Norské lesní mateřské školy. Asane gards Bergen Lesní školka ležící v okrajové části Bergenu v blízkosti lesa jako zázemí mají jednu velkou hlavní budovu,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola POHÁDKA,Zábřeh ČESKÁ REPUBLIKA „PROSTŘEDÍ,VE KTERÉM ŽIJEME“
Advertisements

účastníci: Z.Jedličková, P.Hatrik D.Chvátalová, V.Huňová. K. Vraštilová.
Mateřská škola Olomouc - Holice
Tato prezentace podává základní informace o škole, o jejím technickém vybavení, o výuce a o školních akcích a aktivitách Informace o škole Vybavení.
Můžeme i tančit Projekt probíhá od listopadu 2010 do prosince 2011
 Lomnice n. Lužnicí je město s 1800 obyvateli  Knihovna sousedí s budovou školy ( cca250 žáků)  Máme také mateřskou školu ( cca 70 dětiček)  Aktivní.
Krkonoše Tour Kontaktní osoba: Tina Davídková Tel To nejlepší jen pro vás.
DĚTSKÝ SVĚT LVÍČEK. KDO JSME Dětský svět Lvíček patří k nejmodernějším zábavným parkům v Evropě na ploše 1250 m2. Můžete u nás prožít nezapomenutelný.
“English Time“ – Angličtina s rodilým mluvčím v MŠ U Plavecké haly
Dramatické a pohybové činnosti v Mš
NÁVŠTĚVA ZŠ STOŽEC A HAIDMÜHLE
Valné shromáždění Asociace U3V červen 2006, Zlín - Kostelec.
VY_32_INOVACE_ 19_Lidé kolem nás Volný čas (SADA ČÍSLO 2)
Yeovil THE SMALLEST FOOTBALL TOWN IN UK JOSEF CHRPA student kvinty anglická škola 2005.
Principy Typy Výhody Bariéry a řešení Konference „Podpora rodiny dle programového prohlášení vlády České republiky“ - 30.listopad Poslanecká sněmovna.
FÁZE ŽIVOTA.
VY_32_INOVACE_ 02_ Lidé a čas
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Součásti: základní škola školní družina školní jídelna
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace DOMOV PRO OSOBY SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM ZAŠOVÁ.
Oficiální jazyk: Němčina (dialekt – curyština) 5maturity pro dospělématurity k povolání 4 odborné maturity 3vyšší střední odborné školy 2gymnázia (4,
Těhotenství, dětství a dospívání
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
Klíčová aktivita: 03 Člověk a příroda 2. Přírodovědný pobyt 2. skupina.
, aneb ly ž ovačka století.. Co nás všechno čeká ??? Hry, zábava zpěv,…Dobré jídlo,…
Masarykovo gymnázium.
Dánsko- vzdělání, kultura a kulturní osobnosti
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
Yeovil NEJMENŠÍ FOTBALOVÉ MĚSTO V BRITÁNII. Yeovil MĚSTO Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Malé, hezké město jihovýchodně od Londýna Městečko.
Prezentuje se vám „ Penzion u krbu “ Pana Zdeňka Dvořáka Sokolovská 536, LOKET
Mýma očima Roman Lavička student kvarty školní studentský pobyt Anglie 2005.
venkovská, městská, chráněná krajinná oblast
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Roční období Název školy:
KLUB POHÁDKA Dům dětí a mládeže Praha Stodůlky. Dopolední blok pro rodiče s dětmi Klub Pohádka je určen pro rodiče s dětmi od 1 – 3 let. Cíl klubu: zapojení.
Mise Londýn Golden Lane Campus, 101 Whitecross Street, London.
STÁŽ SLOVINSKO 2015 Stáže se zúčastnily: P. učitelky: Hana Kunzfeldová, Bc. Olga Širanová z MŠ Okružní 23, Bruntál Navštívené školy: MŠ Škofije Pedagogická.
Prezentace určená k propagaci MGV
Víš o nás vše ?. Obecně Morče si bohužel nemůže vybírat,dojakých rukou se dostanou. Po celý život jsou odkázány na přízen člověka.
Dopravní kampaň pro základní školy „Oblékáme hada edu“
Dětský domov Na Vizině 28, Slezská Ostrava
Vizuálně motorické komunikační systémy SP
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Realizace programu Aflatoun v mateřských školách STÁŽ SRBSKO 9. – Lenka Košková, Michaela Vláčilová.
Vítejte na zápisu prvňáčků na 31.ZŠ. Gymnastika Házená Lední hokej Judo Běh na lyžích Basketbal Cvičení pro předškoláky Posilovna Aerobic Sportovní aktivity.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Dárky V tomto ročním období je populární dávání vánočních dárků. Dárky jsou většinou zabalené v červené, zelené barvě nebo ve slavnostním balicím papíru.
MAPOVÁNÍ ŠKOLY ŠKOLA PRO DEMOKRACII. PRÁCE S KRITÉRIEMI ♦ s materiálem škola pro demokracii jsme pracovali v měsících únor a březen ♦ do práce byli především.
Výběrové řízení Motivační dopisy, cover letter, průměry známek K výběrovému řízení cca 60 studentů ze 130 přihlášených studentů Vybráno 21 studentů.
PIKTOGRAMY Den předškoláka. CESTA DO ŠKOLKY ZNÁŠ TYTO PIKTOGRAMY? DOKÁŽEŠ JE,,ČÍST“?
Praxe Německo Rotenburg 2015 Hana Pšenicová, P3B.
Autor: Mgr. Radana Marelová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VITICE, okres KOLÍN
Mateřská škola Vestec logo pavoučka.
VOLEJBALOVÝ ODDÍL TJ ŽĎÁR NAD SÁZAVOU
Slučitelnost zaměstnání a rodiny
Věta se skládá ze slov Název školy
Prvouka – vesnice.
Stáž 2017 Czech Club Birmingham.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Psychologie dospělých
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Norsko - Universitetet i Stavanger
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Třídní schůzky
Škola v přírodě Přimda 1. třídy a 3. až 9. třída
Pracovní stáž Malta 2019.
Mateřská škola Libiš okres Mělník
Transkript prezentace:

