Představení Energetické burzy Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DLOUHODOBÉ KONTRAKTY PRO VELKÉ ZÁKAZNÍKY Společný seminář SVSE a Skupiny ČEZ 15. května 2008 Praha ČEZ Prodej, s.r.o. generální ředitel ČEZ Prodej, s.r.o.
Advertisements

Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Česká republika není čistým plátcem do fondů EU MMR ČR Seznámení se stavem čerpání za období.
Autoevaluace školy Základní škola a Mateřská škola Karla Klostermanna Železná Ruda, p.o. Zahradní Železná Ruda Ctirad Drahorád, ředitel školy.
ZAČLENĚNÍ PODNIKATELŮ DO TVORBY REGIONÁLNÍ INOVAČNÍ STRATEGIE KONKRÉTNÍ AKTIVITY SPOLUPRÁCE S VÁMI PRO OBDOBÍ OD DO – JAK SE MŮŽETE.
Spolehlivý finanční partner exportu
Obchodní politika Základní údaje  Prodejní cílovou skupinou TV Nova v roce 2008 jsou „Dospělí 15-54“ „Dospělí 15-54“ znamená osoby ve věku 15.
Ww Česko Marocká Smíšená Obchodní Komora
1 Sdružení řemesel a malých podniků ve stavebnictví (CAPEB) FINANCOVÁNÍ SOCIÁLNÍHO DIALOGU Leden 2008 Seminář o sociálním dialogu 15. únor 2008 (na projektu.
Větrný Jeníkov.  Jednoduchým nákupem energií v garantovaném prostředí komoditní burzy dosáhnout cenového soupeření dodavatelů a tím i nejlepších.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Požadavky ERÚ a povinnosti českého účastníka při účasti na německém trhu Blahoslav Němeček Místopředseda a ředitel sekce regulace ERÚ.
INTEGROVANÉ INŽENÝRSTVÍ V ŘÍZENÍ PRŮMYSLOVÝCH PODNIKŮ 13. konferenci v rámci cyklu: Při příležitosti konání MSV Brno v Kongresovém centru Pořádají
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
Systémy řízení v reálném čase – nezbytná podpora obchodování
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Transparentní stanovení ceny elektrické energie v České republice Martin Říman (MPO) Petr Koblic (BCPP) Jiří Šťastný (OTE)
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Ochrana kritické infrastruktury
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
EDITOR BY: SPRESS 15. ledna ledna ledna 2015.
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Smluvní vztahy a registrace u Operátora trhu s elektřinou, a. s
Pavel Štorkán předseda burzovní komory Českomoravské komoditní burzy Kladno Sdružení tajemníků městských a obecních úřadů ČR Špindlerův Mlýn 24. října.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Obchodování na pražské burze Petr Koblic, CEO. 2 Historický exkurz  1871 Komoditní a akciová burza v Praze  1920 – 39 Období rozkvětu burzy  1939 –
Základní organizace a změny v oblasti cenných papírů Petr Holeček Petr Slavíček Martin Novák Právo ve financích a finančních službách JUDr. Ing. Otakar.
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Burzovní obchody. Burzovní obchody provádí  individuální investoři (banky, fyzické nebo jiné právnické osoby) přes obchodníky s cennými papíry  investoři,
Rozvoj „Trhu OTE“ Kamil Rudolf Praha „Trh OTE“ = ??? „Trh OTE“ = veškeré registrované nákupy nebo prodeje elektřiny v systému OTE; min. jedna.
Obchodování s elektřinou a povolenkami skleníkových plynů po vstupu do EU Ing. Miroslav Marvan 8. podzimní konference energetických manažerů 14. září 2005.
RPS/CSF Komunikační plán RPS 2006 Realizované projekty Období: 12 / 2005 – 6/ 2005.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Ing. Jana Moravcová
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík PRAHA
Smluvní vztahy a registrace Jaroslav Žákovčík Praha
Novinky z provozu ČEPS Dopad novelizace vyhl.373/02 Sb Ing. Pavel Šolc, ČEPS.
Podzimní a zimní měsíce
Základní škola a Mateřská škola Chlebičov DUM 57. Březen 2012 Jarní a letní měsíce.
Evropská energetická burza European Energy Exchange (EEX) Dr
Strana 1 RM-SYSTÉM tradice, jistota a spolehlivost Investiční příležitosti pro drobné investory Jan Sochor Předseda představenstva RM-SYSTÉM,
AEM 20. Listopadu 2003 Operátor trhu s elektřinou - činnosti, přeshraniční přenosy, burza.
Pravidla přeshraničního přenosu Ing. Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Vliv novelizované legislativy na činnost OTE Miroslav Marvan IX. jarní konference energetických manažerů Poděbrady 15.března 2005.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji“ Aktuální stav realizace projektu Jana Moravcová
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Smluvní vztahy a registrace- držitelé licence na distribuci Jaroslav Žákovčík Praha
PRODEJ PROSTŘEDNICTVÍM BURZY Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce Seminář Praha Luděk Horn, ředitel sekce.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Průběh otevírání trhu s elektřinou v České republice 1.část Pavel Kašpar Seminář AEM v Praze 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
Katedra řízení podniku
Český technologický akcelerátor CzechAccelerator
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
S heslem roku: Dohnat a předehnat Ameriku
HYPOTÉKY Odesílání obchodů na zpracování před konce roku 2015
Transkript prezentace:

