Život v komunistickém Československu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OD TOTALITNÍ MOCI K DEMOKRACII
Advertisements

HOSPODÁŘSKÉ DĚJINY 5HD200 CVIČENÍ IX. Prezentace je výstupem v rámci projektu „Inovace výuky předmětu Hospodářské dějiny (cvičení)”, FRVŠ č.1492 /2009.
Trh a jeho zákonitosti.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
Přehled událostí v ČSR po r.1945
Doba totality v ČSR - po 1948.
Vybrané události léta SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE Vybrané události léta.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.4
Hospodářský vývoj sovětského bloku
Centrálně řízená – plánovaná ekonomika
Co (ne)vím o Pražském jaru a 60. letech. 1. Zhodnoťte své znalosti týkající se 60. let 20. století, Pražského jara a okupace Československa v roce 1968:
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Únor 1948 Situace po parlamentních volbách Boj o moc Únor 1948
Charakteristické rysy československé demokracie
KOMUNISTIČNÍ ODPŮRCI -
Česká národní banka – historie a současnost VY_32_INOVACE_2B6
Poválečné Československo
STUDENÁ VÁLKA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Sovětizace.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Dějepis vypracovala: Vendula Skalová IX..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Nástup komunistického.
STÁTY A ORGANIZACE VÝCHODNÍHO BLOKU
Československo na cestě destalinizace
VY_32_INOVACE_1D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
 Znárodnění proběhlo v několika fázích a bylo připraveno vládnoucí komunistickou stranou v tzv. Košickém vládním programu.  Ten byl připraven KSČ (Gottwaldem)
SSSR a studená válka Stalinův diktát Roztržka mezi SSSR a Jugoslávií
Totalita v Československu
Československo v 50. letech
Vývoj Československa v 60. letech
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Komunistické.
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
III/2 XVI.1 9. C
III/2 9.B XVI dějepis Únor 1948, demise, generální stávka, Ústava 9. května IX. ročník Mgr. Miluše Malechová Komunistický převrat 1948.
 Časové vymezení a souvislosti  Znaky  Sjezd českých spisovatelů 1967 Československo v období uvolňování napětí.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Světová hospodářská krize
Naši prezidenti Lukáš Medelský IV.B.
Poválečné Československo do roku
Československo v 50. letech
Československo v letech
Vývoj Československa v 60. letech 20. století Michal Kolář.
Československo po 2. světové válce
Studená válka – 2. fáze uč
Trh práce a politika zaměstnanosti
Poúnorové Československo
Co si představíš pod pojmem „socialismus s lidskou tváří“?
Poúnorové ČSR a padesátá léta 20. století
ČESKOSLOVENSKO PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
Tlak komunistické strany na demokratické politiky (atentáty, odvolání policistů, sledování, vydírání aj.) 12. ministrů podává demisi, prezident.
Hospodářství SSSR ve 20. a 30. letech 20.století.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
ČESKOSLOVENSKO
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM RUSKU
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Nástup totality v Československu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
První republika – Zajistit hranice republiky
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_DĚJEPIS
Krize komunistického režimu
Popis prezentace Přehled prezidentů ČSR,ČSSR,ČSFR a ČR
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Jana Krchňáčková
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Transkript prezentace:

Život v komunistickém Československu

Ekonomika znárodňování ( v rozporu se sliby i ústavou) do konce roku 1948 95 % zaměstnanců ve státních podnicích centrální řízení ekonomiky – Státní plánovací komise, říjen 1948 1. pětiletka odbory ROH (Revoluční – dohled nad plněním plánu, socialistické soutěže, údernická hnutí, socialistické závazky – plnění plánu např. na 120 % 1949 založena Rada vzájemné hospodářské pomoci RVHP- mezinárodní dělba práce ve východním bloku Československo strojírenskou velmocí – podle pokynů Moskvy specializace na těžký a zbrojní průmysl chyběly výrobky lehkého a spotřebního průmyslu – neustálý nedostatek některého zboží

