Síra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sacharidy.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Soli nad zlato.
Vodík Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 1
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Voda Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 3
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Dusík, fosfor.
Chemické prvky-nekovy č.1
Konektory napájecího zdroje
Halové prvky Halogeny.
Halogenidy.
Kyselost a zásaditost vodných roztoků
Kyslík – prvek nezbytný pro život
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_134_Vodík AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Chalkogeny Richard Horký.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
9.1 Vím, co jsou nekovy Nekovy nás obklopují Součást atmosféry
Alkalické kovy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
Vlivy na rychlost chemických reakcí
Aldehydy a ketony.
Polysacharidy.
PaedDr. Ivana Töpferová
VY_32_INOVACE_CH1_16 Uhlík.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola:. Základní škola Kladruby
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Vzduch Předmět: BiologieTřída: 2L Obor: Technické lyceumŠkolní rok: 2014/2015 Vyučující: Mgr. Ludvík KašparJméno: Lukáš Kříž.
Nenasycené uhlovodíky alkeny a alkyny
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Oxidy důležité pro stavebníky a malíře
VY_III/2_INOVACE_21_Základní pojmy Základní pojmy Miroslav Kaňok.
PRVKY Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Halové prvky /halogeny/
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
VLASTNOSTI ACIDOBAZICKÝCH INDIKÁTORŮ
Kyslíkaté kyseliny.
NEKOVY SÍRA.
Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Sulfidy Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Uhlík, síra, fosfor.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák NEKOVY pevné a POLOKOVY uhlík síra křemík fosfor Si S As arsen C P Přiřaď.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Síra.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Uhlík, křemík Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Soli nad zlato Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Transkript prezentace:

Síra

Úkol 1: Doplň pomocí periodické tabulky prvků: a/ Latinský název b/ Značka c/ Skupina d/ Perioda e/ Počet p+,no,e- f/ Elektronegativita g/ Vznik iontu

Kontrola úkolu 1 a/ Sulphur b/ S c/ VI.A d/ 3 e/ 16, 16, 16 f/ 2,4 g/ So + 2e- → S-II

Síra volná – jako čistý prvek Výskyt síry 1 2 Vázaná - rumělka červená HgS Vázaná – sfalerit ZnS Síra volná – jako čistý prvek Vázaná jako pyrit FeS2

Úkol 1: Podle obrázku napiš vlastnosti síry: Barva: Skupenství: Vzhled: Zápach:

Kontrola úkolu 1 Barva: žlutá Skupenství: pevné Vzhled: krystalický Zápach: bez zápachu

Další vlastnosti síry a b a/ Hoření síry b/ Vznik SO2 c/ Reakce SO2 s vodou c

Škodlivé účinky spalování uhlí 5 Spalování uhlí produkuje oxid uhličitý spolu s proměnným množstvím oxidu siřičitého v závislosti na kvalitě. Oxid siřičitý reaguje s vodou za vzniku kyseliny siřičité. Jestliže se dostane do atmosféry, reaguje s vodní párou a vrací se na zem ve formě kyselých dešťů. Emise z uhelných elektráren představují největší umělý zdroj oxidu uhličitého a tím výrazně přispívají ke globálnímu oteplování.

Úkol 2: Doplň vlastnosti síry Síra je ….., krystalická látka. Hoří …… plamenem. Při hoření síry vzniká …. plyn , který má …….. zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s ….. na kyselinu siřičitou. Ten vzniká také ………. méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást ……. dešťů. Emise z elektráren přispívají ke ………. oteplování Země.

Kontrola úkolu 2 Síra je žlutá, krystalická látka. Hoří modrým plamenem. Při hoření síry vzniká bílý plyn, který má štiplavý zápach. Je to oxid siřičitý, jenž reaguje s vodou na kyselinu siřičitou. Vzniká také spalováním méně kvalitního uhlí a v ovzduší je pak součást kyselých dešťů. Emise z elektráren přispívají ke globálnímu oteplování Země.

Vulkanizace kaučuku - pryž Užití síry Vulkanizace kaučuku - pryž 7 Pyrotechnika 6 Kyselina sírová

Úkol 3: Doplň text užití síry Síra je známá od dávnověku a sloužila jako součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní ……….. a ….... . Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny …… . Sirné ….. používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná …. .

Kontrola úkolu 3 Síra je známá od dávnověku a sloužila jako součást střelného prachu. I dnes se používá při výrobě zábavní pyrotechniky a zápalek. Čistá síra je základní surovina na výrobu kyseliny sírové. Sirné knoty používají včelaři a vinaři na síření sudů. Síra má význam při vulkanizaci kaučuku, kdy vzniká odolná a pružná pryž.

Seznam použitých obrázků: 1. Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sulphur_crystal.jpg 2. Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cinnabar.jpg 3. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pyrite_foolsgold.jpg 4. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BLENDERUSSIE.jpg 5. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pljevlja_Power_station.JPG 6. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_Mal%C3%A1_Strana,_Novoro%C4%8Dn%C3%AD_oh%C5%88ostroj_2008_19.jpg 7. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Streichholz.JPG Ostatní obrázky pocházejí z vlastních zdrojů. Mgr. Vlastimil Vaněk, autor