Cenné papíry (úvod do cenných papírů, směnka a šek)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
Advertisements

FINANČNÍ DOKUMENTY (OBLIGACE)
Finanční trh.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Cenné papíry.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
VY_52_INOVACE_Z.9.36-hospodářské organizace ve světě-prezentace
EU.
Politické faktory cestovního ruchu Geografie cestovního ruchu Aneta Králová Jana Kellerová.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
Cenné papíry kapitálového trhu.
Státy Evropy regionální dělení.
Dluhové cenné papíry. Dluhopis.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
Ekonomika 3.ročník denní studium 2. ročník nástavbové studium
13. července 2013VY_32_INOVACE_100305_Cenne_papiry_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Cenné papíry peněžního trhu
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Směnky.
Struktura obchodní faktury a platební dokumenty
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
Šeky.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Jméno autora: František Sajdl Třída/ročník: H4A, 4ročník
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
Účetní systémy ve světě.. Účetní systémy se navzájem odlišují: Vymezením okruhu uživatelů účetních výkazů Mírou regulace účetnictví Vztahem mezi účetnictvím.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
SMĚNKA 2. cvičení LS.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
KATEDRA OBCHODNÍHO PRÁVA
Ekonomika pivovarského průmyslu
FI II P 2.. Ideální banka 21. století lni-banka-21-stoleti html
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
2 – 3. přednáška Cenné papíry. CENNÉ PAPÍRY Základem cenného papíru je (písemný projev vůle) a normativně stanovený (emise) cenného papíru; S cenným papírem.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Jaromír Kožiak. Cenné papíry obecně Listiny do kterých je vtěleno právo Právo sdílí osud listiny – předání, zničení… Tradiční podoba x moderní varianty.
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
OPAKOVÁNÍ MAJETKOVÝCH CENNÝCH PAPÍRŮ ÚVĚROVÉ CENNÉ PAPÍRY OBLIGACE/DLUHOPISY.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Rating hl.m.Prahy aktualizace – únor 2010
Finanční trhY peněžní trhy kapitálové trhy.
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Cenný papír Je listina, se kterou je právo spojeno takovým způsobem,
Obchodní právo I. Akciová společnost
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Najdi na mapě : Česko Rakousko Maďarsko Polsko Řecko Německo Švédsko
Příjmové daně – jeden nebo dva zákony? Dny práva 2016
Transkript prezentace:

Cenné papíry (úvod do cenných papírů, směnka a šek) 8-9. přednáška Cenné papíry (úvod do cenných papírů, směnka a šek)

CENNÉ PAPÍRY Základem cenného papíru je (písemný projev vůle) a normativně stanovený proces cenného papíru; S cenným papírem je vždy spojeno určité právo vůči emitentovi (popř. ručiteli): na emitenta, na na za jejich poskytnutí, právo.

KLASIFIKACE CENNÝCH PAPÍRŮ Podle zákona o cenných papírech (č. 591/1992 Sb.) akcie, zatímní listy, podílové listy, dluhopisy, investiční kupóny, opční listy, směnky, šeky, skladní a skladištní listy.

KLASIFIKACE CENNÝCH PAPÍRŮ Podle doby splatnosti c.p. obchodované na Podle druhu ztělesněného práva majetkové c.p., dluhové c.p., dispoziční c.p.

KLASIFIKACE CENNÝCH PAPÍRŮ Podle dlužníka státní cenné papíry, municipální c.p., soukromé c.p. Podle převoditelnosti na majitele (doručitele): - bez převoditelnosti, volně prodáván, na jméno: - převoditelnost – jen smlouvou o postoupení práv, na řad: - převoditelné

KLASIFIKACE CENNÝCH PAPÍRŮ Podle podoby Podle převoditelnosti obchodovatelné, neobchodovatelné

rok 1871

rok 1910

Emitent cenného papíru subjekt, kterému byly poskytnuty nebo svěřeny cenný papír toto poskytnutí vč. podmínek a práv. Investor osoba, která své volné peněžní prostředky.

Hodnota cenného papíru Nominální (jmenovitá) hodnota částka v uvedená na c.p. Tržní hodnota cena, za kterou je c.p. skutečně Kurz cenného papíru cena, za kterou se c.p. obchoduje na peněžní částka nebo % z Emisní kurz c.p.