Představení Energetické burzy Praha Petr Koblic, generální ředitel

Česká burza s elektřinou Tato myšlenka byla představena veřejnosti jako vzájemná iniciativa ministerstva průmyslu a obchodu, operátora trhu (OTE) a Burzy cenných papírů Praha, na tiskové konferenci dne 20. prosince 2006. Cílem projektu je zvýšení transparentnosti a likvidity na trhu s elektřinou v České republice. June 1st, 2007 Petr Koblic

Přístup PXE Získat důvěru veřejnosti - vytvořit platformu pro obchodování, s vyhnutím se možnosti cenové manipulace Zvýšení tržní likvidity Poskytnutí bezpečného centrálního protějšku Stejné příležitosti pro každého účastníka trhu Uživatelsky přívětivá platforma a celková služba June 1st, 2007 Petr Koblic

Vlastnická struktura 100% 100% 33% 33% 33% June 1st, 2007 Petr Koblic CENTRÁLNÍ DEPOZITÁŘ 33% 33% 33% GENERÁLNÍ ŘEDITEL & Generální tajemník: Komora (Rada): Petr Koblic Helena Čacká Bohumil Havel David Kučera June 1st, 2007 Petr Koblic

Organizační orgány Valná hromada Státní inspektor Burzovní komora Zástupci PSE Nejvyšší organizační orgán Státní inspektor Burzovní komora Zástupci PSE + zástupce státu Agenda správní rady Exekutivní pracovníci Výbor pro obchodování Výbor pro vyrovnání Výbor pro strategii Zástupci účastníků trhu Navrhuje všechna obchodní pravidla, poskytuje zpětnou vazbu z trhu Zástupci clearingových bank a účastníků trhu Zabývá se všemi pravidly řízení rizika, vyrovnání a clearingu Zástupci OTE, ČEPSu, ministerstva průmyslu a obchodu a ERU Funkce strategické koordinace June 1st, 2007 Petr Koblic

Základní principy Termínové obchody s elektřinou, s fyzickou dodávkou Měna obchodování: EUR Kompletní "Centrální partner" - bez záležitostí časového plánování s OTE Záruka kompletního vyrovnání - založeno na denním vyrovnání M2M a požadavcích na marži Přidělování rizik - přítomnost clearingových bank a clearingového fondu June 1st, 2007 Petr Koblic

Schéma obchodování a vyrovnání CENTRÁLNÍ PROTĚJŠEK CLEARINGOVÁ BANKA EUR Denní vyrovnání Informace clearingovým bankám systémy a podpora IT CLEARINGOVÁ BANKA CLEARINGOVÁ BANKA CLEARINGOVÁ BANKA Informace o uzavřených obchodech, cenách a limitech Časové plánování Hotovostní vyrovnání Smlouva s clearingovou bankou Registrace obchodů Smlouva s PXE OTE Účastníci trhu Bilanční kruhová smlouva s OTE June 1st, 2007 Petr Koblic

Předpokládané podmínky pro obchodování na PXE Místní entita v České republice Licence k obchodování s elektřinou od regulátora (ERU) Bilanční kruh v OTE Podepsaná dokumentace PXE Podepsaná dokumentace s clearingovou bankou Instalace front-end terminálu June 1st, 2007 Petr Koblic

Obchodované produkty Do konce 2007 June 1st, 2007 Petr Koblic Měsíční produkty 3 měsíce předem led-08, ún-08, břez-08 Základní zatížení Špička Čtvrtletní produkty 4 čtvrtletí předem Č1-08, Č2-08, Č3-08, Č4-08 Základní zatížení Špička Roční produkty 2 roky předem R-08, R-09 Základní zatížení Špička Celkové produkty 18 June 1st, 2007 Petr Koblic

Kaskádový roční kontrakt leden únor březen 2Č duben květen červen 3Č červenec srpen září 4Č 4Č 4Č říjen listopad prosinec June 1st, 2007 Petr Koblic

Struktura řízení rizika clearingový fond clearingové banky M2M, marže June 1st, 2007 Petr Koblic

clearingové banky Clearingové banky budou zajišťovat závazky účastníků trhu, takže žádné potenciální neposkytnutí platby nebude mít vliv na ostatní účastníky trhu Clearingové banky obdrží pozice každé minuty pro všechy klienty, plus související požadavky M2M a marže Clearingová banka bude mít právo pozastavit obchodování a(nebo) uzavřít pozice konkrétního účastníka trhu v případě neposkytnutí plateb podle clearingové smlouvy June 1st, 2007 Petr Koblic

Klíčové faktory úspěchu Podpora od většiny účastníků trhu Tvorba trhu Načasování Nákladová efektivita June 1st, 2007 Petr Koblic

Statut projektu Řešení systému obchodování je téměř dokončené, testovací období s účastníky trhu bylo zahájeno v dubnu Záležitost clearingu v eurech je vyřešena, respektiva byla podepsána smlouva s bankou vyrovnávání Podmínky smluv clearingových bank byly finalizovány. Právní dokumentace PXE (pravidla, smlouvy) budou schváleny správní radou dne 4. června June 1st, 2007 Petr Koblic

Záležitosti k dokončení Pravidla obchodování a tvorby trhu - na základě zpětné vazby od účastníků trhu Front-end software – zohledňuje zpětnou vazbu od obchodníků Smlouva k časovému rámci s OTE připravena k podepsání Dokončení právní dokumentace s clearingovými bankami (červen) Uzavření smluv s účastníky trhu (červen) Uzavření smluv mezi účastníky trhu a bankami (červen) June 1st, 2007 Petr Koblic