Norské lesní mateřské školy

Asane gards Bergen Lesní školka ležící v okrajové části Bergenu v blízkosti lesa jako zázemí mají jednu velkou hlavní budovu, rozdělenou do několika tříd děti jsou zde od 9 měsíců až do 5 let až 90 dětí

Domek pro odpočinek nejmenších děti odpočívají ve vlastním spacáku na sobích kůžích v teepee děti relaxují, mají zde ranní kruh, říkají si, co je v ten den čeká a nemine, práce s floorbooky

Jeden den v týdnu se každá skupina stará o domácí zvířata (oslík, králíci, slepice, čuník, ovce, husy,…)

V dochozí vzdálenosti (cca 100m): les s jednoduchými stanovišti záhonky, o které se společně starají a vypěstované plodiny, také společně snědí Využívají sportovní haly, knihovny (v zimě, doprava vlastním mikrobusem)

v norských LMŠ nemají během dne teplé jídlo – obědvají toasty, zeleninu, ovoce hygienická pravidla považují za důležitá, ale v praxi na ně nehledí tak moc, jako u nás na dětí jsou většinou 3 dospělí a je tradicí mít v každé školce minimálně jednoho muže na práci v LMŠ nemusí mít vzdělání

Krabben – odnož Asane gards

Krabben je školka ležící blízko moře – děti jsou s mořem v každodenním kontaktu plavba na člunu po pobřeží učí se znát moře – změny, počasí, používání záchranných vest, rybolov Hlavní zázemí v rodinném domě (k dispozici malá zahrada, kuchyňka, prádelna)

program začínají básničkou či písničkou, hrou k danému tématu (příprava na vyplutí – pohádky o záchraně loďky se zvířátkem, písničky na téma rybaření…) k odpočinku používají pro nejmenší kočárky

celkem 20 dětí, tři dospělí (jeden muž) učí děti pozorovat a všímat si okolí, průběžně během cesty jsou s dětmi probírána bezpečnostní pravidla (zastavit se a naslouchat - zklidnění, starší se stará o mladšího – kladen velký důraz) sami si připravují sendviče (oběd)

Co nás překvapilo používají hodně plastové hračky za celý den nemají jediné teplé jídlo, výjimkou je pokud něco neuloví věk dětí – ve školce od 9 měsíců – celý den (stará se o ně více dospělých) friluftsbarnehage nejsou v Norsku tak běžné, jak jsme čekali stanoviště jsou v dochozí vzdálenosti – každodenně neputují, ale mívají zařazeny výlety, kam cestují busem, vlakem (do hor, sportovní hala, knihovna..) spolupráce s rodinou – není běžná, jako u nás učitelé nemusí být vzdělaní, muži běžně ve školkách Co nás inspirovalo moře – rybolov, vlastní čluny, běžky, sněžnice Mnoho stanovišť – diferencovaných (lanové dráhy, mad kitchen, vrbičkové stavby, nejrůznější přístřešky Floorbooky