Emise cenných papírů proces, jímž se stává cenným papírem, splnění zákonných náležitostí (zákon o c.p., zvláštní zákony), nabytí veřejná, neveřejná (soukromá) –

Prospekt cenného papíru pro investory, týká se nabízených cenných papírů, a o právním, hospodářském a finančním postavení a o cenném papíru. Zákon č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu

Hodnocení emitenta - rating - hodnocení , že hodnocený subjekt vyplývajícím z emisí cenných papírů (či půjček nebo přijatých depozit); ovlivňuje úspěch emise, slovní hodnocení + zařazení na standardizované stupnici,

Hodnocení emitenta - rating je posuzována důvěryhodnost emitenta, pravděpodobnost splacení jeho závazků, poměr zadlužení k tvorbě zisku, kapitálová struktura, forma financování, strategické plánování, vývojové trendy v odvětví,… stropem pro hodnocení emitenta je hodnocení jeho , rizik jeho (rizika – politická a ekonomická),

Hodnocení emitenta - rating nejvýznamnější ratingové agentury: Moody´s Investors Service, Standard&Poor´s. (http://www.cnb.cz/cs/o_cnb/mezinarodni_vztahy/rating/) Moody´s – založená 1900 (USA), S&P – založená 1860 (USA), IBCA – založená 1978 Fitch Investor Service (UK). nejvyšší hodnocení: Aaa (Moody´s), AAA (S&P, IBCA), stupeň investiční / spekulativní.

Hodnocení emitenta – rating - Moody’s Aaa Nejkvalitnější cenné papíry (dluhopisy), s nejnižším stupněm rizika pro investora; dlouhodobě silná hospodářská pozice emitenta. Aa Vysoká kvalita; v porovnání s předchozím stupněm poněkud větší riziko v dlouhodobém horizontu; oba první stupně jsou vysoce ceněné (high grade). A Vyšší střední stupeň (upper-medium grade); zajištění plnění závazků je dostatečné, avšak je možné zhoršení pozice v budoucnosti . Baa Střední stupeň (medium grade); v přítomnosti je plnění závazků dostatečné, v budoucnu však zhoršení vnějších podmínek může záporně ovlivnit platební schopnost emitenta; objevují se spekulativní prvky. Ba Spekulativní prvky ve vyšším měřítku; plnění závazků emitenta není dostatečně zajištěno. B Plnění závazků emitenta v dlouhém období je nejisté. Caa Cenné papíry velmi nízké kvality, vysoce spekulativní; emitent je ve špatném hospodářském postavení. Ca Velmi malá pravděpodobnost plnění závazků emitenta; vysoce spekulativní cenné papíry. C Nejnižší kvalita, všechny platby v prodlení, téměř s jistotou lze očekávat nesplnění závazků emitenta.

MOODY'S STANDARD & POOR'S Fitch-IBCA Investiční stupně Aaa AAA Aa1 AA+ Francie, Německo, Nizozemsko, Rakousko, USA, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Dánsko, Irsko, Spojené království, Švédsko, Španělsko, N. Zéland, Island, Kanada, Singapur, Austrálie, Japonsko, Lucembursko AAA Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, Rakousko, Švýcarsko, USA, Singapur, Dánsko, Finsko, Spojené království, Kanada, Austrálie, Švédsko, Lucembursko Rakousko, Finsko, Francie, Německo, Nizozemsko, Norsko, USA, Švýcarsko, Spojené království, Singapur, Dánsko, Švédsko, Kanada, Lucembursko Aa1 Belgie, Hongkong AA+ Belgie, Nový Zéland, Hongkong Austrálie, Nový Zéland, Belgie, Španělsko, Hongkong Aa2 Portugalsko, Itálie, Slovinsko, Kuvajt, Japonsko, Španělsko AA Slovinsko, Španělsko Japonsko, Slovinsko, Kuvajt Aa3 Tchaj-wan, Hongkong, Kuvajt, S. Arábie, Čína, Chile AA- ČR 2012, Tchaj-wan, Kuvajt, S. Arábie, Japonsko, Portugalsko Itálie, Kypr, S. Arábie, Portugalsko A1 ČESKÁ REPUBLIKA (2012), Řecko, Estonsko, Slovensko, Portugalsko, Malta, Izrael, Korea A+ Itálie, Chile, Slovensko, Čína ČESKÁ REPUBLIKA (2012), Tchaj-wan, Korea, Malta, Čína, Slovensko A2 Kypr, Polsko, Čína, Chile, Maďarsko A ČESKÁ REPUBLIKA, Malta, Estonsko, Korea, Kypr, Izrael, Irsko Estonsko, Chile, Izrael A3 Malajsie, J. Afrika A- Malajsie, Polsko, Portugalsko Malajsie, Polsko Baa1 Mexiko, Rusko, Litva, Irsko BBB+ J. Afrika J. Afrika, Irsko Baa2 Kazachstán BBB Chorvatsko, Rusko, Bulharsko, Litva, Mexiko Maďarsko, Rusko, Mexiko, Litva Baa3 Chorvatsko, Indie, Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko, Brazílie, Island, Maďarsko BBB- Kazachstán, Indie, Island, Brazílie, Maďarsko Chorvatsko, Indie, Bulharsko, Kazachstán, Brazílie, Řescko

