ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Praha, Svaz měst a obcí České republiky
AUTOVRAK - ZDROJ SUROVIN Mgr. Milena Marešová Praha 2006.
Projekt KIC pro nakládání s odpady
Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Chotíkov – možnosti využití plochy po rekultivaci
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Písemka č.III  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b 2 b 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
NESEPARUJ SE SEPARUJ.
co o nich vypovídají čísla
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Odpady a odpadové hospodářství II
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
CESTA ODPADŮ Start: město Horšovský Týn.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Současný systém managementu skládkování v MSK
Je Spalovna nebezpečných odpadů v Plzni s. r. o
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
Základní problémy přípravy a provozu bioplynových stanic v ČR CZ Biom – České sdružení pro biomasu Ing. Tomáš Dvořáček Bioprofit s.r.o.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Elektrická energie.
Společenské a hospodářské prostředí
IX. ročník odborného semináře MŽP, KÚ, SFŽP, ČIŽP a CENIA k odpadovému hospodářství Liberec, října 2014 Provozovaná zařízení v rámci odpadového.
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
DOMÁCÍ EKOLOGIE – ODPADY A KONZUMNÍ SPOLEČNOST
Problematika odpadového hospodářství Povinnosti obce při nakládání s komunálním odpadem (KO), podle zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých.
Recyklace a odpad.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Drtič.
Energie budoucnosti: suchá fermentace
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Krajina a životní prostředí
LÁTKY A TĚLESA.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Právní režim nakládání s odpady
Recyklace VUT FCH 2 DOPLNĚK RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Gymnázium pro 21. století Autor: Mgr. Radek Malý Název materiálu: Kompostování Označení materiálu:
Odpady Vypracoval Mgr. Pavel Daněk Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/
Dětáková Eliška Kholová Kristýna Nováková Andrea Pavlíčková Soňa Pavlíčková Markéta.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
Proč třídit bioodpad Prezentace pro Zastupitelstvo města Valašské Meziříčí
HANTÁLY a.s. řeší otázku třídění a likvidace biologicky rozložitelného komunálního odpadu ( BRKO) již od roku Společně s Dobrovolným svazkem obcí.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceDruhy.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_14.
Ostravice, Obsah přednášky Průmyslové činnosti v režimu IPPC v MSK Monitoring emisí látek znečišťujících ovzduší Prezentace výsledků monitoringu.
Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016 – 2025 Semináře obce SK 2017 FITE a.s.
Odpady.
Průmyslové kompostování: dostupné technologie a jejich vlastnosti
TVIP 2017 Institut environmentálního inženýrství
Odpady a odpadové hospodářství III
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
EMISNÍ INVENTURA TĚŽKÝCH KOVŮ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Záměr bioplynové stanice pro Prahu
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ vylepšená verze 2.0.1

Recyklace Dělí se na přímou a nepřímou - přímá = znovuvyužití odpadu bez další úpravy - nepřímá = znovuvyužití odpadu s nutností dalších úprav

Recyklovatelné odpady Kovy, hliník, železo, měď Textilie Plasty, sklo, papír Oleje, rozpouštědla bioodpad textil bílé sklo sklo papír plasty

Recyklace

Kompostování Přeměňuje bioodpad na kompost Kompostováním vzniká kompost Kompost: Skládá se hlavně z organických zbytků, plevele a rostlin

Technologie zpracovávání, využívání a zneškodňování odpadů Odpady jsou zneškodňovány na několika místech a různými způsoby - kompostárny - bioplynové stanice - skládky - spalovny odpadů - čističky odpadních vod

čistička odpadních vod bioplynová stanice spalovna odpadů skládka kompostárna

Skládkování Je nejméně přijatelný způsob nakládání z odpadky (přicházíme o materiálové a energetické zdroje obsažené v odpadech) Uvolňují se při něm uhlovodíky (tzv. skládkové plyny) Dochází k uvolňování průsakových vod do zemské kůry Zajímavost: V České republice je skládkování stále nejužívanějším způsobem nakládání s odpady, i když jde v podstatě o plýtvání cennými surovinami. Téměř 70% veškerých směsných komunálních odpadů je skládkováno a tento podíl dokonce mírně roste.

Skládkování

Porovnání množství vyprodukovaného KO v jednotlivých krajích ČR KO = komunální odpad

Odvodňovací systém Vnější vody: rozhodují o úrovni podzemní vody v lokalitě, skládka musí být před vnějšími vodami chráněna obchvatným příkopem Vnitřní vody (průsakové): Jsou tvořeny vodou srážkovou

Výhody spalování odpadů značná redukce původního objemu odpadů (70 – 99 %), možnost spalování různých druhů odpadů různého původu, možnost využití tepla (i konverze na jiný druh energie), jediný způsob možného zneškodnění některých typů odpadů, podstatné snížení množství kontaminantů, hygienický provoz při zpracování odpadů - proces spalování lze dobře kontrolovat a regulovat, organická hmota se přeměňuje na konečné produkty,

Nevýhody spalování odpadů relativně vysoké náklady na provoz a údržbu zařízení, potřeba kvalifikovaného personálu pro provoz a údržbu, nezbytnost opatření pro bezpečné odstranění zbytků ze spalování odpadů a k zábraně emisí do ovzduší a do vody, velmi přísné emisní limity pro použití alternativních paliv.

Zajímavost – jezero Karačaj - Rusko Existují místa, o kterých se říká: ,,Vidět a pak zemřít“. Ale pouze jedno místo na světě je takové, že po jeho spatření opravdu zemřete…

Zajímavost – Spotřeba energie pro výrobu 1t kovu z rudy a z odpadu v kWh.t-1 % úspory energie Al (hliník) 65 000 2000 97 Cu (měď) 13 500 1700 87 Pb (olovo) 9500 500 95 Zn (zinek) 10 000

Děkujeme za pozornost a doufáme, že to bylo lepší než minule… :D

skládkování, výhody a nevýhody + prezentace UPGRADOVALI: Jan Nedbal skládkování, výhody a nevýhody + prezentace Mikuláš Heinz recyklace, zajímavosti Tomáš Vizner kompostování, technika zpracování odpadů, odvodňovací systém Ve spolupráci se strýčkem Googlem, tetičkou Wikipedií a panem PowerPointem Zdroje: http://www.wikipedia.cz/recyklace http://www.zive.cz/karacaj