INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Představení společnosti
BEZPEČNOST ÚSPOR VE II. A III. PILÍŘI Ministerstvo financí ČR.
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
Produkty finančního trhu
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
Finanční právo Zdenka Papoušková, 2013.
Cenné papíry kapitálového trhu.
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Představení klubu manažerů
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Z BLÁTA DO LOUŽE? ZE STROPU 27 ROVNOU DO EURA? EXPORTNÍ FORUM LISTOPADU 2014, MLADÉ BUKY Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a.s.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Citibank Bert Pijls Člen představenstva a ředitel retailové banky.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_94 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.15 RočníkDruhý.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Úřad práce České republiky Krajská pobočka v Ústí nad Labem Dvořákova 1609/18 Ústí nad Labem-centrum Ústí nad Labem
Tisková konference 13. dubna 2016 Program  – Prezentace ke Světovému dni investičních fondů Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT 
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0203 Název vzdělávacího materiálu: Bankovnictví Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Základy investování TEMA: Matematika.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_FINANCNI.
Christian Blatchford Právní aspekty investování a podnikání v Etiopské federativní demokratické republice.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Raiffeisen investiční společností
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Kolektivní investování
Primární emise akcií (IPO) VOKT (P-10)
Sponzorování setkání odborníků na odborných akcích
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Několik odborných pojmů k tématu.
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Sociální práce TEĎ a TADY II
Kolektivní investování
Státní účast v obchodních společnostech a podnicích a veřejná podpora
Transkript prezentace:

INVESTIČNÍ KLUBY Martin Viktora Česká spořitelna - FM Retail distribution Oddělení řízení obchodů 2. října 2007

Obsah prezentace Dnes byste se zde měli dozvědět:  co jsou to investiční kluby  jaké jejich typy a formy existují  čím jsou pro členy výhodné - přínos  jaká je aktuální situace v ČR  ukázky z činnosti rakouských investičních klubů  a další zajímavé informace

Co to vlastně je investiční klub (IK)? Investiční kluby  jsou pravidelná setkání skupiny investorů, kteří jsou zde informováni o vývoji na kapitálových trzích, o nových investičních instrumentech a jsou jim rovněž představovány jednotlivé investiční strategie  slouží rovněž ke společnému ukládání peněz za předem dohodnutých pravidel  investor není v roli pasivní, ale sám se aktivně podílí na výběru investičních titulů  taková setkání mohou být doplněna i společenským programem  tradice především v USA (podpora makléřů) a Rakousku (podpora kreditních podniků)

Typy investičních klubů  IK mohou být různě členěny:  podle skupiny osob profesní manažerské pánské dámské studentské, regionální, aj.  nebo dle investičního zaměření realitní s podílovými fondy zaměřený na obchodování s akciemi s vínem, aj.

Tři základní formy investičních klubů  klub s aktivním investováním klub sdružuje prostředky od svých členů (povinnost vkladu a pravidelných příspěvků) prostředky investovány podle dohody členů klubu (tzv. dispoziční večery) rozdělování zisků rovným dílem mezi členy klubu  klub s podílem na řízení podílového fondu profesionální správce založí pro klub speciální fond profesionální správce navrhuje, které akcie má fond nakoupit členové klubu o transakci hlasují a spolurozhodují o investiční strategii členové klubu investují formou nákupu podílových listů klubového fondu  klub jako platforma pro setkávání zájemců o investování klub nesdružuje prostředky od svých členů společenské akce přednášky podpora sponzora klubu (banka, broker apod.)

Přínosy činnosti IK pro jeho členy  zisk či prohloubení znalostí v oblastech (edukace trhu): vývoje na kapitálových trzích nových investičních instrumentů konkrétních investičních strategií  zvýšení zájmu o své finance a povzbuzení k osobnímu investování  konkrétní rady odborníků o možnostech řízení osobních či rodinných investic  poznávání profesně i osobně zajímavých lidí + zisk a výměna informací  akce může mít i zábavnou formu (program: různá vystoupení, přehlídky, degustace vína, raut, výlet)

Situace v České republice  právní forma IK se vždy řídí zákony jednotlivé země  český právní řád zatím pojem investiční klub nezná!  i proto není v ČR dosud pro zřizování IK tak příznivé právní prostředí jako v zahraničí – ale řeší se  diskuse existuje již několik let a účastní se jí např.: KCP, MF, Unie investičních společností či představitelé sítě investičních klubů (TICN)  KCP již vydala následující vyjádření ve smyslu jediné zásady, která nesmí být porušena:  v rámci klubu nesmějí být poskytovány žádné investiční služby za účelem výdělku  => úkolem bankéřů a brokerů v rámci IK je spíše vzdělávat, zajišťovat a garantovat (informace)