Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JAN HUS.
Advertisements

Památky v České republice
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
U rybníka … U rybníků žije velké množství zajímavých zvířat a roste mnoho zajímavých rostlin.
VESMÍR.
LES – PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
KAREL IV. ( ).
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik měst a jejich význam
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název vzdělávacího materiálu: Český středověk
Vznik měst a jejich význam
Městská kolonizace Hanzovní města
Kanada.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Indie.
Středověká města druhy měst, městská privilegia
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Všeználek vypravuje o středověku.
LES-PŘÍRODNÍ SPOLEČENSTVO 2
Čtverec, krychle.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
1. SVĚTOVÁ VÁLKA.
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Benelux. Benelux volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska volné společenství Belgie, Nizozemska a Lucemburska Vlajka Beneluxu.
STŘEDOVĚKÁ MĚSTA Název školy
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Zelenina.
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
KOLONIZACE A VZNIK MĚST
Prezentace na téma vývoje bydlení člověka.
Les Les je domovem lesních zvířat. V lese také rostou rostliny, které člověku slouží k užitku. Jistě je skoro všechny znáte.
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
SLOVANÉ.
12.–13. století Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jakub Horálek. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN ,
VELKÁ MORAVA.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Anotace: Seznámení se s životem tehdejšího obyvatelstva ve středověku.
Středověká města Opakování. Rozvoj měst Příčiny - Rostoucí počet obyvatel - Rozšíření peněz - Vesničané mnoho výrobků nepotřebovali ● V 11. a 12. století.
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
STŘEDOVĚKÝ VENKOV A MĚSTO
Jak se žilo ve vrcholném středověku?
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách obchodních cest - místě řemeslnických osad - neobydleném místě -„na zeleném drnu“

Městská kolonizace v českém státě založili mnoho měst přemyslovští králové Kutná Hora Jihlava ■ byla to tzv. městská kolonizace ■ v té době sem přicházelo mnoho Němců, kteří tvořili ve městech většinu obyvatel. K takovým patřila města horní

při zakládání měst byli důležití lokátoři – od panovníka si koupili právo založit město, vyměřili tržiště (náměstí) a domovní parcely rozprodávali osadníkům ■ k rozvoji měst přispěly: peníze investované do jejich zakládání soustředění lidí na jednom místě společenské vztahy ve městě

Podle zakladatele dělíme města na: PODDANSKÁ - zakládá je církev a šlechta - obyvatelé jsou poddáni své vrchnosti KRÁLOVSKÁ věnná horní patřila královně byla pod ochranou panovníka - zakládá je král - obyvatelé jsou svobodní - odvádějí králi daně - získávají privilegia = práva, která uděloval král např. právo mílové, várečné, hrdelní, útrpné, obehnat město hradbami, pořádat trhy

Vzhled středověkých měst nově zakládaná města vznikala podle plánů ■ města byla obehnána hradbami ■ vstupovalo se městskými branami ■ ulice nebyly dlážděné, lidé na ně vyhazovali odpadky ■ kanalizace neexistovala ■ špatné hygienické podmínky způsobovaly šíření epidemií

■ v centru města stála radnice, kostel a domy bohatých měšťanů řemeslnické dílny se nacházely v přízemí domů za hradbami bydleli nakažlivě nemocní, kat a řemeslníci pracující s ohněm

Společenské vrstvy města purkmistr konšelé kněží řemeslníci, kupci tovaryši městská chudina, žebráci králův zástupce, stál v čele města členové městské rady střední vrstva neplnoprávní občané

Města a obchod současně s městy vznikala síť nových silnic, sloužících k přepravě dálkového zboží i zboží místních výrobců cizí kupci přiváželi drahé látky, koření, sůl, vzácná dřeva… pro každodenní nákupy chodili měšťané ke kramářům do jejich obchodů v přízemí domů nebo v městské tržnici ve stanovené dny se konaly pravidelné jarmarky policejní pořádek v ulicích a kontrola příchozích měly zajistit měšťanům klid a zabezpečit jejich majetek    

Použité obrázky cestyapamatky.cz/img/foto/f/kolin-1640.jpg www.hiu.cas.cz/.../jihl-modelx.jpg www.kr-stredocesky.cz/NR/rdonlyres/F1ABDE25-3.. www.heraldica.cz/ghmags/2008/ghmag_2008_3-4_a... forum.valka.cz/viewtopic.php/t/21720 www.encyklopedie.ckrumlov.cz/img/776.jpg www.prostor-ad.cz/dejiny/roman/mesta/strmesta.htm www.britannica.com/EBchecked/topic-art/138499. www.sternberk.eu/index_web.php?jazyk=cz&sekce www.ikaros.cz/anglii-na-sever-zase-na-jih cs.wikipedia.org/wiki/Poděbrady cs.wikipedia.org/wiki/Městské_právo

Prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.08/01.0025 Podpora realizace počítačového zaměření ŠVP ZŠ Valašská Bystřice. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I N V E S T I C E D O R O Z V OJ E V Z D Ě L Á V Á N Í