Kolektivizace zemědělství = likvidace soukromého hospodaření od roku 1949 zemědělci nuceni vstupovat do Jednotných zemědělských družstev JZD střední a bohatí rolníci odmítali – končili ve vězeních, TNP, vystěhováni z obce podpor trvala kolektivizace až do roku 1958 kolektivizace způsobila nedostatek v zásobování zemědělskými produkty, potřeba dovozu potravin http://www.ustrcr.cz/cs/citanka-kolektivizace

Rok 1953 5. 3. úmrtí J. V. Stalina (vystřídá ho N. S. Chruščov) 14. 3. úmrtí K. Gottwalda prezidentem Antonín Zápotocký, předseda vlády Viliam Široký prvním tajemníkem KSČ Antonín Novotný (budoucí prezident republiky) měnová reforma

prezident premiér Antonín Zápotocký Viliam Široký

první tajemník ÚV KSČ Antonín Novotný

Měnová reforma 1953 dosud existence lístkového systému a černého trhu lidé si za své peníze neměli co koupit potřeba zrušit přídělový systém, zavést jednotné maloobchodní ceny vyhlášena 30. května 1953 – lidé do poslední chvíle ujišťováni, že žádná nebude pro obyvatele šok – prudce stouply ceny, úspory ztratily hodnotu výměna peněz v poměru 5 : 1 a nižším poprvé masové projevy nespokojenosti, protivládní demonstrace – největší v Plzni (20 000 lidí) zásah armády a lidových milic

hotovost do 300 Kčs na osobu se přepočítávala v poměru 5:1 pouze však u osob, které nepoužívají námezdní práci u všech ostatních již v poměru 50 Kčs starých peněz za 1 Kčs nových peněz vklady u peněžních ústavů do 5 000 Kčs byly přepočítávány v poměru 5 :1 Kčs vyšší vklady do 10 000 Kčs už v poměru 6,25:1 vklady do 20 000 Kčs v poměru 10:1 do 50 000 Kčs 25:1 a vyšší v poměru 30:1 členové komunistické strany dostali často lepší kurs plzeňská Škodovka úmyslně vyplatila mzdy dříve, před reformou

Běžný život konec 50. let a 60. léta – krátkodobé uvolnění poměrů v SSSR kritika Stalinova kultu osobnosti, u nás opožděně únor 1956 Chruščovovo odhalení Stalinova kultu osobnosti na XX. sjezdu KSSS vedení KSČ chtělo celou událost přejít mlčením - světový tisk o tom však informoval Stalinův pomník na Letné http://www.ceskatelevize.cz/porady/1091682868-osudove-okamziky/401213100081049-stalinuv-pomnik-1962/ revize některých pol. procesů z počátku 50. let, částečné rehabilitace odsouzených většina lidí ve vedení KSČ se však nemění

1960 nová ústava – obsahovala článek o vedoucí úloze KSČ (dříve ne) přeměněn název státu – Československá socialistická republika ČSSR ekonomika na předválečné úrovni stále nedostatek spotřebního zboží – západní zboží pouze v Tuzexu domácnosti se pomalu vybavují ledničkami, pračkami, ždímačkami, první televizory (televizní živé vysílání od r. 1953), automobily 60. léta – začíná obliba víkendových chat a chalup dovolená v rámci východního bloku – moře Rumunsko, Bulharsko, Jugoslávie Maďarsko - Balaton

Felicia Spartak

Škoda Octavia Škoda 1000 MB

plná zaměstnanost žen, bez jejich práce by se hospodářství neobešlo důchodové pojištění pro všechny systém zdravotní péče – pravidelné prohlídky, zubař za dětmi do škol, povinné očkování nebylo možné si lékaře vybrat zastaralé vybavení zdravotních, sociálních zařízení, továren i škol právo na práci, zároveň povinnost pracovat – 100 % zaměstnanost - vytváření pracovních míst uměle – nemožnost ztratit práci – nízká produktivita práce, lidé ztrácí zájem o dobře odvedenou práci povinné razítko od zaměstnavatele v občanském průkazu