zfalšovat? (milionkrát bezpečnější než vlastnoruční podpis) Kdo bude vydávat a odnímat akreditace? (Úřad na ochranu osobních dat) Kolik poskytovatelů certifikačních služeb bude – kolik bude e-podpis stát? (Princip tržní soutěže…) Odpovědnost za zneužití prostředku pro vytváření podpisu – krádež PC? (Stejné jako v případě odcizení platební karty) Bude e-podpis mezinárodně uznatelný? (Ano)

Kdy bude e-podpis realitou? Zákon platí od října 2000 V privátní sféře už e-podpis funguje – neakreditované autority pracují Stát čeká na akreditované autority. Směrnice vlády pro přijímaní e-podpisu státními úřady – červen 01. Vyhlášky UOOD – listopad 01 Do pěti let 10% obyvatelstva.

E-podpis v elektronické poště

E-podpis v elektronické poště

E-podpis na webu

Děkuji Připomínky, poznámky, náměty… Mlynar@psp.cz www.mlynar.cz