Rumunsko, Řecko, Lotyšsko MOODY'S STANDARD & POOR'S Fitch-IBCA Spekulativní stupně Ba1 BB+ Rumunsko, Řecko, Lotyšsko Makedonie, Island, Rumunsko, Lotyšsko, Indonésie, Turecko Ba2 Brazílie, Indonésie, Turecko, Egypt BB Černá hora, Makedonie, Vietnam, Indonésie, Turecko, Egypt Egypt Ba3 BB- Srbsko, Mongolsko Srbsko B1 Mongolsko, Vietnam, Řecko 2010 B+ Bělorusko, Ukrajina Vietnam, Mongolsko B2 Turkmenistán, Bosna a Hercegovina, Ukrajina B Argentina Ukrajina B3 Argentina, Pákistán Pákistán Caa1 Kuba, Moldávie CCC+ Caa2 CCC Řecko 2011 Caa3 CCC- Ca CC k 3.2.2011

  Moody's Standard and Poor's Fitch 1992 Ba1 ─ 1993 Baa3 BBB 1994 Baa2 BBB+ 1995 Baa1 A A- 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 A1 2003 2004 2005 2006 2007 2008 A+ 2009 2010 2011 AA-

Středisko cenných papírů historicky sloužilo k vedení evidence zaknihovaných cenných papírů a jejich majitelů, bylo zřízeno Ministerstvem financí (1993), k 2. 7. 2010 ukončilo svou činnost v souladu s ustanovením zákona o podnikání na kapitálovém trhu je nahrazeno Centrálním depozitářem CP (CDCP).

Centrální depozitář (zák. 256/2004 Sb Centrální depozitář (zák. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu) - http://www.cdcp.cz/ Centrální depozitář je právnická osoba, která vede centrální evidenci v České republice, přiděluje cenným papírům podle mezinárodního systému číslování pro identifikaci cenných papírů (ISIN), provozuje funguje na principu. Centrální depozitář může též obstarávat splácení cenných papírů, vracení cenných papírů nebo vyplácení výnosů z cenných papírů, zajišťovat pro emitenta a pro své účastníky úschovu a správu investičních nástrojů, …

Směnka & Šek (zákon směnečný a šekový, obchodní zákoník)

SMĚNKA obchodovatelný cenný papír, kterým se , že osobě uvedené ve směnce zaplatí ve stanovené době směnečnou sumu (směnka vlastní), popř. v němž (směnečníkovi), aby zaplatila osobě uvedené ve směnce směnečnou sumu za něj (cizí směnka); používání směnky upravuje zákon č. 191/1950 Sb., směnečný a šekový

Základní pojmy Vlastní směnka (sólosměnka) Cizí směnka (trata) Výstavce Směnečný dlužník Směnečný věřitel Směnečná částka Akceptace směnky Eskont směnky Eskontní úvěr Reeskont směnky Úroková doložka Dospělost

Náležitosti směnky Označení listiny jako listiny, Bezpodmínečný částku uvedenou ve směnce, Jméno toho, - u směnky vlastní je to výstavce, u cizí směnky směnečník, Splatnost směnky jedním z možných způsobů: - směnka je splatná při předložení, - směnka je splatná uplynutím stanoveného času po předložení směnky, - směnka je splatná uplynutím stanovené lhůty po datu vystavení směnky, - směnka je splatná v den uvedený na směnce. , kde má být placeno. Není-li místo uvedeno, směnka je platná, ale místem placení je ze zákona uvedené sídlo nebo bydliště směnečníka. vystavení směnky. výstavce pod textem listiny.

SMĚNKA vlastní

SMĚNKA cizí

ŠEK cenný papír, který nahrazuje při placení cenný papír, v němž výstavce šeku osobě (šekovníkovi, obvykle bance), aby za něj zaplatila osobě v šeku uvedené určitou částku, je vždy splatný používání šeku upravuje speciální směnečný a šekový zákon č. 191/1950 Sb.,

Náležitosti šeku Označení listiny jako v textu listiny, Bezpodmínečný částku uvedenou ve směnce, Jméno toho, (šekovníka) - banka, Místo, vystavení šeku. Vlastnoruční , který musí být v souladu s podpisovým vzorem k běžnému účtu.

Cestovní šek Upravuje Příklad platebního šeku American Express